Sent søndag kveld annonserte Tottenham at Antonio Conte var ferdig som manager i klubben. Avgjørelsen kom ikke som noen overraskelse, etter at italieneren nylig gikk ut med tøff kritikk mot både klubben, ledelsen og spillergruppen.

I pressemeldingen kom det fram at partene hadde blitt enige om å avslutte samarbeidet. Det sto også å lese at Contes assistent, Cristian Stellini, skal lede laget ut sesongen. Han får med seg tidligere Spurs-spiller Ryan Mason som assistenttrener.

Stellini hadde også ansvar for laget noen kamper tidligere denne sesongen, da Conte var borte på grunn av sykdom. Under den perioden ledet han blant annet londonklubben til en minneverdig seier over Manchester City hjemme på Tottenham Stadium.

Nå får han ytterligere ti kamper på vise hva han kan få ut av stallen. Etter 28 serierunder ligger Tottenham som nummer fire i Premier League, men lag som Liverpool og Newcastle jakter fjerdeplassen bak dem. Begge klubber har to kamper mindre spilt.

LES OGSÅ: Kallas hemmelighet: – Det vil jeg holde for meg selv

Stusser: – Svimlende

Stellinis trenererfaring fra tidligere er stort sett som assistent. Han har jobbet under Conte både i Siena, Juventus, Inter og Tottenham. Hans eneste hovedtrenerjobb var i 2017, for Serie C-laget Alessandria.

Der fikk han imidlertid sparken etter kun noen måneder ved roret på grunn av svake resultater. Akkurat den manglende erfaringen, og at han på mange måter har vært Contes nestkommanderende, gjør at mange nå stusser over Tottenhams avgjørelse.

– Stellini gjorde en god jobb da han steppet inn, men det er likevel ganske svimlende at etter alle investeringene så legges Spurs' framtid på kort sikt i hendene på en som sist han hadde en hovedtrenerjobb fikk sparken av en Serie C-klubb, for fem og et halvt år siden, skriver The Athletic-journalisten Charlie Eccleshare på Twitter om klubbens avgjørelse.

I Premier League er det svært ofte slik at assistenttreneren også går av, når en manager får sparken eller slutter. I tilfellet Tottenham så har hele staben til Conte blitt igjen, bortsett fra broren Gianluca, som har hatt en analysejobb i klubben.

– Jo mer jeg tenker over dette, jo merkeligere er det at Stellini blir værende. Jeg vet at Stellini og Mason fikk gode resultater i februar, men han er Contes mann og vil ganske sikkert falle tilbake på Contes treningsplan og taktikk, skriver journalisten Jack Pitt-Brooke.

– Jeg synes det er merkelig at Stellini blir værende i Tottenham, med tanke på at Conte hentet ham dit. Jeg skal ikke sette spørsmålstegn ved lojaliteten hans, men dette føles ikke riktig, skriver Ryan Taylor, journalist i The Mirror.

– Godt likt av spillerne

Ifølge Alasdair Gold, journalist for nettstedet Football. London, skal Stellini være en populær mann innad i spillergruppen.

Måten Tottenham har håndtert situasjonen på, skaper spekulasjoner om at dette i stor grad handlet om Conte som person, og ikke det sportslige han og teamet hans har levert etter at de overtok treneransvaret i klubben tilbake i november 2021.

– Det å beholde Stellini vitner om at det eneste problemet med Conte var det han sa etter Southampton-kampen, og ikke det taktiske eller spillestilen, skriver Pitt-Brooke, som dekker Tottenham for nettstedet The Athletic.

LES OGSÅ: Avslører Norge-sjokk: – Hva? Er det virkelig sant?

– En alternativ teori jeg har hørt: Da Mourinho var manager, så var det først og fremst staben hans som var veldig upopulær, ikke Mourinho selv. Problemet med Conte, var Conte selv, ikke staben. Slik sett er det kanskje logisk? fortsetter han.

Samme mann har i artikkelform forklart at forholdet mellom italieneren og Spurs' styreleder Daniel Levy i lengre tid har vært anstrengt og at de to, begge med sterke personligheter, ikke har fått samarbeidet til å fungere til det beste for klubben.

– Begge parter er trolig lettet over å være kvitt hverandre. Nå kan de fortsette å gjøre ting på sin måte. Levy og Conte visste akkurat hva de bega seg ut på, selv om de tidvis har latet som om alt var okay mellom dem, skriver han for The Athletic.

Hvem overtar?

Ifølge Pitt-Brooke så hadde både spillerne, ledelsen og fansen for lengst fått nok av Conte.

– Friksjonen mellom Conte. laget, klubben og store deler av fansen har etterlatt en sur smak i munnen, som ingen liker. Og fotballen har vært elendig hele sesongen. Stygg og kjedelig, ikke likt av verken de som spiller den eller de som ser på, skriver han.

Conte skal ifølge The Telegraph ha gitt «sin velsignelse» til at Stellini kunne bli igjen og fortsette arbeidet i klubben.

Ved å satse på Stellini og Mason ut sesongen har i hvert fall Levy og Spurs skaffet seg litt ekstra tid til å sørge for at neste ansettelse blir bedre. Ifølge Fabrizio Romano er planen å ha en ny mann på plass inn mot neste sesong.

LES OGSÅ: Snakket om «forbudt tema» på TV. Da tok det fyr

De siste årene har folk som Mauricio Pochettino, José Mourinho, Nuno Espírito Santo og Conte alle ledet laget. Pochettino var en stor favoritt, mens de tre sistnevnte alle har slitt med å få det til å fungere i hos den liljehvite klubben.

En retur for arbeidsledige Pochettino har allerede blitt nevnt som et alternativ en stund, mens Julian Nagelsmann naturlig nok også blir nevnt som en kandidat nå. Han fikk nylig litt overraskende sparken som hovedtrener i tyske FC Bayern.

Det hevdes at partene allerede har vært i kontakt, men at Nagelsmann ikke vil ta noe ny jobb før etter sesongen.

Der ble han erstattet av Thomas Tuchel, som også skal ha vært en mann Tottenham skal ha hatt på sin liste.