*Nettavisen* Sport.

Super-Mario vil slå Cavendish

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Dette er ikke fleip: Mario Cipollini (44) vil gjøre comeback i årets Giro d'Italia.

07.03.12 08:48

«Løvenes konge» og «Sykkelsportens største playboy» er to av mange merkelapper som har blitt satt på Mario Cipollini.

Men på tross av rå kostymer og et dametekke av en annen verden, var han framfor alt en fantastisk sprinter.

Cipollini regjerte i hovedfeltet på 90-tallet og i første halvdel av 2000-tallet. Han har tatt 12 etappeseirer i Tour de France, 3 i Vuelta a España og hele 42 (!) i Giro d'Italia. Med det passerte han Alfredo Bindas 41 seirer og det mange mente var en «uslåelig» rekord.

Guardinis hjelperytter
Så hvorfor skal Cipollini tilbake til sykkelsporten nå, i en alder av 44 (blir 45 den 22. mars) år?

Svaret er 22 år gammelt og heter Andrea Guardini. Han slo for alvor gjennom i fjor da han vant pene fem etapper under Tour de Langkawi. I år overgikk han seg selv, og hentet hjem seks etappeseirer i det samme rittet. Ingen andre ryttere har vunnet 11 etappeseirer i det malaysiske rittet tidligere.

Flere mener Farnese Vini-Selle Italia-rytteren er det råeste sykkelsporten har sett siden Mark Cavendish inntok sprinttronen.

Og drømmen om å sette nettopp Cavendish på plass, er det som har fått «Super-Mario» på sporet av et spektakulært comeback.

- Jeg ønsker å returnere til sykkelsporten og kjøre Giro d'Italia. Der skal jeg kjøre opptrekk for Guardini, sier han i et intervju med La Gazzetta dello Sport.

- Jeg føler meg i godt slag, og jeg har også en ekstrem lyst til å jobbe hardt, legger han til.

Italiensk sprintfenomen
Cipollini la opprinnelig opp i 2004, men gjorde et mislykket comeback i skandalelaget Rock Racing for fire år siden. I 2010 lanserte han sitt eget sykkelmerke, og årets Farnese Vini-mannskap sykler på hans «MCipollini-rammer».

- Guardini har talentet og han kjører på mitt sykkelmerke. Det hadde vært en fantastisk utfordring å være hjelperytter under giroen, og hjulpet ham i sprintene mot Cavendish. Hvor mange hadde han (Cavendish) vunnet da? spør Cipollini lekende.

Les også: Sjekk ut denne seiersmaskinen

Selv mener veteranen det blir uproblematisk å gjenfinne formen fra glansdagene.

- Jeg veier 90 kilo nå. Det er 8 kilo mer enn jeg gjorde da jeg var i toppform, men det er muskler - ikke fett, påstår han.

- Leggene er perfekte og jeg har kondisjonen intakt. Jeg har noe smerter i kneet mitt og i ryggen, men jeg er klar for å ta den risikoen, forteller han.

Slipper unna som Lance?
Det kan derimot bli problematisk i forhold til sykkelsportens gjeldende regelverk. Sykkelbloggen The Inner Ring peker på det faktum at ryttere må gi beskjed til UCI minimum seks måneder i forkant, dersom de ønsker å gjøre comeback.

Dette har sammenheng med at de skal være tilgjengelige for sportens rigide antidopingprogram og WADAs omfattende testing utenfor konkurranse. Det er likevel ingen hemmelighet at Lance Armstrong slapp unna den samme problematikken da han gjorde comeback under Tour Down Under i 2009.

- Jeg ønsker å være like gjennomsiktig som vann og er åpen for å bli testet ekstra mye. Ivan Basso blottet seg helt, og har blitt et eksempel på en troverdig rytter (Basso ble utestengt etter å ha vurdert å dope seg foran 2006-versjonen av Tour de France, vår anm.), påpeker Cipollini.

PS! Andrea Guardini skal kjøre Milano-Sanremo for første gang denne sesongen. Han debuterer også i Giro d'Italia i mai.

Hva tror du: Får Mark Cavendish problemer med duoen Guardini og Cipollini under årets Giro d'Italia?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag