Støtter Alsgaard – slakter Fylkesmannen

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Nettavisen ble med Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang til skogs.

13.01.10 19:44

SJONKEN (Nettavisen): - Det vil være et interessant fysiologisk eksperiment, sier Vegard Ulvang.

Han snakker om Åge Skinstads utspill i Nettavisen tirsdag kveld. Sportssjefen for langrenn i Norges skiforbund mener Thomas Alsgaard bør vurdere et comeback på øverste nivå, og satse på femmila under VM i Holmenkollen neste år.

Åge Skinstad: - Sats mot VM, Thomas!
Anders Södergren: - Virker sugen på å konkurrere

- Hvis Thomas vil plage seg selv så mye, vil vi gjerne støtte ham, sier Bjørn Dæhlie, og legger til:

- Det hadde vært moro for oss gamlegutta å se om det er mulig for ham å komme tilbake helt på toppen.

Imponert allerede
Begge kjenner selvfølgelig Alsgaards fysiske kapasitet og tekniske ferdigheter meget godt – etter å ha gått på sviende nederlag.

Og mannen som slo igjennom med et brak med OL-gullet på tremila på Lillehammer i 1994, trenger ikke satse mot noe VM for å imponere dem.

- Jeg synes det er imponerende, det comebacket Thomas har gjort allerede. Det blir spennende å se om han faktisk klarer å vinne Vasaloppet, sier Dæhlie.

- Jeg så også at han var påmeldt på et par distanser i NM neste uke. Det blir også interessant, hvis han går, poengterer Ulvang.

Nettavisen møter de to OL-kongene Albertville i 1992 (tre gull hver) på skiutfartspunktet Sjonken i Nannestad kommune på Romerike.

OL-sang – og alvorsprat
Der er de ikke primært for å snakke om verken Thomas Alsgaard eller gamle meritter. Tvert imot står to helt andre ting på agendaen.

Først skal de, sammen med Anita Moen, være med på å spille inn en video til Hans Prøschs nykomponerte OL-låt, som etter planen skal gå på høy rotasjon på NRK under Vancouver-lekene i februar (hør sangen her - ekstern lenke).

Etterpå handler det om langt mer alvorlige ting, nemlig innsigelser fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus mot planene for utbygging av flere skianlegg – deriblant et nytt skistadion på Sjonken.

- Hvis innsigelsene blir tatt til etterretning av Miljøverndepartementet, som skal behandle ferdig disse sakene, vil det få alvorlige konsekvenser for skisporten. Er det noe vi trenger, er det anlegg for barn og unge, sier Vegard Ulvang.

Som Ulvang fryktet
Innsigelsene mot utbyggingen i Sjonken går blant annet lysforurensning fra lysløypa, samt at Fylkesmannen mener anlegget tar for stor plass.

Ulvang mener det bryter med intensjonene i den nye Markaloven.

- Der står det at loven skal verne for friluftsliv og legge til rette for idrettsaktivitet, sier Ulvang, som fryktet at slike situasjoner skulle oppstå da loven ble vedtatt.

Han poengterer at skiløyper nødvendigvis må ligge innenfor markagrensa.

- Vi kan jo ikke gå på ski byen. Dette dreier seg om anlegg i randsonen, ikke indre deler av marka. Det er viktig å skille mellom det, understreker mannen som også er leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Misforstått miljøvern
Bjørn Dæhlie er like engasjert.

- Jeg mener det er misforstått miljøvern hvis man ikke vil legge til rette for at en stillesittende generasjon skal komme seg ut i marka. Den beste måten å verne naturen på, er å bruke den, fastslår tidenes vinterolympier.

Gamlegutta har ikke til hensikt å i seg uten sverdslag.

Les mer om Markaloven her (ekstern lenke)

Les mer om innsigelsene mot etablering av lysløype på side 6-8 i dette PDF-dokumentet (ekstern lenke)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.