Gå til sidens hovedinnhold

Strøm av nye «Chelsea-saker»

Småklubbene viser muskler etter Chelsea-dommen, godt støttet av Uefa-president Michel Platini.

I kjølvannet av Chelseas røvertokt på fransk jord, har flere klubber meldt sin misnøye med Premier League-klubbenes støvsuging av talenter.

Nyhet: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Chelsea og Manchester United har begge blitt beskyldt for å ha skaffet seg de franske tenåringene Gaël Kakuta og Paul Pogba på uærlig vis

Chelsea har fått sin straff, som innebærer en utestengelse fra overgangsmarkedet de to neste overgangsvinduene, men kommer garanter til å anke dommen. Manchester United sin sak er mest en mediasak hvor Manchester United hevder å ha sitt på det rene, og vil saksøke den franske klubben Le Havre for å komme med beskyldninger.

City i trøbbel
Nå har også Rennes kommet på banen. De anklager Manchester City for å ha skaffet seg talentet Jeremy Helan mens han var under kontrakt med dem.

Rennes hevder at deres sak er mye mer alvorlig og enda mer opplagt enn Chelsea-saken, og at det da åpner for at City får en strengere straff enn den Chelsea fikk.

Manchester United var også interessert i Helan, men de trakk seg ut da Rennes kom med en advarende finger. City lot seg imidlertid ikke stoppe av at Rennes hadde skrevet kontrakt med spilleren allerede da han var tretten år, som bandt spilleren til klubben hvis han en dag skulle representere Frankrike på aldersbestemte landslag.

Saken skal allerede være tilsendt til Fifa, og Rennes forventer at Manchester City blir straffet hardt.

- Manchester City må få føle konsekvensene av deres oppførsel i Helan-saken ettersom den er enda verre enn Kakuta-saken, sier Rennes tekniske direktør Pierre Dreossi til The Independent.

Flere klubber «ranet»
Dette kan nå være starten på en strøm av klubber som føler seg forbigått og ranet av de store klubbene. League two klubben Crewe Alexandra, som har rykte på seg å være en talentfabrikk, anklager en Premier League-klubb for å nærme seg deres spillere på uærlig vis.

Guardian hevder at det blant annet skal være snakk om Max Clayton som er ønsket av Liverpool.

Direktør i Crewe Alexandra, Dario Gradi, sier han har allerede mistet en tolvåring til Everton og håper at Chelsea-dommen setter en presedens.

- Jeg er sjeleglad for det som skjer med Chelsea. Jeg håper alle de store klubbene blir skremt til døde. Det er ingen unnskyldninger for å bryte reglene, sier Gradi til Guardian.

Everton skal på sin side tirsdag få vite hvor mye de må betale i kompensasjon til Leeds for å ha lokket Luke Garbutt, Englands U-17 kaptein, til Everton.

Nye regler?
Uefa-president Michel Platini har allerede fått gjennomslag for at klubbene må ha et visst antall hjemlige spillere i stallen, men dette skal ikke være nok. Uefa håper de kan rydde opp litt av dette bråket ved å innføre et forbud mot internasjonale overganger for spillere under 18 år. Problemet er bare at dette strider mot EUs regler om fri flyt av arbeidskraft.

Et forslag skal da være at alle klubbene skal kunne gi proffkontrakter til 16-åringer, slik det er lov i England og Tyskland.

Hvis Platini klarer å overbevise EU-kommisjonen om at det er snakk om utdanningsmessige og sosiale problemer knyttet til slike overgangssaker, og ikke et forsøk på å straffe rike klubber, kan det plutselig være duket for nye overgangsregler.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken