– Jeg er enormt fornøyd med det jeg leverer. Å vinne sånn som stemningen er nå, det er helt fantastisk, sier en smørblid Granerud etter å ha sikret seg seieren.

26-åringen leverte et sensasjonelt hopp i den første omgangen i hoppukeåpningen i Oberstdorf, og svevde ned til på 142.5 meter.

Hoppet, som var kun én meter unna Sigurd Pettersens bakkerekord fra 2003, førte til ellevill jubel blant Viaplays kommentatorer.

– Han flyr omtrent til Østerrike. For en skihopper! For en idrettsutøver! Det er ikke til å tro, utbryter Kasper Wikestad.

– Det ser ut for meg som årets beste konkurransehopp av Granerud, legger ekspertkommentator Andreas Stjernen til.

Granerud ledet med det 4,6 poeng foran polske Piotr Zyla før finaleomgangen.

Les også: Kilde fikk sjokkbeskjed før start – ble knust av Odermatt i Bormio

Sikret seieren i andre omgang

Tyske Karl Geiger, polske Dawid Kubacki og polske Piotr Zyla leverte alle gode hopp i finaleomgangen, noe som la press på Granerud dersom han skulle beholde topplasseringen.

Piotr Zyla sammenlagte poengsum på 299 var det nordmannen måtte slå før han skulle ut for rennets siste hopp. Det var varierende forhold i den tyske hoppbakken, noe som førte til at juryen ofte måtte vente med å sende ut hopperne.

Granerud lot seg ikke prege av forholdene, og hoppet ned til utrolige 139 meter, og sikret seg med det seieren. Den norske dommeren Jørn Larsen belønnet i tillegg Granerud med 20 i stil for sistehoppet.

– Halvor Egner Granerud! Han utklasser dem, utbryter Andreas Stjernen.

Asker-gutten endte på 312,4 poeng, hele 13,4 poeng foran Zyla på andreplass. Kubacki tok tredjeplassen, 17,5 bak Granerud.

26-åringen spøker med at han kunne gjort det enda bedre enn han gjorde.

– Det skulle vært mer, gliser Granerud da Viaplays reporter poengterer at han utklassede motstanderne.

Granerud har aldri tidligere vunnet renn i den tysk-østerrikske hoppuken. Dette er hans andre verdenscupseier denne vinteren – den første kom i Ruka.

Les også: Carlsen i gullkampen, men hevder han ble kokt: – Ikke mye oksygen å få

Hylles i Viaplay-studio

I likhet med kommentatorene, så var også ekspertene i pausestudioet enormt imponert over det nordmannen leverte på det første hoppet.

– Halvor hopper fantastisk på ski nå. Det ser ut som om han har brukt julen godt, sier Anders Jacobsen som Viaplay-ekspert.

– Det han har viste de siste dagene, viser at det er en hopper med høy grad av selvtillit, legger den tidligere storhopperen, Per Bergerud, til.

Graneruds enorme start gir håp om at Norge kan få sin første sammenlagtvinner av hoppuka siden Anders Jacobsen i 2006/2007.

Den siste norske bakkeseier kom i begynnelsen av januar 2020 da Marius Lindvik vant i Innsbruck.

Les også: Hevder Alfie Haaland klistret en seddel i panna og viste finger til fansen

Hyllet stemningen

Johann André Forfang var ikke heldig med forholdene i første omgang i Schattenbergbakken og måtte nøye seg med 122 meter. I finaleomgangen slo han imidlertid til med 131 meter og klatret fra 21.- til 11.-plass.

– En fantastisk dag i Oberstdorf. Stemningen er bedre enn jeg kan huske på mange år. Som vanlig ble det ett godt og ett dårlig hopp fra meg. Men jeg må være ganske fornøyd, sa tromsøværingen i pressesonen.

Marius Lindvik viste framgang i prøveomgangen torsdag, men klarte ikke helt å følge opp i rennet. 121 meter i første omgang ga riktignok 14.-plass foran finaleomgangen. Der landet imidlertid Rælingen-hopperen på 122 meter. Fasiten ble dermed 17.-plass.

– Det ble ikke den plasseringen jeg hadde håpet på, men likevel noen positive hopp. Jeg må fortsatt jobbe med de siste detaljene, sa Lindvik.

Hoppukedebutanten Kristoffer Eriksen Sundal fikk også hoppe to ganger i Schattenbergbakken. Et solid hopp på 119 meter i første omgang ble til 117,5 meter i hopp nummer to. Til slutt ble Oslo-gutten nummer 24.

Daniel André Tande landet på 120 meter i sitt første svev, men slo av til 112 i det neste. Dermed ble det en litt skuffende 27.-plass for Kongsberg-gutten.

– Jeg flyr ikke så bra om dagen, men hoppene mine blir bedre og bedre. Kanskje lykkes jeg i Garmisch, sa Tande i pressesonen.

Robert Johansson lyktes heller ikke maks i åpningsrennet på hoppuka. 113,5 meter og 28.-plass etter første omgang ble etterfulgt av 119 meter i finalen. Det ga 25.-plass for Søre Ål-gutten.