MARBELLA (Nettavisen): Norges landslagskaptein har vært i fyr og flammer for Arsenal denne sesongen, og er en stor del av grunnen til at London-klubben nå er favoritter til Premier League-trofeet.

24-åringen har ti mål og seks målgivende i Premier League, og har tidvis briljert sentralt på midten hos Mikel Artetas mannskap.

En av Ødegaards aller største styrker er blikket hans for spillet, og måten han evner å orientere seg for å ligge i forkant av situasjoner.

Be Your Best, som har utviklet en programvare for VR-briller rettet mot fotballspillere, analyserte TV-bildene av drammenserens kamp mot Fulham tidligere i mars.

Analysen viser blant annet at de gangene Ødegaard var synlig på TV-bildene, orienterte han seg totalt 493 ganger.

Samtidig kastet han blikket for å orientere seg opp mot fem ganger de ti siste sekundene før han mottok ballen hver gang.

– Det er noe lavere enn hva han er kapabel til, men likevel et utrolig tall, skriver de.

De trekker også fram det de kaller «critical scans», som handler om at Ødegaard flyttet blikket for å orientere seg idet han var i ferd med å motta en ball.

Med andre ord; mens ballen var på vei mot ham.

– Ødegaard mottok ballen 58 ganger, og benyttet seg av «critical scan» 33 ganger – 57 prosent av tiden. Det er et vanvittig tall.

– Fikk nesten sjokk

Norges kaptein har tidligere benyttet seg av programvaren til Be your best, og fikk utviklerne til å skru opp hastigheten fra 100 til 120, noe også VG har omtalt.

Blikket for spillet og evnen til å orientere seg vil også komme til nytte når Spania venter på motsatt halvdel til EM-kvalifisering i Malaga lørdag kveld.

Med Erling Braut Haaland ute av troppen, hviler enda mer av det offensive ansvaret på Norges nummer ti.

Mottaker av Ødegaards pasninger kan fort bli Jørgen Strand Larsen, og Celta Vigo-profilen skryter hemningsløst av Arsenal-stjernens ferdigheter både med og uten ball.

– Det trenger ikke å spille med han for å se det en gang, sier han til Nettavisen på spørsmål om landslagskompisens evne til å ha oversikt over hvor både med- og motspillere er til enhver tid.

– Jeg fikk nesten sjokk på første samling da jeg så hvor bra han er på ball. Du ser det veldig godt og tydelig i Premier League også, så han blir utrolig viktig for oss, sier La Liga-profilen.

– Ekstrem på det

Også Ødegaards midtbanekollega Sander Berge stemmer i.

– Han er ekstrem på det. Han leser situasjoner i forkant og er veldig god i bevegelsesmønsteret. Man ser det veldig i Arsenal, hvordan ting rundt flyter. Han er ekstremt skarp og leser bildene fem-seks sekunder før det skjer, og relasjonene med Saka og Ben White er ekstremt gode, sier Sheffield United-stjernen til Nettavisen.

Og mens blant annet det fysiske virkelig har kommet på plass etter at Ødegaard flyttet utenlands som 15-åring, har blikket for spillet vært noe som har kjennetegnet ham siden både Fotball-Norge og resten av Europa ble kjent med ballkunstneren.

– Han har alltid vært i eliten på det, siden jeg spilte med ham da han var ung. Han trer opp i rom, leser situasjoner og pasningsvinkler og kan vende opp i de trangeste rom. Det er noe han er i en egen klasse på.

Ødegaard, Berge, Strand Larsen og resten av det norske laget gjør nå sine siste forberedelser før et stjernespekket spansk mannskap venter i åpningen av EM-kvalifiseringen.

Allerede tirsdag venter en ny knalltøff bortekamp mot Georgia.