RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Streng straff til Danmark

Sist oppdatert:
Uefa straffer Danmark knallhardt etter skandalekampen i København.

Sverige er tilkjent en 3-0-seier over Danmark i EM-kvalifiseringskampen i Parken i København forrige lørdag. Det ble klart etter en behandling av saken fredag. Uefa støtter altså dommer Herbert Fandels beslutning om å stanse kampen etter at en beruset tilskuer angrep ham.

Ba om unnskyldning
Stillingen var 3-3, og kampuret viste 89 minutter, da Fandel blåste for straffespark til Sverige og ga Christian Poulsen rødt kort etter at han slo Markus Rosenberg i magen.

Det var etter denne hendelsen at den berusede tilskueren stormet inn på banen og forsøkte å slå ned Fandel. 29-åringen lyktes å få nærkontakt med Fandel, men i øyeblikket etter ble han taklet av den danske spilleren Michael Gravgaard.

Supporterens angrep på dommeren fikk hele Danmark i opprørsstemning. Han mottok trusler via aviser, og dommerangrepet ble en nyhet verden over.

- Jeg vil gjerne si unnskyld til alle i Danmark. Jeg spolerte en fantastisk aften for så mange. Og jeg spolerte landslagets sjanser for å kvalifisere seg til EM, sa den 29 år gamle tilskueren til Ekstra Bladet etter episoden. Han hadde drukket minst 15 øl på kampdagen, og hevder at han ikke husker hele episoden.

Fire kamper utenfor København
Fredag ble det klart at Danmark får 100.000 sveitserfranc i bot, om lag en halv million norske kroner, og at de neste fire hjemmekampene i EM-kvaliken må spilles minst 250 kilometer fra København. Det betyr trolig at Esbjerg er det eneste reelle alternativet i Danmark. Aalborg ligger for nærme København.

Den neste landskampen til Danmark må også spilles for stengte dører.

De neste fire kampene Danmark spiller, er mot Liechtenstein (12. september), Spania (13. oktober), Latvia (17. oktober) og Island (21. november).

Sverige ledet skandalekampen 3-0, etter to mål av Johan Elmander og ett av Petter Hansson, før Danmark kjempet seg til 3-3 gjennom mål av Daniel Agger, Jon Dahl Tomasson og Leon Andreasen, før Christian Poulsen ble utvist, dommeren angrepet og kampen avblåst.

Poulsen er suspendert i tre kamper. Ettersom han sto over 2-0-seieren over Latvia på onsdag, har han bare to kamper igjen å sone.

Anker dommen
Det danske fotballforbundet (DBU) har tre dager på å anke dommen etter at den er mottatt. Den beslutningen trengte ikke DBU lang tid på å fatte.

- Det er snakk om en særdeles hard straff, som går ut over hva man har sett i tidligere disiplinærsaker i Uefa, sier DBUs generalsekretær Jim Stjerne Hansen i en pressemelding.

Han er selv nestformann i Uefas disiplinærutvalg, men er naturlig nok dømt inhabil i denne saken.

- Med bakgrunn i min erfaring fra denne jobben i over 17 år mener jeg at det er god grunn til å anke denne avgjørelsen, som rammer oss svært hardt, både sportslig og økonomisk.

DBU vil imidlertid ikke anke beslutningen om at landskampen ble tapt med 0-3, ettersom dette er normal straff i slike saker.

Sender boten videre
29-åringen som ødela festforestillingen i Parken, kan vente seg et lite hyggelig brev fra DBU de nærmeste dagene. Det danske fotballforbundet vil nemlig sende boten på 100.000 sveitserfranc videre til den berusede tilskueren som overfalt den tyske dommeren, Herbert Fandel.

DBU går også til sivilt søksmål mot tilskueren.

- Det skal selvfølgelig ikke være omkostningsfritt å ødelegge en fotballopplevelse for 42.000 tilskuere og millioner av tv-seere, og samtidig være direkte årsak til både en bot og et inntektstap i millionstørrelsen for dansk fotball. Derfor innleder vi en rettssak mot den skyldige, som vi vil gjøre økonomisk ansvarlig for sin handling, sier generalsekretær Jim Stjerne Hansen ifølge Ekstra Bladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere