LILLEHAMMER (Nettavisen): Vi har blitt vant til å se Sundby kjempe om verdenscupseiere på distanserenn i flere år, men denne vinteren har ikke nordmannen vært i nærheten av det.

Senest på pressekonferansen på Lillehammer fredag fortalte Sundby at han fortsatt ikke visste hva som var årsaken til den trøblete sesongstarten.

Det stemmer imidlertid ikke helt.

For etter lørdagens verdenscuprenn på Lillehammer, hvor Sundby ble nummer fem, avslører han nå hva som er det store problemet.

- Jeg har hatt trøbbel med en rygg. Det har vært nytt for meg og det har vært vanskelig å vite helt hva jeg skal gjøre med det, sier Sundby til Nettavisen.

Ryggproblemene dukket opp allerede i oktober, men 35-åringen trodde han hadde funnet ut av det til sesongstarten. Det hadde han ikke.

Les også: Reagerer kraftig: - Dere kaster et skolebarn til ulvene, Norge

Kan bety «full krise»

Røa-løperen legger ikke skjul på at han er helt avhengig av å komme frem til en løsning på problemet.

- Det er full krise hvis jeg ikke får orden på det, forteller Sundby.

For han er fortsatt ikke helt hundre prosent sikker på hva som er galt med korsryggen.

Les også: Uhrenholdt Jacobsen forbauset

Likevel er han fornøyd med svarene han fikk under 30 kilometeren lørdag. På de første 10 kilometerne spilte ikke ryggen på laget, men så løsnet det.

- Jeg synes jeg fikk en del ut av det på alle måter. Det var en vurdering på om jeg i det hele tatt skulle gå ut på denne tremila her. Det har ikke vært så lett denne uken. Jeg har følt meg ganske ræva. Jeg fikk noen svar. Jeg mener det var en fornuftig vurdering å gå, forteller Sundby.

- Det er betydelig bedre enn det var forrige uke. Det betyr at jeg har gjort noe riktig i den uken som har vært. Nå må jeg prøve å bygge videre på det fremover og fortsette med de tiltakene jeg gjør og sørge for at kroppen stabiliserer seg. Den har vært ulage i tre uker og det liker jeg ikke, forteller 35-åringen.

Både Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth har selv opplevd problemer med ryggen i løpet av karrieren. Derfor har Sundby rådført seg med lagkameratene den siste tiden.

- Jeg har dessverre, holdt jeg på å si, mange gode kompiser i laget som har hatt disse problemene før. Både Niklas og Didrik har vært ganske gode støttespillere den uken her for å finne ting som kan fungere med tanke på å få ting på plass igjen, forteller Sundby.

Les også: Johaug kommer med en advarsel før debuten til Norges supertalent

Derfor holdt de det hemmelig

Det er første gang Sundby forteller at det er ryggen som er hovedårsaken til den trøblete sesongstarten.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum forteller at det er en klar grunn til at de ikke har gått ut med problemet.

- Fordi vi har ikke vært sikker på om det har vært hovedårsaken, sier Nossum til Nettavisen.

Han forteller at de fortsatt ikke er helt sikre på hva som er galt med ryggen, men at Sundby har et godt medisinsk apparat i ryggen til å hjelpe ham.

Nå antyder Nossum at Sundby ikke blir å se i verdenscupen før nyttår.

- Han har kjent det en stund. Det kan nok fort henne at det blir juleferie på han nå. Hovedmålet har vært januar og februar. Det har han fortsatt god tid til, men da må vi få orden på ryggen, forteller Nossum.

Verdenscuphelgen på Lillehammer fortsetter med stafett for kvinnene og herrene søndag.