*Nettavisen* Sport.

Straffet egne ryttere med hjemsendelse

Foto: Jarle Fredagsvik

Da to ryttere falt av på lagtempoen ble Brian Nygaard bedt om å kjøre dem til nærmeste togstasjon.

Leopard-Trek var fjorårets store nyskapning. I hvert fall på papiret.

Ute på landeveien ble all optimismen og forventnigene snudd til en aldri så liten fiasko.

Riktignok har laget i ettertid fått Tour de France-seieren «i posten» etter at CAS dømte Alberto Contador, men resultatene og prestasjonene var såpass svake at lageier Flavio Becca fant det for godt å forene krefter med rutinerte Johan Bruyneel og hans Radioshack-lag.

Det danske radarparet Kim Andersen og Brian Nygaard, som hadde blitt headhunted til jobben året i forveien, ble ikke lenger sett på som de riktige personene til å ta laget helt opp på verdenstoppen. Nygaard ble istedenfor pressetalsmann i GreenEDGE.

Et klarer tegn på mistillit overfor den sportslige ledelsen skal man lete lenge etter, men siden den gang har de sentrale aktørene bitt sin tunge og unngått å lufte sin frustrasjon i offentligheten.

- Send dem hjem
Det ble det en slutt på da Brian Nygaard gikk ut i Jyllands-Posten fredag morgen og fortalte om en spesiell hendelse forrige sesong.

Etter at Leopard-Trek hadde trillet inn til en skuffende sjuendeplass under lagtempoen i Tirreno-Adriatico, mottok Nygaard en telefon fra en mildt sagt misfornøyd person i lagets ledelse.

De ønsket å vite hvem som hadde skyld i det svake resultatet. Nygaard var ærlig og sa at de to nederlandske rytterne Joost Posthuma og Tom Stamsnijder hadde falt av ganske raskt.

- Ok. Kjør dem til togstasjonen og send dem hjem med tog. Er de ikke gode nok til å sitte på hjul er det ikke noe vits i å ha dem med. De kan kjøre ritt igjen når de er sterke nok til å henge med, var beskjeden Nygaard fikk.

Dansken forteller at det var flere liknende episoder i løpet av sesongen.

- Personene som sto bak laget var ikke inne i sporten, og derfor forsto de ikke at vi ikke kunne vinne alle ritt vi stilte opp i.

- Det kan man kanskje ikke klandre dem for, men måten det ble håndtert på var ikke veldig sunn, uttaler Nygaard.

For høye forventninger?
Gino Van Oudenhove har vært sportsdirektør i Joker Merida siden laget ble startet opp i 2005. Han har med andre ord mye erfaring med en rolle som likner på den Brian Nygaard hadde i Leopard-Trek.

- Hadde jeg vært sportsdirektør i Leopard-Trek og fått den beskjeden hadde jeg reagert på det. Det er tydelig at kommunikasjonen og ansvarsfordelingen ikke var veldig god.

- Eierene bruker mye penger på laget og vet kanskje ikke helt hva de kan forvente. Det var nok en impulskommentar som falt, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

- Skadelig for atmosfæren
Han er klar på at slike tilfeller kan være skadelig på lagmoralen.

- Hvis det er uenigheter blant lederne kan det skape dårlig atmosfære i laget. Slike ting drypper etter hvert ned på rytterne.

De siste årene har flere og flere lag blitt overtatt av «rike onkler», som skyter inn penger i et lag, og henter alle ledige stjerner de kommer over.

Forventningene blir ofte skyhøye og mer enn en gang har vi sett at lista blir lagt for høyt. Van Oudenhove advarer mot å tro at man kan vinne «alle» sykkelritt bare man har nok penger.

- Man jobber med mennesker i denne bransjen. Det er en sinnsykt hard idrett og det er ofte lite som skiller en rytter fra å være i form eller ikke.

- Jeg er ikke helt sikkert på om Leopard-sjefen visste helt hva han investerte i, avslutter Joker Merida-sjefen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.