Storhamar ble fredag ilagt 15 minuspoeng av Norges Ishockeyforbund for svak økonomi og brudd på lisensbestemmelsene.

Bakgrunnen for straffen er at Storhamar har forverret sin økonomiske situasjon med mer enn 2,5 millioner kroner hittil i 2013. Det er i strid med lisenskravet klubben fikk tidligere i år om et overskudd på 1,5 millioner.

Ishockeypresident Gerhard Nilsen mener det er på tide å slå hardt ned på klubber som bruker penger de ikke har.

- Poengtrekk er ikke vanlig praksis, men denne gangen måtte vi gjøre noe. Det er greit å kjøpe dyrt, men ikke hvis regningen går til kreditorene. Vi håper dette skaper en presedens. Norsk ishockey må ut av en ond spiral, sier Nilsen til NTB.

Innfridde ikke
Storhamar fikk i april tildelt lisens for 2013/14-sesongen, selv om den hadde negativ egenkapital ved årsskiftet. Det var derfor en forutsetning at klubben iverksatte tiltak som ga et budsjettert overskudd på 1,5 millioner kroner for 2013.

Dette har ikke Storhamar klart å innfri. Ishockeyforbundet mener det ikke er realistisk at klubben klarer å nå budsjettet. Det ligger an til et avvik på rundt 3 millioner kroner.

- Vi hadde i realiteten fire valg. I den ene enden kunne vi lukket øynene og latt klubben gå fri, mens vi i motsatt ende kunne fratatt Storhamar lisensen. Det ville vi hatt hjemler til, men det hadde vært en dramatisk avgjørelse for alle i norsk ishockey. I midten har vi bøter og poengtrekk, opplyser Nilsen.

Advart
Ifølge NIHF ble Storhamar advart om at klubben sto i fare for sanksjoner hvis den ikke gjorde nødvendige grep.

Forbundet sier også at Storhamar har gitt inntrykk av å ha god kontroll, og at det er «vanskelig å forstå annet enn at klubben bevisst har drevet på en måte som ikke kunne gi budsjettert resultat».

Storhamar kan anke avgjørelsen til Norges Ishockeyforbunds appellutvalg innen 14 dager.

Gode sportslig
Storhamar har gjort en bra sesong til nå. Laget står med 37 poeng etter 17 seriekamper. Det er fire poeng opp til Vålerenga på tabelltopp.

Blir poengtrekket stående blir det så å si umulig for hedmarkslaget å kjempe om seriemesterskapet.

- Vi er klar over at dette er en hard reaksjon. Storhamar har et stor navn med mange tilhengere. Jeg forstår at avgjørelsen vekker reaksjoner, men jeg tror også det er flere klubber som vil si at dette var på tide, sier Nilsen til NTB.

Før sesongen ble Lørenskog ilagt 20 poeng i trekk for ikke å ha levert lisenssøknaden innen tidsfristen. (©NTB)(©NTB)