35 år gamle Andreas Klöden (RadioShack) slo til på den femte etappen av Paris-Nice torsdag.

Tyskeren var i en gruppe med syv andre ryttere da det skulle spurtes om etappeseieren etter den 193 kilometer lange etappen mellom St. Symphorien-sur-Coise og Vernoux-en-Vivarais.

Klöden hadde med seg lagkamerat Janez Brajkovic da det skulle avgjøres den siste kilometeren.

Brajkovic trakk opp Klöden som hadde normalt sterkere avsluttere som Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) og Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM) på hjul.

Hyllet laget
Da Brajkovic ga seg forsøkte Sanchez seg på en passering av Klöden, men spanjolen kom aldri helt opp på siden av Grand Tour-veteranen Andreas Kløden.

- Det var en flott seier, sa RadioShack-rytteren til arrangøren etter målgang.

- Jeg må også takke Janez (Brajkovic) som trakk meg opp. Jeg trodde aldri jeg kunne spurtslå Samuel Sanchez, men dette var en lagseier.

Italienske Carrara måtte ta til takke med tredjeplass.

Andreas Klöden er først og fremst kjent som en fantastisk Grand Tour-rytter. 35-åringen har to andreplasser fra Tour de France, og har syklet for sterke lag som Team Telekom (senere T-mobile) og Astana iløpet av karrieren. Det er også verdt å merke seg at tyskeren vant Paris-Nice sammenlagt i 2000.

Karrieren er med andre ord ikke over enda.

Slik gikk det til
Det var etter at Lieuwe Westra (Vacansoleil), Hubert Dupont (AG2R), Arnold Jeannesson (FDJ), David Lopez Garcia (Movistar) og Christophe Le Mevel (Garmin-Cervelo) og Romain Hardy (Bretagne-Schuller) fikk mye TV-tid i brudd.

Seks kategoriserte stigninger var på programmet torsdag. Med feltet jaktene bak var Lieuwe Westra nødt til å skru opp tempoet. Hubert Dupont fulgte Westra, men med 30 kilometer igjen til mål var bruddeventyret slutt for de to rytterne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Inn mot den avgjørende førstekategorien Col de la Mûre (7,6 kilometer, 8,3 prosent) var det FDJ som sørget for høy fart i hovedfeltet.

Sprekk i feltet
Arthur Vichot (FDJ) veltet da laget satte høy fart inn mot stigningen. Han satt langt fremme, og en gruppe ryttere fikk plutselig en solid luke på resten av hovedfeltet.

Bli bedre kjent med Vichot her!

Der satt Pierrick Fedrigo, Sandy Casar, Cedric Pineau, Jeremy Roy (alle FDJ), onsdagens etappevinner Thomas Voeckler (Europcar), Simon Spilak (Lampre) og Yuri Trofimov (Katusja).

Cirka 60 ryttere satt i hovedfeltet der Omega Pharma-Lotto, Rabobank og Team RadioShack holdt farten oppe.

Flere ryttere fikk det tøft da Alexandre Vinokourov (Astana) økte tempoen i starten av Col de la Mûre, deriblant sammenlagtleder Thomas de Gendt.

Favorittgruppen delte seg
Astana-rytter Roman Kreuziger var den første av kanonene som forsøkte seg. Han fikk følge av blant annet Tony Martin (HTC-Columbia).

Da luften gikk ut av ungguttene tok Vacansoleil-DCM-rytter Matteo Carrara over. Astanas andre sterkeste kort, Robert Kiserlovski, fulgte etter italieneren. HTC-Columbia så raskt faren, og satt fart for Tony Martin bak i hovedfeltet hvor cirka 20 ryttere klarte å bite seg fast mot toppen.

Duoen i front fikk besøk av flere ryttere før toppen av Col de la Mûre, men hovedfeltet var bare sekunder bak. Da ventet ni litt lettere kilometere inn mot i Vernoux-en-Vivarais.

Rein Taaramae (Cofidis), Xavier Tondo (Movistar), Matteo Carrara, Robert Kiserlovski, Janez Brajkovic (RadioShack), Tony Martin, Andreas Kløden (RadioShack) og Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) var åttemannsgruppen som hadde 20 sekunder med fem kilometer igjen til mål på neste gruppe hvor blant annet Fränk Schleck (Leopard Trek) og Luis Leon Sanchez (Rabobank) satt.

Helt åpent i sammendraget
Sistnevnte forsøkte å tette luken på egen hånd de siste kilometerne, men kom aldri nærmere enn 18 sekunder med Schleck og det resterende hovedfeltet på hjul.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sammendraget er med andre ord ikke avgjort enda. Det gjenstår tre harde etapper, inkludert en tempoetappe.

- Jeg føler meg bra, og kan henge med de beste hele veien, fortalte Klöden og svarte følgende da han fikk spørsmål om sammenlagtambisjonene totalt:

- Det er klart at jeg tenker på det, men jeg tar dag for dag. Jeg ser frem til tempoetappen fredag, avsluttet veteranen.

Garmin Rasch (Garmin-Cervèlo) deltar som eneste norske i World Tour-rittet som avsluttes i Nice søndag. 34-åringen fra Hole er med for å hjelpe kapteinene Heinrich Haussler og Ryder Hesjedal.

Onsdag slet nordmannen med mageproblemer. Det kan du lese mer om her.

Torsdag fullførte han med gruppettoen. Fredag venter en tempoetappe. Alt du trenger til Paris-Nice finner du her!

Resultater, 5.-etappe:
1 Andreas Klöden (Team RadioShack) 4.59,00
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Euskaltel-Euskadi) samme tid
3 Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) s.t.
4 Tony Martin (HTC-Highroad) s.t.
5 Rein Taaramae (Cofidis, Le Credit En Ligne) s.t.
6 Robert Kiserlovski (Pro Team Astana) s.t.
7 Janez Brajkovic (Team RadioShack) s.t.
8 Xavier Tondo Volpini (Movistar Team) s.t.
9 Luis Leon Sanchez Gil (Rabobank Cycling Team) +18
10 Pierre Rolland (Team Europcar) +19
(..)
146 Gabriel Rasch (Team Garmin-Cervelo) +25,47

Sammenlagt:
1 Andreas Klöden (Team RadioShack)24.26,13
2 Samuel Sanchez Gonzalez (Euskaltel-Euskadi)+4
3 Matteo Carrara (Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team) +6
4 Tony Martin (HTC-Highroad) +10
5 Robert Kiserlovski (Pro Team Astana) s.t.
6 Janez Brajkovic (Team RadioShack) s.t.
7 Xavier Tondo Volpini (Movistar Team) s.t.
8 Rein Taaramae (Cofidis, Le Credit En Ligne) s.t.
9 Luis Leon Sanchez Gil (Rabobank Cycling Team) +28
10 Roman Kreuziger (Pro Team Astana)+29
(..)
160 Gabriel Rasch (Team Garmin-Cervelo) +52,20

Resultatservice fra arrangøren som inkluderer alle trøyene og lagkonkurransen (ekstern lenke).

Diskuter internasjonal sykling i vårt nye forum!

Her finner du Paris-Nice-konkurransen!