Gå til sidens hovedinnhold

Strømsgodset gjennomførte intern granskning etter rasistiske uttalelser fra treneren

Ledelsen i klubben har valgt å ta grep etter trakassering og rasisme.

Det har vært en turbulent periode i Strømsgodset den siste tiden. Nettavisen har fått bekreftet fra flere kilder med kjennskap til saken, at ledelsen i Drammens-klubben nylig skal ha gjennomført en intern granskning, etter at flere ansatte over tid skal ha blitt utsatt for rasistiske og dypt krenkende kommentarer fra klubbens hovedtrener Henrik Pedersen.

Opplysningene har blitt bekreftet av flere med kjennskap til saken uavhengig av hverandre. Nettavisen har vært i kontakt med en rekke kilder som bekrefter saken, men har valgt å ikke omtale de konkrete uttalelsene.

Det var Eurosport som omtalte saken først.

- Ønsker ikke å kommentere

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Strømsgodsets ledelse uten hell. Til Eurosport sier daglig leder Dag Lindseth Andersen følgende:

– Per i dag ønsker ikke vi å kommentere dette, sa han til kanalen torsdag kveld.

Strømsgodset-treneren skal i en lengre tidsperiode ha uttrykt grovt rasistiske og nedsettende kommentarer til ansatte i klubben. Nettavisen har også sett flere tekstmeldinger fra ulike personer som bekrefter hendelser av upassende karakter.

Les også: Hevder Liverpool er ferd med å bla opp 400 millioner for stjerne. Men én ting får eksperten til å stusse: - Det er litt rart

Klubben kom med pressemelding

Etter at flere medier hadde plukket opp saken kom Strømsgodset fredag kveld med en pressemelding om saken.

- Ledelsen i Strømsgodset ble nylig gjort kjent med påstander om at hovedtrener Henrik Pedersen i enkelte sammenhenger skal ha brukt ord som kan oppfattes som rasistiske. Klubben har i denne perioden iverksatt en intern utredning og er nå i prosess med å innhente opplysninger.Strømsgodset som arbeidsgiver har et ansvar for å ivareta rettighetene til de involverte parter. Dette er en krevende sak som vi tar på største alvor, skriver klubben.

Og fortsetter:

- Henrik Pedersen tilbakeviser beskyldningene som er rettet mot ham i media. Verken Strømsgodset eller Henrik Pedersen har ytterligere kommentarer på nåværende tidspunkt og ber om respekt for dette. Vi vil komme med mer informasjon når konklusjonen av den interne utredning er klar.

Les også: Guardiola kom med oppsiktsvekkende svar på Haaland-spørsmål: - Det er umulig

Det skal gjennom 2020-sesongen ha funnet sted flere episoder som karakteriseres som uakseptable innad i Strømsgodset. Grovt krenkende ordbruk og rasisme skal etter det Nettavisen har sikre kilder på, ha blitt fremsatt mot flere ansatte. Flere personer tilknyttet klubben bekrefter at situasjonene har funnet sted.

- Ordbruken har blitt bekreftet av ulike kilder, men hovedpersonen skal selv ha oppfattet det som spøkefulle kommentarer, uttaler en person med kjennskap til en av sakene til Nettavisen. Personen ønsker å være anonym.

- Helt sykt

Nettavisen har forsøkt å kontakte Henrik Pedersen, men har ikke fått kontakt med den danske treneren den siste tiden.

Det skal etter det Nettavisen forstår i lengre tid ha pågått det som oppfattes som press på personer om å ikke ta tak i hendelsene. Pedersens lederstil skal ha vært et tema over lang tid og ord som «fryktkultur» og «ekstrem lederstil» er beskrivelser som trekkes frem.

- Det er helt sykt, sier en annen kilde til Nettavisen for å beskrive noen av situasjonene.

Etter det Nettavisen forstår har personer i klubben forsøkt å dysse ned situasjonen internt, men etter at ting ikke har endret seg nevneverdig etter 2020-sesongen, har flere reagert på ledelsens håndtering.

Drammens-klubben har den siste tiden være i hektisk møtevirksomhet angående saken. Etter det Nettavisen forstår vurderer klubben tiltak, der et av alternativene skal være å kvitte seg med treneren.

Stopp-kampanjen

Strømsgodset er blant klubbene som stilte seg bak «Stopp»-kampanjen som gikk i norsk fotball i fjor etter flere tilfeller av rasisme. Klubben skrev følgende i en uttalelse på sine hjemmesider 14. oktober i fjor.

«Rasisme og annen diskriminering bryter fundamentalt med alle fotballens kjerneverdier. Kampanjebegrepet STOPP! handler om å mobilisere det fotballen skal stå for i kampen for respekt, fellesskap og lidenskap. Markeringen er et startskudd for å sette kampen mot rasisme og diskriminering aller øverst på dagsorden.

Vi tar ansvar for å markere – og for å skolere alle fotballens aktører i kampen mot uakseptabel adferd. Dette er nemlig ikke én klubbs utfordring, men en utfordring til alle lag, klubber og kretser som elsker «the beautiful game».

På vårens fotballting fremmet Vålerenga et forslag om å forplikte klubber til å anmelde rasisme og hatefulle ytringer til politiet. Forslaget ble vedtatt med bred støtte. Anmeldelsesplikten ble banket gjennom etter at 155 delegater stemte for forslaget. 29 var mot å innføre en slik plikt ved overtredelse av hatparagrafen.

– Ved anmeldelsesplikt kan det settes en ny standard for hva man synes er greit og ikke greit å si i idretten, sa klubbdirektør Harriet Rudd i Vålerenga Fotball før forbundstinget.

Det var tre kjente rasismesaker i norsk toppfotball i fjor. Start fikk bot etter at en tilskuer kom med rasistiske tilrop mot Sandefjord-spiller Brice Wembangomo.

Aalesund og Sandefjord måtte spille en kamp for tomme tribuner etter at rasistiske episoder inntraff under deres hjemmekamper.