*Nettavisen* Sport.

Supertalentet som kan stanse Branns cupdrøm

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

- Jeg har stor tro på at han blir en A-landslagskeeper.

27.09.12 17:55

Når Brann møter Hødd i NM-semifinalen torsdag, er det én mann bergenserne er nødt til å tukte for å sikre seg sin andre strake cupfinale.

Hødd-keeper Ørjan Håskjold Nyland (22) er nemlig blant Norges mest lovende burvoktere, og torsdag spiller han sin viktigste kamp så langt i karrieren.

Nervøs, det er han imidlertid ikke.

- Jeg er ganske rolig, det er bare en fotballkamp, og vi har forberedt oss godt. Men kampen blir nok et høydepunkt i karrieren, sier Nyland til Nettavisen.

- Hvordan skal dere slå Brann?

- Vi må stå imot det trykket de kommer med i starten, for de kommer nok til å kjøre høyt tempo og angripe oss. Det må vi stå imot, samtidig som vi må tørre å spille vårt eget spill, sier han.

- Kan slå alle
Keeperen, som har vært et fast innslag i Per Joar Hansens U21-tropp denne sesongen, har lenge vært regnet som et kjempetalent. I 2008 ble han oppdaget av Premier League-klubben Everton, og fikk delta på et treningsopphold med det engelske storlaget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Han innrømmer at Brann er favoritter, men tror Hødd har gode muligheter til å sikre seg klubbens første cupfinale gjennom tidene.

- De er favoritter, for de er et tippeligalag, men vi mener vi kan slå alle i Norge på Høddvoll. Vi skal gi dem en veldig tøff kamp, sier Nyland.

22-åringen står overfor sin viktigste tid så langt i fotballkarrieren. Først skal cupfinalebillett sikres og nedrykk unngås med Hødd, før han må ta en avgjørelse om sin egen fremtid.

- Kontrakten min går ut etter sesongen. Jeg har fått et stående tilbud av Hødd, men det er konkret interesse fra flere tippeligaklubber. Det er selvfølgelig interessant å høre hva de klubbene har å si, men det er en kabal som skal gå opp med tanke på hva slags klubb det er og hvilke planer de har for meg og laget, forklarer han.

Har to tilbud
Selv om han er ønsket av større klubber enn Hødd, har han fortsatt ikke en magefølelse på hvor fremtiden ligger.

- Det er vanskelig å si, jeg må ha utvikling hele veien, det er det jeg går etter. Hvor det blir, er ikke bestemt. Nå tenker jeg bare på de viktige kampene som er foran oss, sier han.

Den tidligere LSK-stjernen Dennis Schiller er Nylands rådgiver. Han forteller Nettavisen at det kan komme en avgjørelse allerede neste uke.

- Vi er enige om å roe ned frem til over helgen, så tipper jeg at han tar en beslutning om klubbvalget etter helgen, sier Schiller til Nettavisen.

- Blir landslagskeeper
Han forteller at Nyland har to konkrete tilbud i tillegg til Hødd, men kan ikke avsløre hvilke klubber som er inne i bildet. Han mener imidlertid at klubben som sikrer seg Nyland gjør en kjempesignering.

- Hvis han får fortsette som nå, med utvikling og trening, så har jeg stor tro på at han blir en A-landslagskeeper, sier Schiller.

U21-landslagssjef Per Joar Hansen har også latt seg imponere av den unge burvokteren. Hansen sa følgende om Nyland til Nettavisen tidligere i september:

- Han er en matchvinnertype, og har enormt potensial. Han må bli bedre teknisk, og er nødt til å jobbe videre med det. Han er mentalt sterk og har en karisma og vinnervilje som er veldig bra, og for ham handler det om å få opp stabiliteten, sa U21-sjefen.

Drømmer om utlandet
Nyland er ikke helt enig med sin egen landslagssjef.

- Tja, jeg føler jeg har vært stabil for Hødd i år og hele fjor, og har stått bra stort sett hele tiden. På landslaget skjønner jeg hva han mener, det er jo et lite steg opp, men føler jeg har holdt et bra nivå der også, sier Nyland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

LES OGSÅ:Nettavisen lanserer gratis Premier League-app

Nyland beskriver sine egne styrker og svakheter slik:

- Jeg synes jeg er en god igangsetter og har bra rekkevidde i feltet og på streken. Hvis jeg både er heldig, trener masse og alt klaffer, er drømmen å spille i utlandet, enten England, Spania eller Tyskland, på toppnivå. Da er jeg oppe blant de 20 beste keeperne i Europa. Det er et hårete mål, men noe jeg tror jeg kan klare, sier han.

- Har du noen keepere du ser opp til og ønsker å lære av?

- Det var Edwin van der Saar, før han la opp. Nå er det vanskelig å si. En keeper som har blitt veldig god i ung alder er Joe Hart. Han er en topp internasjonal keeper, noe jeg vil bli selv, sier han.

- Hvor stort ville det vært å spille cupfinale?

- Det ville blitt et karrierehøydepunkt og en kjempestor opplevelse for alle spillerne på laget. Nå må vi gi alt og satse på at det går, vi vet at vi er gode nok til å slå dem. De har alt å tape, vi har alt å vinne, avslutter Nyland.

Hødd-trener Lars Arne Nilsen og keepertrener Ronny Osnes har ikke besvart Nettavisens henvendelser torsdag.

PS: Kampen mellom Hødd og Brann har kampstart klokken 16, og kan selvsagt følges i vårt livesenter NaLive.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.