Gå til sidens hovedinnhold

Sundby i Tour-tet

Martin Johnsrud Sundby leder Tour de Ski med halvminuttet. Nå kan han få hjelp av Petter Northug til å ta sammenlagtseieren.

RØA: Martin Johnsrud Sundby overtok ledertrøya i Tour de Ski etter å ha plukket solid med bonussekunder under 15 kilometeren i klassisk stil onsdag. Nå lover Petter Northug jr. å hjelpe Sundby til sammenlagtseier.

– Jeg skal gå som en drittsekk i langløpet og forsøke å bremse den gruppen som jager Martin. Det er viktig at vi får en norsk vinner i Touren i år, sa Northug til NRK etter å ha gått inn til 15.-plass på onsdagens etappe. Han ble slått av Sundby med seks tideler. Sundby tok 14.-plassen.

Les også: Spesialtrening ga triumf for Sundby

Hjelp fra Northug

Forholdet mellom Northug og Sundby har ikke alltid vært like bra, men onsdag etter den klassiske 15-kilometeren var alt bare fryd og gammen.

Northug «ga bort» bonussekunder til Sundby i den andre spurten. Etterpå fikk han en klem av den tidligere landslagskollegaen. Sundby tok spurten med Northug to plasseringer bak.

Sundby og Northug toget inn til 14.- og 15.-plassen og la begge sammenlagtutfordrer Alexander Legkov godt bak seg.

– Jeg kunne ikke angripe Martin. Det er slik vi gjør det. Jeg har selv fått hjelp før, sa Northug.

Sundby var ikke sen om å takke for hjelpen.

– Jeg setter veldig pris på de gestene han gjør, og det er utrolig stort at han gir de sekundene til meg, sa Sundby.

Kostet mye

Det var kasakhstaneren Alexej Poltoranin som tok seieren i det klassiske løpet på årets første dag. Han slo tyskeren Hannes Dotzler i spurten. Russland tok tredjeplassen ved Stanislav Volzjentsev. Han var sekundet bak vinneren.

Beste nordmann ble Sjur Røthe på åttendeplass. Han ble slått med 7,9 sekunder. Ingen av de norske løperne klarte å henge med helt i teten på de siste meterne.

– Det kostet mye å gå denne etappen, og jeg må innrømme at jeg fikk det litt mot slutten, sa en svært munter Northug etter løpet. Han slo også fast at han kommer til å gå langløpet fra Cortina d'Ampezzo til Toblach, og der skal han hjelpe Martin Johnsrud Sundby så mye som mulig.

Selv sa Sundby at han gjennomførte løpet første nyttårsdag omtrent som planlagt.

– Jeg fikk sneket meg foran Legkov i et par spurter underveis, men det kostet, for man merker å spurte på 1500 meters høyde. Jeg tror nok at Alexander Legkov kjente det også, sa Sundby til NRK.

Han sa også at han valgte ikke å gi alt på den siste kilometeren.

– Jeg hadde ikke nok trykk på slutten, sa han.

Les også: Martin Johnsrud Sundby snakker om veien tilbake etter hjerteproblemene

Starter først

Men han kommer til å starte først i langløpet med ledertrøya.

– Det er aldri noen ulempe å lede, men på den annen side må jeg gå ut alene. De som kommer bak kommer nok til å ta meg igjen, mente Sundby som var fornøyd da han fikk høre at Northug skulle gjøre alt han kunne for å være hjelperytter.

I sammendraget leder Sundby med 31,7 sekunder på svensken Calle Halfvarsson. Petter Northug ligger på fjerdeplass, vel 35 sekunder bak.

(ANB-NTB)

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling