RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Suspenderte seg selv

Alexandr Kolobnev Aleksandr Kolobnev (Katjusja) 8. etappe Tour de France 2011
Alexandr Kolobnev Aleksandr Kolobnev (Katjusja) 8. etappe Tour de France 2011 Foto: STEFANO RELLANDINI (Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Men russeren hevder han ikke vet hvordan han kunne teste positivt.

Nyheten alle sykkelfans hadde håpet de skulle slippe i årets Tour de France, slo ned som en aldri så liten bombe på mandags ettermiddag.

En rytter var tatt for doping.

Les også:Doper kastet ut av touren

Rytteren som hadde testet positivt var ingen hvem som helst. Med to sølvmedaljer fra VM og en bronsemedalje fra OL (som han fikk etter at Davide Rebellin ble tatt for doping) var Aleksandr Kolobnev en av få stjerner på Katjusjas tour-lag.

Tatt for HCT
Det var på den femte etappen i årets tour, den Mark Cavendish vant etter at Edvald Boasson Hagen hadde startet spurten for tidlig, at russeren avla en positiv prøve.

Stoffet han ble tatt for heter hydrochlorothiazide (HCT) og er et såkalt maskeringsstoff.

Det syntes klart at Kolobnev var ferdig i touren, men så lett var det ikke.

UCI skrev i en pressemelding at de ikke kunne suspendere rytteren midlertidig, fordi stoffet står listet som et «spesifikt substans» i anti-doping-regelverket.

Det betyr at selv om stoffet er forbudt både i og utenfor konkurranse, så er det en mulighet for at rytteren kunne fått i seg HCT uten å være skyld i det selv.

Trakk seg etter møte med fransk politi
Det internasjonale sykkelforbundet ba i midlertidig indirekte det russiske laget om å trekke rytteren fra rittet, slik at «Tour de France kunne fortsette i fred og ro».

Kolobnev tok hintet og suspenderte seg selv etter at han sammen med romkamerat Egor Silin og lagets sjef Andrei Tchmil hadde snakket med politiet, for å forklare at Katjusja ikke hadde noen ting med dopingtilfellet å gjøre.

Nå venter noen tøffe dager for Kolobnev, før B-prøven blir analysert. Om den også er positiv risikerer russeren å bli straffet av det svært strenge interne regelverket i Katjusja, noe som vil medføre sparken fra laget, og en bot tilsvarende fem ganger årslønnen laget har betalt han.

Tirsdag kom Kolobnev med en kort presseuttalelse, hvor han som så mange andre dopingtatte utøvere ikke skjønner hvordan han kunne teste positivt.

- I går (mandag), på hviledagen, ble jeg fortalt at laboratoriumet hadde funnet et stoff, hydrochlorothiazide, i en av mine prøver. Jeg vet ikke hvor stoffet kommer fra. Jeg venter på mer informasjon og har ikke mer å si av respekt for rittarrangøren og sykkelsporten generelt, sier russeren.

PS: Dette er det tredje dopingtilfellet Katjusja har opplevd i løpet av like mange år. Antonio Colom og Christian Pfannberger ble tatt for EPO i 2009.

Dagens spørsmål (12. juli) :

Om Contador klarer å vinne årets Tour de France er han den første rytteren som har klart dobbelen Giro d'Italia og Tour de France i samme år siden?

1) Marco Pantani 2) Bernard Hinault 3) Eddy Mercxk

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.nos sykkeljakke.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere