*Nettavisen* Sport.

Superstjerne dopingavslørt

Foto: AP

Det er ikke bare russiske vintersportsutøvere som jukser.

08.02.09 09:54

Dopingmonsteret i idretten er ikke lett å nedkjempe, men stadig vekk dukker det opp avsløringer som gjør at man har tro på at antidopingarbeidet fungerer.

Og når synderne blir tatt, får de som regel sin velfortjente straff.

Vel, det finnes unntak for den regelen. For i USA har de sin egen måte å gjøre ting på, også i idretten.

Avslappet dopingpolitikk
I nasjonalsporten baseball har de en kultur for antidopingarbeid som hadde passet Johann Mühlegg, Alexandre Vinokourov og hesten Camiro helt perfekt, om de hadde vært baseballspillere vel å merke.

Høsten 2007 ble det opprettet et utvalg som skulle etterforske bruken av prestasjonsfremmende midler i sporten. Denne rapporten ble framlagt og avslørte flere fremtredende spillere som juksere. Mest kjent av disse var pitcheren Roger Clemens, som nektet knallhardt for noen som helst befatning med doping.

Deretter var det Barry Bonds, mannen med flest home-runs i historien som ble mistenkeliggjort, i det som er blitt kjent som BALCO-skandalen.

Men nå ser det ut til at sportens kanskje aller største stjerne også har sine svin på skogen.

Best betalt
Alex Rodriguez er Major League Baseballs best betalte spiller og hever lønnen sin hos New York Yankees. Det er han som nå blir avslørt som dopingtatt. Testene ble tatt i 2003, da spilte Rodriguez for Texas Rangers (for øvrig en klubb tidligere eid av tidligere president George W. Bush). Den sesongen ble Rodriguez kåret til ligaens mest verdifulle spiller og vant i tillegg home-run-konkurransen i All-Star-kampen.

Selv om bruken av steroider skal ha blitt avslørt allerede i 2003, fikk det ingen konsekvenser for ham da. Det er nemlig her man ser hvilken «sterk» antidopingkultur som finnes i idrettens øverste organer over dammen.

For i 2003 ble det utført flere dopingtester, men innholdet og avsløringene i testene var gjennom en rettsordre hemmelighetsstemplet og skjult for offentligheten.

Testene ble ikke utført for å avsløre juksere. Nei, testene skulle avdekke om det i det hele tatt var et behov for obligatoriske og tilfeldige dopingtester i ligaen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Akkurat det sier i grunn ganske mye om holdningene til bruken av prestasjonsfremmende midler.

Avslørt i Sports Illustrated
Men selv om dokumentene har blitt skjult, er ikke innholdet glemt. Det var fredag det anerkjente sportsmagasinet Sports Illustrated publiserte artikkelen som offentliggjorde Rodriguez´ sitt navn i forbindelse med dopingsaken. Der står dominikanerens navn sammen med 103 andre navn som testet positivt på prestasjonsfremmende midler.

For Alex Rodriguez kan det vise seg å være karriereødeleggende. Ikke fordi testene har tilbakevirkende kraft, men rett og slett fordi imaget hans fort får seg en knekk.

Og i amerikansk profesjonell idrett er talent og ferdighet bare en del av det som gjør deg stor. Imaget er kanskje det aller viktigste.

Konfrontert med opplysningene som har lekket ut, hadde Rodriguez lite å dele:

- Du må snakke med spillerforeningen. Jeg sier ingenting.

Får ingen økonomiske konsekvenser
A-Rod, som er kallenavnet til superstjernen, er også kjent for å ha hatt et påstått forhold til Madonna. Den gang ble det diskutert hvorvidt det skadet hans ry, mens det denne gangen helt sikkert vil etterlate mer enn en liten bulk.

Likevel er det nok ingen fare for at A-Rod, eller A-Roid (hans nye kallenavn etter denne steroid-saken), går på en real smell. I Europa er man jo kjent med at toppidrettsutøvere virkelig får seg en knekk om de tas i doping. Den danske syklisten Michael Rasmussen er et eksempel på hvordan det kan gå for seg .

A-Rod derimot tjener angivelig 27 millioner dollar i året, i en tiårskontrakt som det har gått ett år av. I tillegg får han 6 millioner dollar for hver spiller han tar igjen foran seg på tidenes home-run-liste. Den dagen han eventuelt tar over toppen, får han enda 6 millioner til.

Og ifølge kilder nær Rodriguez har han ingenting i kontrakten sin som sier noe om lønnsmessige konsekvenser for doping. Dominikaneren har dermed lite å frykte rent økonomisk.

Spørsmålet er derimot hva dette gjør for hans eget og sportens ry i USA.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag