RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sumosjokk i Japan

Sist oppdatert:
Tre sumobrytere er tatt for å ha slått i hjel en 17 år gammel sumolærling. Saken har rystet nasjonen.

Sumobrytere har status som helter i Japan. TV-bildene av de tre idrettsstjernene med håndjern og jakker over hodene omgitt av kameraer og journalister har derfor vakt voldsom oppsikt.

Straffet for rømningsforsøk
Masakazu Kimura (24), Yuichiro Izuka (25), Masanori Fujii (22) og deres stallmester, Junichi Yamamoto (57) ble arrestert torsdag. Der mistenkt for å ha banket en 17 år gammel sumolærling så brutalt at han døde av skadene, melder CNN.

Sumobrytere bor i såkalte «staller», kollektiver der all daglig rutine styres av strenge tradisjoner. Saitos familie tror nå den 17 år gamle lærlingen ble straffet fordi han forsøkte å rømme fra stallen. Blant annet skal gutten ha ringt sin far og bedt om å få komme hjem.

- Han sa han skulle oppføre seg bra, men at jeg bare måtte komme og hente ham, fortalte faren til pressen i fjor sommer. -Jeg skulle ha trodd på ham, sa faren gjennom tårene.

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

Dekket av sår
Den 25 juni 2007 kollapset 17 år gamle Takashi Saito i sumostallen der han bodde og ble i all hast fraktet til sykehus. Der ble dødsårsaken først fastslått til å være hjertesvikt. Men da familien fikk se liket, bønnfalt de politiet om å åpne etterforskning. Saitos kropp skal ha vært full av blåmerker, kuttskader og brennmerker.

Familien tror Saito ble straffet fordi han forsøkte å rømme fra stallen. Politiet mener treneren ba sumobryterne om å slå 17-åringen med kjepper og en stålkølle.

En obduksjon utført ved Niigata University i fjor høst konkluderte at Saito døde av sjokk etter å ha blitt påført mange skader. Også en separat obduksjon utført av spesialister ved Nagoya University konkluderte med at sjokk som følge av de mange utvendige skadene bidro til Saitos død.

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

Satt feil
Ifølge den japanske avisa Ashai Shimbun skal den utløsende hendelsen ha vært at tenåringen ikke klarte å sitte riktig. Saito måtte sitte i nærheten da stallens brytere samlet seg for å spise den 25. juni. Yamamoto kjeftet på Saito fordi han forsøkte å rømme tidligere den dagen, sier politiet og kilder i stallen.

Yamamoto skal ha blitt stadig fullere og mistet besinnelsen da Saito ikke klarte å sitte riktig på hælene.

- Du mangler tæl, skal Yamamoto ha sagt til Saito. Hver gang han falt, skal han ha blitt slått eller sparket av to av de arresterte bryterne. Yamamoto grep ikke inn.

Senere skal han ha slått Saito fire eller fem ganger i pannen med en ølflaske. Så ba han de tre andre om å lære Saito «en lekse». De tre tok med Saito til et treningslokale. Der ble han bundet fast til en stolpe og slått og mishandlet. Skrikene fra Saito nådde helt inn i spisesalen, men Yamamoto skal ikke ha gjort noe for å stanse mishandlingen.

Tøff trening
Yamamoto, også kjent som Tokitsukaze, har benektet at han behandlet Saito unødvendig hardt behandlet. Han innrømmer derimot å ha slått Saito i hodet med en ølflaske under middagen den dagen.

- Dette var vanlig praksis. Hvordan kan dere tro at jeg ville gjøre noe for å skade noen jeg ser på som mitt eget barn? sa Yamamoto til pressen etter Saitos død.

I oktober ble imidlertid Yamamoto sparket fra sin stilling som stallmester og utvist fra sumoforbundet.

(Artikkelen fortsetter nedenfor.)

-Råtne epler
Torsdagens arrestasjoner har rystet idretten dypt.

Japans statsminister har fra parlamentets talerstol bedt nasjonen om å granske sporten nøye. Sumobryternes forbund vil nå granske opplæringen av unge brytere, som ofte innebærer trakassering for å gjøre dem tøffe.

Stallmestrene Isenoumi og Kokonoe, ledere i sumoforbundet, har beklaget hendelsen overfor Kenshiro Matsunami, viseminister for sport. Matsunami mener forbundet bør ha personer utenfor idretten i ledelsen, om så bare på deltid.

Sumoanalytiker Mark Buckton, som dekker den japanske nasjonalsporten i Times, sier imidlertid at ingenting vil endre seg på sikt.

- Det dreier seg om noen få råtne epler som gikk for langt, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere