Gå til sidens hovedinnhold

Strømsgodsets styreleder gjennomførte granskning på egenhånd - holdt detaljer skjult for styret

Godset-styret fredet trener Henrik Pedersen, men klubbens øverste leder skal ha unnlatt å dele enkelte detaljer med resten av styret.

Onsdag møtte en samlet spillertropp i Strømsgodset opp på Marienlyst til et møte med styreleder Ivar Strømsjordet og klubbens daglige leder Erik Lindseth Andersen. Temaet for møtet var naturlig nok den siste tids varsler om rasistiske kommentarer fra hovedtrener Henrik Pedersen.

I etterkant uttalte tillitsvalgt Jonathan Parr seg til Nettavisen.

- Vi har i dag gjennomført møter med styreleder og daglig leder. Vi er ikke fornøyd med den informasjonen de har gitt angående prosessen som har vært og er ikke fornøyd med svarene vi har fått, uttalte Parr til Nettavisen.

Les også: Godset-profil: - Vi er ikke fornøyd med svarene vi har fått

Sterk misnøye med styreleder

Spillerne skal etter det Nettavisen har fått informasjon om ha vist sterk misnøye med klubbens og styrets håndtering av rasismevarselet. Spesielt styreleder Ivar Strømsjordet fikk flere kritiske spørsmål og ble ifølge flere «satt til veggs» av en samlet spillergruppe.

En av hovedgrunnene skal etter det Nettavisen erfarer være at styrelederen, i den varslede granskningen av de alvorlige rasismeanklagene, ikke skal ha gjort en god og grundig nok jobb i undersøkelsene for å komme frem til sannheten i saken.

Flere kilder har bekreftet at styrelederen gjennomførte viktige deler av undersøkelsene helt eller delvis på egenhånd og opplyst at han skulle videreformidle informasjonen til resten av styret. Strømsjordet skal i sine undersøkelser ha fått «informasjon som ikke ville være fordelaktig for trenerens sak», men angivelig unnlatt å legge denne informasjonen frem for resten av styret, slik at de kunne ta en veloverveid beslutning.

Styret i Strømsgodset var dermed ikke opplyst om det hele bildet i varslingssakene, da de enstemmig traff beslutning om å la Pedersen beholde jobben som trener i klubben.

Nettavisen har vært i kontakt med flere styremedlemmer i Strømsgodset. Ingen av dem ønsker å kommentere saken.

Til VG uttalte styrelederen seg onsdag om et av de konkrete varslene som Nettavisen tidligere har omtalt.

- Vi har snakket med mange aktører i og rundt klubben. Vi har ikke grunnlag for å konkludere med at det uttrykket har blitt brukt. Det er påstand mot påstand. Vi har ikke andre opplysninger som bekrefter at det har blitt brukt. Det var nok en flåsete kommentar i et forsøk på å være morsom som slo feil, uttalte Strømsjordet da.

Nettavisen har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med styreleder Strømsjordet. Han har ikke besvart henvendelsene onsdag eller torsdag.

Spillerne i troppen skal senest tirsdag ha fått bekreftet at rasistiske hendelser knyttet til varslene har funnet sted. I tillegg har det etter de opprinnelige varslene blitt bekreftet ytterligere syv nye anonyme varsler til NISO.

Hør hva styreleder Ivar Strømsjordet hadde å si onsdag:

- Styret har gjennomført en grundig intern utredning

Fredag 2. april opplyste klubben i en melding at de «nylig ble gjort kjent med påstander om at hovedtrener Henrik Pedersen i enkelte sammenhenger skal ha brukt ord som kan oppfattes som rasistiske. Klubben har i denne perioden iverksatt en intern utredning og er nå i prosess med å innhente opplysninger».

Tre dager senere, mandag 5. april, hadde styret allerede konkludert og publiserte følgende melding på klubbens hjemmesider:

«I kjølvannet av dette varslet har først ledelsen og deretter styret i Strømsgodset Toppfotball gjennomført en grundig intern utredning.

I denne utredningen er det avdekket uheldige episoder som styret tar på største alvor. Dette er adressert og vil bli håndtert internt.

Det er derimot ikke dokumentert eller avdekket forhold som gjør at styret i Strømsgodset Toppfotball finner grunnlag for å avslutte samarbeidet med Henrik Pedersen.

Styret i Strømsgodset Toppfotball har full tillit til Henrik Pedersen som hovedtrener og opplever ikke at han har utvist rasistiske holdninger mot ansatte i klubben.

Styret tar sterk avstand fra rasisme og vil understreke at det er nulltoleranse mot rasistiske holdninger i klubben».

Da denne meldingen ble offentliggjort hadde altså styreleder Strømsjordet allerede blitt fortalt at det hadde forekommet hendelser av rasistisk karakter fra treneren.

Etter det Nettavisen erfarer presenterte imidlertid ikke Strømsjordet denne informasjon for resten av styret.

Ekstraordinært styremøte onsdag

Onsdag kveld gjennomførte styret i Strømsgodset et ekstraordinært styremøte. Etter et flere timer langt møte uttalte Strømsjordet seg til lokalavisen Drammens Tidende.

- Vi har oppsummert dagen. Vi har hatt møter med trenerteamet og med spillergruppa gjennom dagen. Og så har vi nå samlet styret for å gjøre en oppsummering. Det er jeg som har hatt de møtene og jeg har informert styret mitt om innholdet i samtalene, sier styrelederen til avisen.

- Når kommer med dere eventuelle konklusjoner?

- Det vil jeg ikke spekulere i, sier Strømsjordet.

- Nå bruker vi tiden for å gå ryddig og ordentlig igjennom dette her.

- Hvor lang tid vil det ta før det kommer en beslutning? blir gjentatt.

- Vi tar den tiden vi trenger, vi, avslutter Godsets styreleder.

Spillerne varsler tydelig melding

Strømsgodset-ledelsen konkluderte først etter en intern gransking med at treneren skulle få beholde jobben, men etter at ny informasjon har kommet fram denne uken, har presset økt mot klubbledelsen til å ta grep om situasjonen.

Tidligere onsdag meldte TV 2 at spillergruppa ville kreve at trener Henrik Pedersen forlater sin stilling i klubben. Etter det Nettavisen kjenner til har spillerne rettet misnøye mot både trener og styreleder Strømsjordet. Ifølge informasjonen vurderer spillerne også om de vil uttrykke misnøye mot flere av lederne i klubben.

Tillitsvalgte Parr varslet onsdag at en pressemelding fra spillerne mest sannsynlig vil komme torsdag.

- Spillergruppa har behov for å bruke litt tid for å gjøre klar en tydelig melding som vil komme på et senere tidspunkt, mest sannsynlig torsdag, sa Parr.

Strømsgodset-spillerne videreformidlet ved lunsjtider torsdag at de ikke vil komme med en uttalelse som først planlagt.

- Den er utsatt på grunn av klubbens videre behandling av saken, sier Parr til Nettavisen.