Manchester United tapte Europa League-finalen på straffer etter at det stod 1-1 etter 120 minutter i Gdansk onsdag kveld.

Samtlige ti utespillere på hvert lag scoret på sine straffeforsøk og kampen ble til slutt avgjort i en ren keeperduell. Villarreal-keeper Geronimo Rulli hamret ballen i krysset som spanjolenes ellevte straffeskytter, men United-målvakt David de Gea maktet derimot ikke å score fra ellevemeteren.

Dermed vant de gulkledde spanjolene sin første Europa League-tittel, mens storfavoritt Manchester United må reise skuffet hjem fra Polen.

Les også: Mener Solskjær gjorde en tabbe før de avgjørende straffene

United valgte å ta straffe sist

Etter finalen har det kommet frem at Manchester United kan ha gjort det vanskeligere for seg selv i finalen enn nødvendig.

I forbindelse med straffesparkkonkurransen ble det valgt både hvilken side av banen konkurransen skulle foregå og i hvilken rekkefølge lagene skulle ta straffene.

Villarreal-kaptein Raul Albiol fikk gjennom myntkast muligheten til å velge side av banen, mens United-kaptein Fernandes fikk fordelen av å kunne velge hvilken rekkefølgen. Noe overraskende valgte portugiseren at United skulle ta straffe til slutt.

Det så til og med ut å overraske dommer Clement Tupin som måtte spørre to ganger om portugiserens valg. Valget har også blitt heftig diskutert i sosiale medier etter kampen.

En analyse fra London School of Economics, som har analysert 1394 straffespark fra 129 straffesparkkonkurranser, viser nemlig at 60,5 prosent av de lagene som skyter først i en straffesparkkonkurranse vinner.

Les også: - Pochettino i forhandlinger med Tottenham

- Ganske tilfeldig

TV 2-kommentator Kasper Wikestad trekker også frem den nevnte statistikken som en av grunnene til at han mener det ville vært naturlig om United hadde startet.

- Samtidig har nok Bruno hatt en tanke om at United skulle skyte straffer sist, men det ville jo vært naturlig å skutt først, som statistikk viser. Jeg vet ikke helt hva han tenkte på, sier Wikestad til Nettavisen.

TV 2-profilen legger imidlertid til at straffesparkkonkurranser fortsatt er ganske tilfeldig.

- Hadde Villarreal bommet på et av forsøkene, hadde jo forutsetningene forandret seg fullstendig, forteller Wikestad.

United-trener Ole Gunnar Solskjær sa at han ikke snakket med Bruno om myntkastet etter kampen.

- Jeg har ikke spurt Bruno om hvem som vant myntkastet. Straffeskytterne var trygge. Det gikk bare ikke for oss i går, sa Solskjær.

Les også: Zidane er ferdig i Real Madrid

- Spillerne som må bestemme det

TV 2-ekspert og tidligere landslagssjef Nils Johan Semb mener det er lett å være etterpåklok i slike tilfeller.

- Det var ekstremt mange gode straffeskyttere og jeg vet ikke om Bruno sitt valg var gjennomtenkt, sier Semb til Nettavisen.

- Hva hadde du sagt til kapteinen din, dersom en slik situasjon hadde oppstått og du hadde vært trener?

- Det er spillerne som må bestemme det. Det er en sak for hvert enkelt lag. Det er ikke noe absolutt fasit på dette. Spillerne må være komfortable med det. Jeg hadde ikke gått og bestemt at vi skulle skutt sist. De som er straffeskytterne må bestemme om man skal starte eller avslutte, sier han.

Les også: Norske Dennis kan rykke opp til Serie A

De Gea eller Henderson?

Også valget om å la David de Gea stå i straffesparkkonkurransen var et hett tema etter kampen.

Flere ytret sitt ønske om at Dean Henderson burde kommet innpå rett før slutt, for å stå straffesparkkonkurransen.

- De Gea er svak på straffer, så kanskje det hadde vært lurt å sette innpå Dean Henderson, sier Wikestad.

- Det (å bytte ut de Gea) var noe jeg hadde tenkt på i opptakten til kampen, men vi var trygge på David og godt forberedt. Alt kan skje i en straffesparkkonkurranse. Jeg valgte å fortsette med David, som hadde stått hele kampen, sa Solskjær ifølge Manchester Evening News.