*Nettavisen* Sport.

Supersjefen er inspirert

- Viking har alle forutsetninger for å bli den toppklubben den en gang var, sier Roy Hodgson. Her forteller han om sitt første år som Viking-trener.

13.06.05 11:52

VIKING STADION (TV 2 Nettavisen): 15. juli er det ett år siden Roy Hodgson overtok treneransvaret i Viking. Før han takket ja til Viking, ble den meritterte engelskmannen koblet til Tottenham av engelske medier.

Det var derfor en stor overraskelse da Roy Hodgson ble presentert som ny Viking-trener i fjor sommer.

Imponerende CV
For merittlisten til engelskmannen får mange av de andre trenerne i norsk eliteserie til å ligne miniputter: Landslagssjef for Sveits, trener i Inter i to perioder. I tillegg står blant andre Udinese, Blackburn og FC København på Hodgsons CV.

I sin første sesong reddet Hodgson Viking fra nedrykk. Denne sesongen har blåtrøyene fra Stavanger blitt nevnt som medaljekandidater – men har foreløpig ikke helt levd opp til forventningene.

Etter ni serierunder ligger Viking på femteplass – seks poeng bak ledende Start.

- Mitt første år i Viking har vært inspirerende, sier Vikings trener Roy Hodgson til TV 2 Nettavisen.

Engelskmannen forklarer:

- Jeg trives virkelig godt i denne klubben. Spillerne og administrasjonen er profesjonelle, og fasilitetene er meget gode. Alt ligger til rette for at vi sammen skal kunne gjøre Viking til et topplag igjen, mener Hodgson.

Trives med utfordringer
Og det er derfor Roy Hodgson takket ja til Viking. Han vil gjøre Viking til et topplag. Han kunne helt sikkert takket ja til en jobb som sikret ham økonomisk gevinst så det holder, men som manglet et vesentlig punkt:

Utfordringer.

Det har han nok av i Viking.

- Å trene Viking-spillerne gir meg inspirasjon og utfordringer. Sammen har vi alle ambisjoner om å gjøre det best mulig, og sette kursen mot en topp tre-plassering. Dessuten har vi denne sesongen fått en gratisplass i UEFA-cupen, som gir klubben ekstra penger i kassen og spillerne en ekstra ufordring.

Vanskelig spillerjakt
Han er klar over at den enkleste veien til bedre resultater er å styrke stallen med spillere med bedre kvaliteter enn de han allerede råder over. Men så langt har ikke den tidligere Inter-sjefen funnet slike spillere som er tilgjengelige for Viking.

- Men dette tror jeg kan endre seg på sikt. Som nevnt blir rammene rundt klubben mer og mer profesjonelle, og jeg er sikker på at Viking etter hvert kan lokke til seg større spillere til klubben, forteller treneren.

Foreløpig har Viking kun hentet inn den tidligere Brann-spissen Toni Nhelko i sommer.

- Han trenger nok litt tid på seg før han er i skikkelig form. Men han er en spillertype jeg mener passer inn i Viking. Litt annerledes enn våre andre spisser. Han er hurtig, teknisk og flink til å true bakrommer, sier Hodgson om spissen som kom gratis til klubben.

- Like profesjonelle
I Inter jobbet Hodgson med storstjerner som Roberto Carlos, Ronaldo, Roberto Baggio og Paul Ince. Han mener Viking-spillerne er like profesjonelle.

- Ja, det mener jeg. Men den største forskjellen på å trene Inter i forhold til Viking, er presset. I italienske klubber er presset på trenere og spillerne enormt – både fra politikere, investorer og styret. I Norge jobber en under mye tryggere omgivelser.

Så langt er det bare to ting som har irritert Viking-treneren i sitt snart ett år lange opphold i Stavanger:

Været i Stavanger, og til tider lokalpressen.

- Stavanger er en fin by, som jeg virkelig trives i. Men jeg liker ikke været, sier Hodgson og kikker ut av vinduet hvor den iskalde Stavanger-vinden herjer over Vikings treningsanlegg.

Misfornøyd med pressen
Etter Molde-kampen tidligere i vår, ville ikke Roy Hodgson snakke med pressen etter kampen. Han var redd for å si noe dumt. Engelskmannen legger ikke skjul på at han ikke er helt fornøyd med alt som står skrevet om Viking.

- Pressen, spesielt her i Stavanger, er med på å lure fansen. De skriver ting som ikke er sant. Og det irriterer meg litt. Jeg husker mediene i Skandinavia som skikkelig seriøse, men dette har tydeligvis endret seg litt siden jeg var her sist, sier han.

Og legger til:

- Nå er den norske og engelske pressen dessverre blitt nesten helt like. Jeg bryr meg ikke, men jeg tenker på fansen. Hva tror de når det står i avisene at det kommer nye, store spillere til Viking – og så stemmer det ikke, undrer Viking-treneren.

- Leser du aviser selv?

- Nei, det har jeg sluttet med. Jeg leser kun bøker for tiden. Masse bøker, svarer Hodgson og gliser bredt.

Lokalderby mot Brann
Mandag er det storkamp mot Brann. Hodgson ser frem til vestlandsderbyet som spilles på et utsolgt Viking Stadion.

- Brann har et svært tøft lag. Jeg har sett dem mange ganger på TV denne sesongen, og de har imponert meg. Det er en klubb med den samme støtten fra fansen som her i Stavanger, og de kommer helt sikkert til å bli skikkelig liv på tribunene, mener han.

Hodgson frykter spesielt Bengt Sæternes og Robbie Winters.

- Mange har sagt at de er blant den beste spissduoen i Norge, men jeg liker ikke å sette andre spillere opp mot hverandre. Men det er klart de er gode spillere, som vi må se skikkelig opp for, sier han.

- Hvem vinner?

- Det er en viktig kamp for begge lag. Men jeg kan ikke si hvem som vinner. I slike lokalderby kan alt skje.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.