Antoine Griezmann (31) er verdensmester med Frankrike, og leverte strålende i både Real Sociedad og Atlético Madrid. Etter monsterovergangen på 1,2 milliarder kroner fra Atlético til Barcelona i 2019 har pilene pekt nedover for angrepsspilleren.

Franskmannen maktet aldri å leve opp til de enorme forventningene i Barcelona, og det hele endte med en sjokkretur til Atlético på Deadline Day i 2021. Det ble meldt om et utlån ut sesongen, der Atlético var forpliktet til å kjøpe Griezmann sommeren 2022 for omtrent 400 millioner kroner.

Overgangsvinduet er omme, og situasjonen rundt Griezmann virker til å være meget bisarr. Franskmannen er fortsatt på lån, og det skal være uenighet mellom Barcelona og Atlético Madrid når det kommer til hva kontrakten faktisk inneholder.

Hør Nettavisens fotballpodkast Sesongkortet:

Barcelona mener Atlético forpliktet seg til å kjøpe 31-åringen dersom han spilte mer enn 50 prosent av kampene forrige sesong, mens motsatt part mener spilletiden strekker seg over to sesonger. Det har ført til at Griezmann har blitt byttet inn den siste halvtimen de seks foregående kampene.

– Det har de åpenbart satt seg ned og regnet på. Da har de antakelig kommet fram til, i fjor spilte han 81 prosent, så om de har riktig, så må de ha den ned til 49 prosent. Da har de nok funnet ut at han skal spille maks en halvtime, så kommer det nok noen unntak i de viktigste og vanskeligste kampene, sier La Liga-ekspert Petter Veland til Nettavisen.

Les også: Patrick Berg er tilbake i Glimt-drakt. Nå møtes det med skepsis

– Veldig spesielt

Til tross for lite spilletid, har Griezmann scoret tre mål på de fem siste kampene. I Champions League-kampen mot Porto ble franskmannen helt da han avgjorde elleve minutter på overtid. Veland reagerer på situasjonen de to storklubbene har klart å skape.

– Det blir veldig spesielt når klubbene har to forskjellige meninger om hva som står i en kontrakt. Man skulle tro det var enkelt å tolke. Det er jo spesielt når de sender ham i oppvarming og bytter ham inn etter en times spill.

Barcelona har truet Atlético Madrid med søksmål ettersom den katalanske klubben mener det skal betales omtrent 400 millioner kroner siden Griezmann spilte mer enn 50 prosent av minuttene forrige sesong. Det har flere spanske medier meldt.

Les også: Satt ut av antidoping-avsløring: – Sjokkerende

Det skal ha vært en klausul i kontrakten som gjorde at Atlético kunne forlenge lånet med ytterligere én sesong. Derfor mener den spanke hovedstadsklubben at klausulen som inneholder spilletid skal vare over to sesonger.

– Jeg vil tro disse utspillene mellom Barcelona og Atlético Madrid, der de truer hverandre med retten, blir tolket i Spania som at de bruser litt med fjærene. Jeg forventer nok at de blir enige om en kjøpesum som Atlético er fornøyde med, men som også gjør at Barça får en inntekt på.

Ikke sett lignende

Petter Veland er kjent for å ha enorm kunnskap om spansk fotball. Han har aldri sett en lignende situasjon, men nevner en hendelse i La Liga for ti år siden. Da var ivorianeren Arouna Koné på utlån fra Sevilla til Levante.

I kontrakten hadde spissen en klausul som gjorde at han måtte returnere til Sevilla dersom han scoret 18 mål. Koné ville ikke tilbake, og derfor sto han over de siste kampene før han ble Levante-spiller permanent.

– Det er heller ikke det samme som med Griezmann. Situasjonen hans er overhodet ikke optimal, i det som er en oppvarming til fotball-VM. Selv om han får en halv time, så gjør den moderne fotballen med VAR og flere bytter, at det som på papiret blir stående som 28, ofte blir mye lenger, sier Veland.

Til tross for at franskmannen har høy status blant Atlético-fansen, mener Veland at situasjonen vedrørende spilletid ikke nødvendigvis får varsellampene til å blinke i hovedstaden. Dette er fordi Diego Simeone har flere strenger å spille på offensivt i banen.

– De har fem angripere som er vanskelig å rangere. Felix er nok den som er først i køen, men om man skal rangere de andre, så føler jeg det er litt som å kaste terning. Det gjør egentlig bare valget enklere for Simeone.

Les også: Fagermo ser tydelig endring i Norge: – Ikke alle liker at jeg sier det

– Griezmann er ikke den spilleren han en gang var. Han er ikke den typen lenger. Kanskje dette er litt førende for ettermælet hans, at han ble en «supersub», en rollespiller som står igjen som et eksempel på hvor innviklet kontrakten og overganger kan bli, avslutter Veland.