Supertalentet har aldri opplevd snø

Foto: NUNO VEIGA (NTB Scanpix/EPA)

- Det kommer til å bli et sjokk for meg.

25.02.13 17:27

I fjor klarte ikke Reinardt Janse Van Rensburg slutte å vinne da vi bladde over til mars på kalenderen.

Den unge sørafrikaneren vant Marokko rundt, og tok fire etappeseirer.

Han vant Tour de Bretagne (Vegard Breen tok fjerdeplassen i sammen ritt), Ronde van Overijssel og Circuit de Wallonie. I tillegg vant han prologen av avslutningsetappen under Portugal rundt.

For å nevne noen!

Totalt ble det 19 seirer, og synes du ikke rittene var store nok, kan vi nevne at han syklet for det afrikanske kontinentallaget MTN-Qubeka (laget ble prokontinentalt i år, dels takket være unggutten herjinger).

Sprint og tempo
Siden sist har Janse Van Rensburg meldt overgang fra det afrikanske laget til talentfabrikken Argos Shimano.

Her vil han etter hvert stige i gradene, og lære av sterke ryttere som Marcel Kittel og John Degenkolb avslutter.

Som de to, er også Janse Van Rensburg er dødelig sprinter. Han er også en eminent temporytter, noe den sørafrikanske tempotrøyen fra fjoråret også underbygger.

- Angrep Renshaw for sent
Og selv om overgangen fra sykkelsportens tredje øverste nivå til det øverste alltid er tøff, har 24-åringen begynt å vise seg fram her, også.

I helgas Clásica de Almería var det bare Mark Renshaw (Blanco Procycling) som presset seg foran ham på resultatlisten.

- Det var ganske flatt i starten, og så fulgte noen klatringer, før det flatet ut igjen. Laget gjorde en god jobb og holdt meg ute av vinden. Det var motvind mot slutten, så det var vanskelig. Jeg angrep litt for seint, og ble slått av Renshaw, oppsummerte han etter løpet.

De heteste talentene
Det er en lekse han nok kommer til å lære av. Allerede i fjor sommer ble han plukket ut på procycling.no-blogger Jonas Lindstrøms liste over «de heteste sykkeltalentene».

Det kom kanskje ikke på trykk der, men innad i redaksjonen er sammenligningen mellom sørafrikaneren og Mark Cavendish et yndet samtaletema.

Janse van Rensburg innrømmer at han var litt nervøs foran klassikeren i Almería. Han kjørte Vuelta a Andalucía som oppvarming – uten å notere seg for stort mer enn en 19.-plass på den 2. etappen.

Selv er han faktisk mest bekymret for å vende hjem til Holland, der det har falt store mengder snø de siste dagene:

- Det kommer til å bli litt av et sjokk for meg. Jeg har aldri vært i snøen tidligere, sier 24-åringen som er født i Virginia, men som vokste opp i Pretoria.

Den første afrikanske VM-vinneren?
Hans nederlandske arbeidsgiver ser ut til å ha lagt opp et fornuftig program for sprinteren i debutsesongen i WorldTouren.

Neste helg venter Driedaagse van West-Vlaanderen, mens Ronde van Drenthe, Nokere Koerse, Dwars door Vlaanderen, E3 Prijs Harelbeke, Gent Wevelgem og tredagers i De Panne også står på sesongplanen.

I juni er det lagt opp til rittpause og gjensyn med familien i Pretoria, før han kan få sin debut i et treukersritt under Vuelta e España.

På sikt er det selvsagt de aller største rittene på sykkelkalenderen han ønsker å gjøre seg bemerket i:

- Jeg drømmer om Milano-Sanremo, Paris-Roubaix og Tour de France. En gang i framtiden håper jeg også bli den første afrikanske rytteren som tar en VM-tittel. Det er min aller største drøm, har han uttalt til nettstedet biciciclismo.com tidligere.

Men aller først skal han altså får kjenne på snøen på nederlandske landeveier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.