Stortalentet ingen vil ha

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Han delte VM-medaljen med Taylor Phinney, nå sliter talentet med å finne nytt lag.

Han tok sykkel-Europa med storm da han fosset inn til en andreplass i Sparkassen Giro Bochum i 2010.

Riktignok var Guilaume Boivin sjanseløs mot Niki Terpstra, som tok en fin soloseier i rittet, men i gruppen på seks ryttere bak nederlenderen, spurtslo den daværende 20-årige canadieren selveste Andre Greipel.

Med to etappeseirer i Mi-Août Bretonne kort tid etterpå fikk rytteren, som frem til det stort sett hadde kjørt amerikanske ritt, et navn i det europeiske feltet.

Flere og flere begynte å snakke om den spennende rytteren som var inne i sin første sesong for Spidertech-laget. Det ble knyttet stor spenning til hva han kunne utrette i verdensmesterskapet for U23-ryttere i Australia.

Og Boivin aktet å vise at han var mer enn et blaff. I et heftig spurtoppgjør var det umulig å skille canadieren og amerikanske Taylor Phinney, noe som gjorde at de begge fikk bronsemedalje. De måtte kun se seg slått av supertalentene Michael Matthews og John Degenkolb.

Kneproblemer
Fremtiden virket svært lys for det spurtraske talentet. Han hadde fått sitt gjennombrudd, og hans lag Spidertech fikk innvilget lisens som prokontinentallag foran 2011-sesongen.

Dessverre satt en lei kneskade en stopper for hans videre utvikling. Første halvdelen av sesongen gikk fløyten, den andre halvdelen ble brukt til å bygge seg opp til samme nivå som han var på før kneet skapte trøbbel.

Og det lyktes også unggutten med. I 2012 har han kjørt inn det ene fine resultatet etter det andre. Blant annet ble han nummer to på en etappe i Tour Méditerranéen og i Ronde van Drenthe. Han ble også nummer tre i det kjente og tøffe franske endagsrittet Tro-Bro Léon.

Totalt ble det 12 topp ti-plasseringer, det eneste som manglet var seieren som ville satt prikken over i-en på comeback-sesongen.

Bråstopp for Spidertech
Men nok en gang ble det motgang for talentet. For midt i oktober, lenge etter at Boivin og lagkameratene hadde satt fra seg sykkelen for sesongen, kom nyheten om at Spidertech-laget ikke hadde klart å samle sammen nok sponsorkroner til å fortsette satsingen i 2013.

Eierne fant ut at det var for dyrt å drifte et prokontinentallag og valgte å legge hele laget på is i håp om å kunne returnere som et World Tour-lag i 2014.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Peter Deconinck

Dermed sto plutselig 18 ryttere uten kontrakt. Kun Francois Parisien (Argos-Shimano) og Brian Vandborg (Cannondale, tidligere Liguigas) har skaffet seg avtaler med lag på samme eller høyere nivå.

- Laget er forpliktet til å betale oss lønn i 2013, noe som bør gjøre det litt lettere å få en ny proffkontrakt. Jeg har mange kontakter og håper på endelig svar denne uken, uttalte Boivin til velochrono for en knapp måned siden.

Ender opp i Frankrike?
Slik har det ikke gått. Den spurtsterke og lovende klassikerrytteren, som fortsatt kun er 23 år, har ikke offentliggjort hvor han kjører neste sesong, og med stappfulle tropper i de fleste profflagene kan det fort bli umulig å finne en billett inn i World Tour-sirkuset.

Foreløpig har han blitt ryktet til det sterke, men noe anonyme prokontinentallaget Bretagne-Séché Environnement, noe som i så tilfelle vil gi han muligheten til å forbli på samme nivå som han har kjørt på de siste to sesongene.

Det er tydeligvis ingen i den øverste sykkeleliten som ser verdien i en tidligere VM-medaljør fra U23-klassen, som i år har vist at han har tatt et nytt steg i utviklingen, og i fremtiden kanskje kan ta over den canadiske sykkelarven fra årets Giro d’Italia-mester Ryder Hesjedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.