*Nettavisen* Sport.

Stormer mot hurricane-start

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Kombinertsjef Frode Moen håper søndagens hurricane-sprint i Holmenkollen var den siste som noen gang ble arrangert.

12.03.06 14:46

HOLMENKOLLEN (TV 2 Nettavisen): - Hurricane-start er noe stort tull. Slik denne øvelsen praktiseres i dag, er den urettferdig, for meteroppmålingen stemmer rett og slett ikke. Norge kommer til å gå inn for at hele øvelsen fjernes fra terminlista neste vinter, sier Frode Moen til TV 2 Nettavisen.

Hurricane-sprint består i likhet med tradisjonell sprint av ett hopp og 7,5 kilometer langrenn. Forskjellen er at startdifferansene i langrennet ikke måles i tid, men i meter. Mens førstemann stikker ut i skogen, vrimler forfølgerne rundt i en slags strafferunde inne på skistadion.

- For det første er øvelsen urettferdig for løperne. For det andre må det være forferdelig for publikum å følge med, poengterer Moen.

- Helt håpløst
Og kombinertsjefen får støtte av Petter Tande (20), som vant lørdagens normaldistanse i Holmenkollen

- Hurricane-sprint er helt håpløst, jeg fatter ikke hva vi skal med denne øvelsen. Vanlig sprint er mer rettferdig. Og så synes jeg heller vi kan gå flere masstarter, sier Tande.

Masstart er en annen ny kombinertøvelse, som står på VM-programmet for første gang i Sapporo neste vinter. Øvelsen starter med en fellesstart i langrenn og avgjøres med to hopp i bakken.

Magnus Moan (22), som ble nummer to i søndagens hurricane-sprint i Holmenkollen, har mindre sterke meninger om øvelsen.

- Den favoriserer gode langrennsløpere, og det passer jo meg ganske bra, poengterer han.

- Hopprennet en skandale
Etter andreplassen var Moan mer oppgitt over vanskelige forhold i bakken enn over konkurranseformen som sådan.

- Det er sjelden jeg skylder på forholdene, men i dag gjør jeg faktisk det. Jeg gjorde et godt hopp, men var sjanseløs, fastslår Moan.

Den doble medaljevinneren fra Torino-OL er forsiktig med å kritisere juryen for hoppfadesen. Kombinertsjef Frode Moen snakker mer i klartekst.

- Jeg synes avviklingen av hopprennet var en skandale. Magnus, Petter og Hannu Manninen hoppet under håpløse forhold. De burde aldri ha fått grønt lys, fastslår Moan, og fortsetter:

Prøve-VM neste
- Petter og Magnus hadde de to lengste hoppene i prøveomgangen. De gjør like gode hopp i selve rennet, men blir nummer 15 og 16. Det sier alt.

Neste helg avslutter kombinertløperne sesongen med prøve-VM i Sapporo. Petter Tande gleder seg som en unge.

- Det blir helt herlig. Sapporo er favorittbakken min, det er en skikkelig flygebakke. Det blir knallbra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.