Gå til sidens hovedinnhold

Sundby beholder bronsen

Men russerne ønsker fortsatt å få nordmannen disket.

SOTSJI / OSLO (Nettavisen): Martin Jonsrud Sundby ble søndag beste nordmann i herrenes skiatlon over 30 kilometer. Han gikk i mål som nummer tre.

Det var likevel lenge usikkert om nordmannen skulle få beholde bronsen. Sundby krysset nemig inn i feil bane under innspurten og russerne la inn protest.

Landslagslege Roar Lunder sier imidlertid til Nettavisen at Martin Johnsrud Sundby beholder bronsen og at han får et såkalt «gul kort» - en advarsel.

TV 2 skriver imidlertid at russerne fortsatt ikke har gitt opp håpet om å få nordmannen diskvalifisert. Langrennssjef Jelena Välbae sier de vil ta protesten videre oppover i systemet.

- Jeg ble kalt inn til juryen der. Det var så vidt jeg klarte å holde meg på beina på oppløpet, alt var «blurry». Det hele var et resultat av at jeg far i ubalanse. Jeg hadde ikke peiling på at jeg gikk over i feil bane. Jeg ser at det ikke er i henhold til reglementet, med det hadde uansett ikke noe å si for utfallet. Jeg sperret ham ikke. Jeg fikk en skriftlig advarsel, sier Sundby til TV 2.

- Jeg visste ikke hvor i verden jeg var og hvordan det så ut. Jeg prøvde bare å holde følge med de foran, sier han.

- Skuffet
Sundby var likevel ikke spesielt fornøyd med at det bare ble bronse. Røa-gutten var klar på at ambisjonen var å vinne gull.

- Det er sjelden jeg har vært så skuffet etter et skirenn, noen gang. Jeg går for gull og tar bronse. Da er jeg taper nummer to. Jeg får gå meg en tur i skogen å få ut litt aggresjon nå, sier han.

Det var Dario Cologna fra Sveits som vant løpet. Sveitseren var sterkest i avslutningen og hadde god kontroll inn på oppløpet.

Marcus Hellner fra Sverige tok andreplassen.

Nettavisen følger OL direkte

- Det sa stopp
For Petter Northug har store deler av denne sesongen vært et kappløp for å finne storformen til Sotsji-OL.

Trønderen slet mye med sykdom innledningsvis i fjor høst og har derfor brukt de fleste konkurransene før OL som trening inn mot mesterskapet.

Søndag var imidlertid ikke dagen da Northug skulle ha full klaff. Han måtte til slutt ta til takke med en 17.-plass. Northug så svært sliten ut da han krysset mållinjen.

- Det var en tøff avslutning. Det visste jeg. For min del ble det tøft, også på den nest siste runden, sier Northug til TV 2.

- Jeg visste jeg måtte få en så god posisjon som mulig. Jeg hadde et lite håp om å være med opp bakken, men det sa stopp, forteller Northug.

Sto mellom fire
En stor tetgruppe lå stort sett samlet gjennom de første 15 kilometerne. Etter skibyttet ble denne gruppen noe mindre og besto av rundt 16-17 løpere.

Av de norske var det Petter Northug og Martin Johnsrud Sundby som hang med i denne tetgruppen.

Med noen kilometer igjen begynte det imidlertid å sprekke opp framme i feltet og mens Sundby klarte å henge seg på, måtte Petter Northug etter hvert slippe taket.

Trønderen så ikke ut til å ha de nødvendige kreftene til å henge på de sterkeste i bakken.

Til slutt sto det mellom Cologna, Sundby, Hellner og russiske Maxim Vylegsjanin. Der var det altså sveitseren og svensken som var sterkest.

Sundby slo russeren på oppløpet.

Av de øvrige norske ble Sjur Røthe nummer 20 og Tord Asle Gjerdalen nummer 21.

Resultater 30 km skiatlon, menn:
1. Dario Cologna (SUI), 1.08,15
2. Marcus Hellner (SWE), +0,4
3. Martin J. Sundby (NOR), +1,4
4. Maxim Vylegzjanin (RUS), +1,5
5. Ilja Tsjernosjov (RUS), +13,6
6. Jean Marc Guillard (FRA), +14,4
7. Daniel Richardson (SWE), +16,3
8. Johannes Düerr (AUT), +16,6
9. Maurice Manificat (FRA), +18,2
10. Lars Nelson (SWE); +22,3
----------
17. Petter Northug (NOR), +1.24,2
20. Sjur Røthe (NOR), +1.47,1
21. Tord Asle Gjerdalen (NOR), +1.51,3

Se hele resultatlisten her

Kommentarer til denne saken