Gå til sidens hovedinnhold

Super-Dario syk før Northug-duell

Petter Northug kan få en enklere vei mot krystallkula.

Tour de Ski og VM er historie, men langrennssesongen er langt fra over. For i verdenscupen sammenlagt utkjemper Dario Cologna (22) og Petter Northug (23) en durabelig kamp.

Det gjenstår seks renn og maksimalt 675 poeng å kjempe om. Torsdag går det første av de seks rennene, og elleve dager senere avgjøres det hele i Falun.

Avstanden før innspurten er 89 poeng i favør sveitseren som vant Tour de Ski foran nettopp Northug. Likevel har kanskje nordmannen en liten fordel.

Avgjørelse onsdag
Super-Dario er nemlig småsyk og usikker før de to rennene i Granåsen denne uka (klassisk sprint torsdag, klassisk femmil lørdag).

- Dario er på plass i Trondheim, men dessverre er han forkjølet. Derfor er det usikkert hvilke distanser han går i Granåsen. Vi tar den endelige avgjørelsen etter onsdagens trening, sier den sveitsiske landslagstreneren Fredrik Aukland til Nettavisen.

- Kan det hende at han ikke går noen av rennene i Granåsen?

- Ja, det kan hende. Vi tar ingen sjanser med helsa. Er han ikke frisk, sparer han seg til verdenscupfinalen i Sverige i neste uke, sier Aukland.

- Strek i regningen
Dario Cologna ble syk allerede i forrige uke, men stilte likevel til start i Lahti. Lørdag falt han to ganger i sprinten, og kom ikke videre fra prologen i et renn Northug vant.

Dagen etter prøvde han seg på 15 km fri, men fikk det tungt mot slutten og tapte nye verdifulle poeng til Northug.

- Det var en strek i regningen at det ikke skulle bli poeng på sprinten. Og på 15-kilometeren merket Dario at han ikke var i form, forteller Aukland.

- Vist enorm styrke
Likevel tror han på sin elev.

- Det blir veldig spennende. Petter har vist enorm styrke både i VM og etter VM. Men det er fortsatt kamp, og jeg tror Dario har en veldig god sjanse til å klare det, sier Fredrik Aukland.

Torsdagens sprint i Granåsen er en normal sprint med 30 videre fra prolog og 100 poeng til vinneren.

Lørdagens femmil er derimot spesiell, ved at det er lagt inn hele fem spurter som gir verdenscuppoeng til de tre første (15, 10 og 5 poeng). Det betyr at en løper med maksimal uttelling kan plukke med seg 175 poeng fra femmila og totalt 275 poeng fra rennene i Granåsen.

Mini-Tour
Verdenscupfinalen i Stockholm og Falun består av fire renn på fem dager, og er bygd opp som en miniutgave av Tour de Ski. Det vil si at vinneren av hvert renn får 50 poeng, mens det er 200 poeng å hente for sammenlagtvinneren av finalen.

En løper må også fullføre alle fire etapper (innenfor en maksimaltid) for å få med seg poeng som er sanket underveis.

- Dette er en konkurranseform som passer både Petter og Dario bra. De er moderne skiløpere uten store svakheter, fastslår Fredrik Aukland.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Reklame

Slik forvandler du mobilen til et kraftig varmekamera

Kommentarer til denne saken