Gå til sidens hovedinnhold

Superspissen de ikke ville ha

Først fikk han sparken. Så var han ikke god nok. Nå er han best.

«Du skylder meg bensinpenger. Om jeg ønsket å se trær så hadde jeg heller gått en tur i skogen», knurrer Franciszek Smuda til en forfjamset talentspeider.

Året er 2008 og den daværende Lech Poznan-treneren hadde tatt turen ut for å se på en spiller han hadde blitt anbefalt - en 20 år gammel spiss hos Znicz Pruszków.

Ifølge speider Boguslaw Kaczmarek skulle hurtigtoget være den neste Fernando Torres. På denne tiden var Torres som kjent blant verdens desidert beste spisser.

Smuda lot seg imidlertid ikke imponere over 20-åringen han fikk se denne dagen. 15 minutter ut i kampen hadde treneren fått nok, reiste seg, og raste av gårde hjemover.

Lite viste nok Polens landslagssjef den gang om at han akkurat hadde sett en fyr som både skulle bli en internasjonal stjernespiss, og Polens kanskje viktigste landslagsspiller i aksjon.

Her finner du kampprogram og TV-oversikt for EM 2012

«Polens Beckham»
For når det først begynte å skje ting rundt Robert Lewandowski gikk det nemlig fort.

I dag blir han og kjæresten Anna Stachurska, en karateutøver med bronse fra VM, omtalt som Polens svar på David og Victoria Beckham.

Eventyret startet i Varsovia Warsaw, en klubb som ikke hadde gressbane. Lewandowskis foreldre hadde nemlig ikke råd til å sende ham til en bedre klubb i Legia, Polonia eller Gwardia.

Talentet til spissen ble likevel fort oppdaget og satt pris på. I 2005 ble ha hentet av Legia Warsawa, der han spilte på ungdomslaget og senere for reservelaget.

Fotballkarrieren så ut til å ha fått en drømmestart, men en dag var det brått slutt. Legia hadde ikke lenger bruk for Lewandowski, og en sekretær kunne opplyse om at han hadde fått sparken.

Den unge spissen var selvfølgelig knust og sjokkert. Han vurderte sterkt å legge opp, men til slutt endte han opp i Znicz Pruszkow. Et lag fra en bydel i Warsawa med 5000 innbyggere.

Laget spilte i polsk tredjedivisjon da Lewandowski ankom, men takket være spissens mange mål rykket laget i løpet av få år opp i toppdivisjonen. Han ble igjen lagt merke til av større klubber.

Legia Warsawa, som noen år i forveien altså hadde gitt Lewandowski sparken, kom igjen på banen. Klubbens president var imidlertid mer lysten på en spiller fra utlandet.

- Hva skal vi med denne gutten, når vi snart får Mikel Arruabarrena fra Tenerife hit? spurte Legia Warsawa-sjefen i 2008.

Den nevnte Arruabarrena spilte for øvrig seks kamper for klubben, scoret ingen mål, og forsvant til Eibar i spansk tredjedivisjon i løpet av en sesong.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Angrer fortsatt
Det at Legia den gang faktisk takket nei til å hente tilbake Lewandowski blir sett på som en av de største tabbene i klubbens historie. Franciszek Smuda holdt, som vi allerede har vært innom, på å gå i samme fella.

Treneren lot som nevnt seg ikke imponere av unggutten, men ble litt senere overtalt til å ta en ny kikk. Denne gangen slengte han 1,5 millioner zloty på bordet og det skulle han ikke angre på.

De fleste kjenner til forholdet mellom Liverpool og Manchester United. Forholdet mellom Legia og Lech Poznan er ingenting som dette. Det er mye, mye verre.

I Polen, som andre steder, blir barn lært opp til å ikke banne. Det er likevel ett unntak. Om setningen også inneholder Legia eller Lech (avhengig av hvem du hater), så er det helt greit.

Så da Lewandowski til slutt endte opp i Lech Poznan var dette hardt å takle for Legia-fansen. 41 mål på 82 kamper og et seriemesterskap i 2010 gjorde ham til en stor helt hos erkerivalen.

Da han skrev under for klubben gjorde Lewandowski det helt klart at han var spesiell. I debuten kom han inn som innbytter og brukte fire minutter på å score sitt første mål - med hælen.

Debutsesongen ble kronet med at Lewandowski ble kåret til årets unge spiller i Polen. Samme sesong fikk han også sin debut på landslaget, og scoret selvfølgelig i første kamp.

- Mentalt sett er han den perfekte spiller. Han vet hva han vil, sier Polens tidligere landslagstrener Leo Beenhakker.

Lewandowski fortsatte å ta steg i Lech Poznan og etter hvert kom større klubber på banen. Fulham og Blackburn viste stor interesse, men valget falt til slutt på tyske Borussia Dortmund.

(artikkelen fortsetter under videoen)

HTML EMBED

Kalt «Lewandoofski»
Den tyske storklubben la 4,5 millioner euro på bordet for spissen. Den første sesongens scoret han åtte mål, men på grunn av en del stygge misser fikk han tilnavnet «Lewnadoofski».

Doof betyr for øvrig dum på tysk.

- Selv om det gikk litt tregt i starten, så vurderte jeg aldri å gi opp og kaste bort en slik sjanse. Jeg hadde jobbet hardt for å komme så langt, og kunne ikke gi opp, sier Lewandowski.

Polakken fant seg etter hvert til rette og denne sesongen var han brennhet for den tyske seriemesteren. På 34 ligakamper ble det 22 mål. Han ble også kåret til årets spiller i Bundesliga.

Ryktene begynte fort å gå om større klubber. Bayern München skal etter sigende ha vist reel interesse for den 1.81 meter lange spissen. Det samme skal Manchester United ha gjort.

- Hvorfor i alle verden skulle jeg flytte til disse klubbene? Jeg spiller jo for det tyske mesterlaget, er Lewandowskis respons på spekulasjonene.

Samarbeidet med Dortmunds mirkaeltrener Jürgen Klopp har også vært viktig for Lewandowski. Det er i samarbeid med Klopp han har tatt steget opp blant de aller beste i Europa.

- Jürgen var fantastisk med meg helt fra første dag. Han har bygd meg opp, og gjort meg bedre. Han kjente mine styrker og viste meg hvordan jeg skulle bruke dem, sier spissen.

- Han er egoistisk
Klopp var heller aldri i tvil da han fikk sjansen til å hente den polske spissen. Et kjøp han nok ikke har angret mye på.

- Han er den mest spennende spilleren jeg har sett de siste 10-15 årene. Vi trengte kvaliteten jeg så i Lewandowski. Vi trengte en målscorer, forteller Borussia Dortmund-treneren.

Lewandowski er ingen spesielt stor spiss, men han vet hvor målet står. Klopp beskriver eleven som en spiller med stor fart, god teknikk og en avslutter i verdensklase.

Polakken har likevel sine svakheter, og ifølge lagkamerat Shinji Kagawa, som i sommer flytter til Manchester United, så kan Lewandowski være litt for egoistisk noen ganger.

- Lewandowski tenker bare på seg selv, og det å score mål. Han er ikke så god på samarbeid. Han ser aldri etter en spiller i bedre posisjon. Han går alltid for mål, sier Kagawa.

- Han har scoret over 20 mål, men jeg har også nettet 13 ganger. Forskjellen er at jeg også tilrettelegger, sier den offensive japaneren.

I sommer er det selvfølgelig EM på hjemmebane som er det neste store steget for Lewandowski og hans Polen. Nasjonen møter Hellas til åpningskamp fredag den 8. juni.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Født til storhet
I gruppe A venter også Russland og Tsjekkia, og med en Lewandowski i form, og et entusiastisk hjemmepublikum, er det ingen ting i veien for at Polen kan avansere.

Siden debuten i 2008 har Borussia Dortmund-spissen fått med seg 42 landskamper for Polen og scoret 14 mål. Han er allerede nasjonens, og en av Europas, største spisstjerner.

Og når alt kommer til alt var det vel kanskje aldri noen tvil om at Robert Lewandowski skulle bli kjent.

Faren Krzysztof, en tidligere polsk mester i judo, og moren Iwona, en tidligere polsk volleyballspiller, tenkte faktisk på dette da de døpte sin lille guttunge.

- Vi valgte navnet Robert fordi vi visste han kom til å bli noe stort. Vi valgte navnet slik at det skulle bli lett for alle andre å huske det, sier faren Krzyzstof Lewandowski.

Og om du ikke allerede har merket deg dette navnet, er det store sjanser for at du vil huske det godt etter sommerens EM-sluttspill i Polen og Ukraina. For verken Polen-trener Franciszek Smuda eller supporterne kommer til stadion for å se trær i sommer.

De kommer for å se Robert Lewandowski score mål.

Kilder: The Guardian, Wikipedia, Kicker, Nikkei, Goal.

Følg alle kampene i EM minutt for minutt i Nettavisens livesenter - nalive.no - både på mobil og nett.

Reklame

Manchester United-legenden hyller Solskjær og Haaland

Kommentarer til denne saken