*Nettavisen* Sport.

Suverene Cavendish

Foto: Laurent Rebours (Scanpix/Ap)

Briten viste alle konkurrentene ryggen nok en gang.

17.07.11 19:34

Fem mann gikk tidlig brudd fikk aldri slippe unna HTCs kontroll på den 15. etappen.

Philippe Gilbert satt inn et tøft angrep med drøye to kilometer igjen til mål, men ble raskt hentet inn av Cavendish sine hjelpere.

Dermd skulle det hele avgjøres i en massespurt.

Edvald Boasson Hagen ga Ben Swift et fint opptrekk, det samme gjorde Hushovd for Farrar, men ingen trakk like godt opp som Mark Renshaw.

- Det gikk fort i dag, mye medvind. Jeg var litt slapp i dag, og satt langt bak, men når spurten kom følte jeg meg grei. Det var greit nok trøkk i beina, sa Boasson Hagen etter etappen.

Dermed var alt duket for Mark Cavendish, som ikke skuffet. Briten tok sin fjerde etappeseier i årets tour. Farrar ble nummer to og Petacchi nummer tre.

Vanskelig avslutning
Briten skrøt som vanlig hemningsløst av laget etter seieren.

- Jeg sier alltid at jeg ikke kan skuffe laget når de kjører så bra. De andre lagene hjelper ikke til og det viser at de ikke har tro på dem. Laget mitt kjører siden har tro på oss hele tiden. Om de andre ikke vil hjelpe oss hvorfor har de med spurterne sine da, spør han retorisk.

- Jeg trodde lagkameratene skulle være slitne etter å ha hjulpet meg i går. Det var veldig vanskelig med vinden og den tekniske avslutningen, men laget hold sammen hele veien. Dette er en fantastisk gjeng.

Med sin fjerde etappeseier er det ingen tvil om at Mark Cavendish er verdens beste spurter. Sisteopptrekker Renshaw forklarer hvordan briten klarer å få det beste ut av sine lagkamerater.

- Det var i veldig stor grad en laginnsats. Vi har et ekstremt sterkt lag, som hvert år i touren, sier Mark Renshaw og takker Danny Pate og Lars Bak.

- Alle elsker å jobbe for han (cavendish). Han har en stor personlighet og er en av de største i sporten.

Ble stengt litt inne
Som sagt ble Hushovd satt opp til å hjelpe Farrar i spurten. Det fungerte sånn passe godt.

- Vi satt bra samlet. Jeg hadde håpt jeg kunne gått, men ble låst litt inne og fikk ikke dratt Dean helt opp, fortalte nordmannen til TV2.

- Vi er litt skuffet over å bli nummer to. Det er ikke helt bra nok, men når vi har gitt alt vi har, så er det ikke så mye mer man kan gjøre. Det er ingen tvil om at Cavendish er den sterkeste. En ekstremt stressende dag med mye mas og vind, oppsummerer verdensmesteren.

Slik gikk det til:
Som vanlig gikk det et brudd med en gang, og ikke overraskende var det FDJ som startet hele greia. Mickael Delage (FDJ) fikk med seg Anthony Delaplace (Sour-Sojasun), Mikhail Ignatiev (Katjusja), Niki Terpstra (Quick Step) og Samuel Dumoulin (Cofidis).

Litt senere ble det kjørt i sidevinden, og blant annet Thor Hushovd ble kjørt av. Men det varte ikke lenge, og feltet ble samlet igjen. HTC ga aldri bruddet noe særlig luke.

På den innlagte 4. kategorien var det Mikhail Ignatiev som var sterkest, mens Delage så vidt spurtslo Dumoulin på den innlagte spurten.

Bak i feltet var det Mark Cavendish som var sterkest da han spurtslo Rojas og Gilbert i kampen om den sjette plassen.

Med litt over en mil igjen stakk Ignatiev og Terpstra fra de tre franskmennene i bruddet. Men dette holdt ikke til mål, da HTC kjørte meget hardt for å samle det hele.

I en liten bakke med tre kilometer igjen stakk Philippe Gilbert og fikk med seg Anthony Roux, og de to fikk en liten luke til feltet, og også Marco Marcato kom seg opp. Men trioen kunne ikke holde unna for et jaktende felt.

Nok en gang var det Mark Cavendish som var raskest i spurten. Tyler Farrar ble nummer to, mens Petacchi tok tredjeplassen.

Resultater:
1. Mark Cavendish (HTC-Higroad)
2. Tyler Farrar (Gamin-Cervélo) samme tid
3. Alessandro Petacchi (Lampre-ISD) s.t
4. Daniel Oss (Liquigas) s.t
5. Jose Joaquin Rojas (Movistar) s.t
6. Ben Swift (Team Sky) s.t
7. Gerald Ciolek (Quick Step) s.t
8. Tony Gallopin (Cofidis) s.t
9. Francisco Ventoso (Movistar) s.t
10. Sebastien Hinault (Ag2r) s.t
(..)
22. Thor Hushovd (Garmin-Cervélo)
69. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) s.t

Sammenlagt:
1. Thomas Voeckler (Europcar)
2. Fränk Schleck (Leopard-Trek) +1.49
3. Cadel Evans (BMC) +2.06
4. Andy Schleck (Leopard-Trek) +2.15
5. Ivan Basso (Liquigas) +3.16
6. Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) +3.44
7. Alberto Contador (Saxo Bank) +4.00
8. Damiano Cunego (Lampre) +4.01
9. Tom Danielson (Garmin-Cervélo) 5.46
10. Kevin de Weert (Quick Step) +6.18
(..)
59. Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) +55.48
63. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) +1.03.23

LIVE-referat:

17.20: Boasson Hagen hadde et pent opptrekk, men Swift klarte ikke å følge opp. Petacchi blir nummer tre, mens Oss blir nummer fire. Rojas ble nummer fem.

17.19: Cavendish vinner foran Farrar.

17.19: Inne på oppløpet nå. Spurten går.

17.18: Sky og Garmin er langt fremme. 1 kilometer igjen.

17.18: Lampre går frem. 1,5 kilometer igjen.

17.17: To kilometer igjen til mål og da er de tre hentet. Alt er samlet, med HTC i front.

17.17: En Vacansloleil-rytter kommer opp til de to i fornt. Det er Marcato.

17.16: Gilbert angriper og får med seg Roy. Interesseant!

17.16: Tre kilometer igjen. Terpstra hentes om ikke lenge.

17.15: Garmin drar med en mann nå, gjennom en farlig sving. Det gikk bra.

17.14: Fire kilometer igjen til mål. Avstanden er 10 sekunder. HTC ser ut til å ha kontroll. Ingen utfordrer dem.

17.13: HTC roer det litt ned for ikke å feilberegne spurten. 5 kilometer igjen, 12 sekunder.

17.13: Avstanden øker til 13 sekunder. 5,5 kilometer igjen.

17.12: Mye tyder på at HTC har brukt opp litt flere menn de hadde ønsket. Samtidig angriper Terpstra i front. Han går solo og gir alt han har nå.

17.12: Bare 6,5 kilometer igjen til mål. Nå kommer alle spurtlagene frem igjen. Avstanden frem til duoen er bare 10 sekunder. Dette blir en amssespurt.

17.10: Nå er det smale veier. De som ikke har en god posisjon nå er ute av seierskampen. 7,7 kilometer igjen til mål, med 14 sekunders avstand.

17.09: Kun 17 sekunder nå!

17.08: Nå har HTC satt opp farten. Avstanden er 20 sekunder med 8,5 kilometer igjen.

17.08: Hovedfeltet har fått en lang hale nå, så fort går det. Garmin har kommet frem, det samme har Sky. Nå posisjonerer spurtlagene seg i front. Dette blir spennende.

17.07: Med ti kilometer igjen er avstanden 28 sekunder. De jobber knallhardt i HTC for å klare å hente inn duoen i front.

17.06: Omega Pharma samler sitt lille lag (de har mistet tre ryttere etter velt i denne touren) rett bak HTC.

17.05: TV2 melder at Ben Swift er mannen Sky skal kjøre for. Da får han en god hjelper i Boasson Hagen.

17.04: Det er fortsatt HTC som styrer alt i feltet. De har brukt mye mer krefter enn alle de andre spurtlagene.

17.03: Avstanden faller, det virker som at HTC har kontroll. Med 13,5 kilometer igjen til mål er det 37 sekunder som skiller gruppene.

17.01: De tre rytterne som lå bak Ignatiev og Terpstra er hentet inn av feltet. Avstanden opp til de duoen i tet er 42 sekunder.

17.00: Boasson Hagen sitter fint fremme i feltet. Jeg ser ikke Hushovd, men han sitter sikkert fint plassert.

17.00: Ignatiev og Terpstra har fått 32 sekunder på sine bruddkamerater, som snart spises opp av feltet. De to i tete har 45 sekunder på hovedfeltet. 16 kilometer gjenstår.

16.57: De to i front er spreke og øker avstanden til feltet. De har 52 sekunder nå.

16.56: Når det kommer til de to nordmenne så blir det spennende å se hvilke roller de har i laget i dag. Hushovd blir mest trolig hjelper for Farrar, men kanskje gjør han et støt på slutten for å ødelegge rytmen i HTC. Boasson Hagen kan gjøre det samme, han kan kjøre opptrekk for Ben Swift eller han kan bli trukket opp av nevnte Swift.

16.54: Ignatiev støtet seg fra bruddet og fikk etter hvert med seg Terpstra. De to har fått en liten luke på sine tre bruddkompanjonger, men har ikke mer enn 47 sekunder på hovedfeltet. 21 kilometer til mål.

16.53: Mark Cavendish er storfavoritt i en massespurt, men Andre Greipel og Tyler Farrar har begge slått han i årets tour. De tre virker til å være i en egen klasse når det kommer til makspotensialet. Se også opp for Rojas og Petacchi.

16.52: Leopard og BMC kjører seg opp i front av feltet. De jobber hardt for å holde sine kapteiner ute av trøbbel.

16.50: Med 25 kilometer igjen til mål er avstanden nede i ett minutt. De samarbeider bedre nå, men fortsetter å tape.

16.45: Det stoper litt opp i bruddet. Det har dere ikke råd til, gutter! Avstanden er nå 1.15. Den minker sakte, men sikkert.

16.44: HTCs sportsdirektør, Rolf Aldag, informerer sine krigere om at det er medvind de siste to kilometerne. Det går riktignok svakt oppover en kilometer fra mål, men det kommer allikevel til å gå fryktelig fort på slutten.

16.43: De kjemper hardt i bruddet, men det ser ut til å være forgjeves. Med 30 kilometer igjen, har bruddet 1.25.

16.37: Kai Benjaminsen har tatt kontakt og lurer på om nordmenene sitter i feltet. Hushovd falt av feltet tidlig på etappen, da det var sidevindskjøring, men han kom raskt opp igjen, Nå sitter begge i feltet med 34 kilometer igjen til mål. Men får de spurte for seg selv eller blir de opptrekkere? Svaret får dere om en knapp, knapp time.

16.35: Det er mulig at rytterne i bruddet har vært litt smarte og spart seg i medvinden, for nå er det full fart i front og da holder de avstanden på 1.33.

16.32: Det er 39 kilometer igjen, og det har nå roet seg litt i feltet. Det betyr at bruddet øker, og de har nå halvannet minutt.

16.29: Resultater fra innlagte spurten: Delage (20p), Dumoulin (17p), Anthony Delaplace (15p), Ignatiev (13p), Terpstra (11p), Cavendish (10p), Rojas (9p), Gilbert (8p), Ventoso (7p), Renshaw (6p), Eisel (5p), Martin (4p), Goss (3p), Jeannesson (2p) og Hincapie (1p).

16.24: Avstanden er bare nede i minuttet nå, men de får nok litt mer tid etter spurten. Gilbert punkterer, men kommer seg opp igjen

16.23: Delage tok spurten. Det var utrolig tett. Utrolig morsomt at de har forandret disse innlagte spurtene. Dette er topp underholdning. Alle reultatene kommer snart.

16.22: Bak tar Cavendish spurten foran Rojas og Gilbert. Dermed tok Cavendish noen få poeng på sine tøffeste konkurrenter.

16.21: Tøff kamp mellom Dumoulin og Delage, som jeg tror førstnevnte tok med et par centimetre. Vi får se.

16.19: En kilometer igjen til spurten for bruddet. Hovedfeltet kommer bare 1.30 bak dem.

16.17: Rojas har satt seg på bakhjulet til Cavendish, med Gilbert bak dem igjen. Dette blir en spurt på lik linje med den vi får ved mål.

16.15: Ingen lag har begynt å kjøre opptrekk ennå, men det kommer nok snart.

16.14: Det blir spennende å se hvem som tar poengene bak bruddet også. Gilbert, Rojas og Cavendish kjemper om den grønne trøyen.

16.12: Litt på litt overganssnacks? Da bør du lese denne artikkelen, her er det fullt av saftige overgangsrykter.

16.10: Det er ikke mer enn 54 kilometer igjen til mål. HTC styrer fortsatt feltet med hjernhånd.

16.08: Nå er det bare en mil igjen til bruddet kommer til den innlagte spurten. Avstanden er 1.45, så her får de fem kjempe om poengene. Delage har vunnet alle de innlagte spurtene de dagene han har vært i brudd.

16.02: Nå har det gått mange minutter uten at vi har sett noe til Grivko, så da konkluderer jeg med at han sitter i hovedfeltet.

15.55: Avstanden er nå stabilisert på rundt to minutter.

15.50: Hvor ble det av Grivko? Det er dagens mysterium. Han angrep fra hovedfeltet, men siden det har vi ikke sett noe til han.

15.49: Laurens Ten Dam var en tur nede i legebilen. Han sliter selvsagt etter gårsdagens fryktelige velt.

15.47: Avstanden går raskt ned. Nå har bruddet bare to minutter, og det gjenstår 71 kilometer. Kanskje blir det samlet før den innlagte spurten allikevel.

15.46: Murayev fra Radioshack kjører bilpes opp til feltet igjen, etter å ha slitt med punktering. Det amerikanske laget har slitt mye med uhell i årets tour og jakter nå etappeseire. Det krever at de angriper, noe som strengt tatt ikke er en del av Johan Bruyneels taktiske register.

15.40: Angrepet satt fart på hovedfeltet. Nå er avstanden nede i 2.35.

15.36: ANGREP! Andriy Grivko stikker fra hovefeltet. Han tar dermed opp jakten på de fem i front.

15.34: Siden dette mest sannsynlig blir en spurt så lurer jeg på om noen av dere tror at det er mulig å slå Cavendish. Hvem skal i så tilfelle gjøre det og hvordan skal de klare det? Gi meg din mening på twitter @sykkelerbest.

15.30: Det er 82 kilometer igjen til mål, ca 32 kilometer til den innlagte spurten. Avstanden er tre minutter, så det kan se ut som at HTC ikke er interessert i å samle feltet før etter spurten.

15.27: Det er en del kjørestyrke i dette bruddet, men ingen av syklistene, med unntak av Delaplace og Delage. Så det spørs om ikke de blir barnemat for HTC når de virkelig bestemmer seg.

15.22: Bruddet har utliknet feltets fart. Avstanden er 2.50 med 88 kilometer igjen til mål.

15.19: Jeg minner om får flotte konkurranse:

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (17. juli) :

Hvilken nordmann har den beste sammenlagtplasseringen i Tour de France?

1) Jostein Wilmann 2) Atle Kvålsvoll 3) Dag Otto Lauritzen

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkelbukse, inkl. ben.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

15.17: Eurosport snakket med Cavendish før dagens etappe:

- Jeg er sliten etter fjelletappene, men det er andre muskler som brukes når man klatrer. Nå er det de rakse musklene som skal brukes. Forhåpentligvis er ikke laget mitt for slitne etter å ha dratt på meg i fjellene.

15.13: Det ser kanskje ut som at HTC har giret opp, for nå strekker feltet seg ut på en lang strek. Samtidig kjøres avstanden til bruddet drastisk ned. Den er nå 2.45

15.10: HTC fortsetter å kjøre. Avstanden er på tre minutter. HTC må ofre mange mann tidlig i dag, så kanskje kan noen andre lag klare å utfordre dem på slutten av etappen?!

15.07: Hei, som det går. Rytterne holder oppe trøkket. Med 100 kilometer igjen til mål. 3.10 er avstanden.

15.02: 104 kilometer igjen og avstanden er 3.05. HTC overtar drajobben igjen.

14.58: Europcar drar ved Anthony Carteau opp den lille bakken. Akkurat hvorfor Europcar ønsker å dra såpass hardt skjøøner jeg ikke. Avstanden er nå 3.13.

14.55: Feltet ga altså bruddet fire minutter, men angret seg med en eneste gang. Så nå er avstanden nede i 3.30 igjen. 110 kilometer igjen til mål.

14.54: Vi gratulerer Frederik Wilmann med 26-års dagen. Hipp-hipp, hurra-hurra!

14.53: Delage var på vei til å ta bakkespurten, men så slår plutselig Ignatiev til. Vi gratulerer russeren med et helt unyttig klatrepoeng. Det var forøvrig godt med nordmenn på den lille knausen de passerte. Heia Norge!

14.47: En tissepause var det som skulle til for at bruddet skulle få en skikkelig luke. Nå er avstanden fire minutter. Rytterne er på vei opp fjerdekategoristigningen nå.

14.45: Rojas forteller til TV2 at han har som mål både å vinne en etappe og den grønne trøyen, og at han håper at det ene fører til det andre. Han avkrefter også at han har beskyldt Cavendish for å henge på følgebiler i fjellene.

14.43: Bakhjulsproblemer for Cavendish. Det er null problem for briten, for nå går det fryktelig sakte i feltet. Bruddet har 3.30.

14.42: Det virker ut som at Thomas Voeckler har bestemt seg for at det er på tide med tissepause. Dermed stopper det litt opp i hopvedfeltet, og bruddet har nå tre minutter. Det er 115 kilometer til mål. Bare fem kilometer til dagens eneste kategoriserte stigning.

14.40: Det går litt bruddets vei nå. Avstanden har sakte, men sikkert gått opp til 2.40. Stålkontroll er nok ordet som ble prentet inn i HTC-rytternes hoder på lagledermøte før dagens etappe.

14.37: Bruddet har ti kilometer frem til dagens eneste kategoriserte stigning. Det er snakk om en fjerdekategori, hvor rytterne kjemper for ett fattig poeng.

14.32: Niki Terpstra punkterte, men er oppe i bruddet igjen. Kanskje gjør det at farten i bruddet øker.

14.31: Enten er det veldig lite futt i bruddet eller så er det mange ivrige syklister i feltet, for nå er avstanden nede i 2.25. 125 kilometer gjenstår.

14.30: Med fem mil igjen til mål kommer den innlagte spurten. Det er mulig at HTC ønsker å kjøre inn bruddet før det, men da skaper de også et lite helvete for seg selv, siden flere titalls syklister vil angripe i håp om å stjele en etappe fra spurterne.

14.27: Det gjenstår 127 kilometer og avstanden duppet akkurat under tre minutter.

14.25: Trenden vi har sett på de flate etappene tidligere i touren fortsetter. Svært få lag ønsker å hjelpe HTC med å hente inn brudd. Dermed sørger det amerikanske laget for at bruddet aldri får den store avstanden. Resultatet blir en lite spennende etappe.

14.17: Europcar har bestemt seg for å hjelpe HTC med jakten. De ærer trøyen på riktig måte og skaffer seg nok noen ekstra fans på grunn av det.

14.15: Alle fem går rundt og jobber hardt i bruddet, men de skal være sterke mentalt sterke for ikke å bli litt nedbrutt av at de kun har 3.15 på feltet, npr det gjenstår 134 kilometer.

14.13: Anthony Delaplace har i likhet med Delage vært i flere brudd denne touren. Sour-Sojasun-rytteren er feltets yngste mann, så det er en rimelig imponerende bragd. En liten opptur for det franske laget som aldri burde kjørt dette rittet.

14.11: Avstanden har stabilisert seg på drøye tre minutter. 139 kilometer gjenstår av dagens etappe.

14.05: 50 kilometer kjørt, 143 kilometer gjenstår. Avstanden er 3.20.

13.57: Det som var sidevvind har nå snudd til å bli medvind. Dermed øker bruddet forspranget til 3.13. HTC har to mann i front av feltet.

13.54: Da er Hushovd og de andre heldigvis oppe i feltet igjen. Det sprakk opp i vineden, men nå har det roet seg litt. Vi får håpe at Hushovd har lært sin lekse slik at det ikke skjer igjen. Bruddet har 2.55.

13.51: Det sprekker altså allerede op i vinden og Thor Hushovd har ikke vært våken nok. Blir spennende å se om han kommer seg opp til feltet igjen.

13.49: Hushovd faller av i sidevinden, sammen med blant annet Davide Moncoutie. Ikke bra.

13.47: Johnny Hoogerland ble publikums første tour-helt i år. Hils på helt nummer to her!

13.45: HTC mener virkelig alvor. Når det nå gjenstår 161 kilometer har de kjørt inn 30 sekunder. Avstanden er bare 3.20.

13.41: Det er altså en flat etappe i dag. Om du savner fjellene og begynner å merke litt abstinenser, har vi medisinen for deg. Bare sjekk ut denne bildesaken!

13.35: Den stakkars HTC-rytteren som er satt opp for å trekke feltet gjør jobben sin god. Avstanden er stabil på 3.50.

13.31: Dette er det femte bruddet i årets tour som Delage er en del av. Han var i brudd senest på gårsdagens etappe. Snakk om å stå på.

13.28: HTC har allerede sent opp en mann i front av feltet. Dermed blir ikke forspranget fryktelig stort. Np er det 4.00

13.26: Det er verdt å merke seg at Delage og Terpstra var i brudd sammen på den tredje etappen også. De er nok blitt gode venner i løpet av touren.

13.23: Rytterne har kjørt 17 kilometer. Det betyr at det gjenstår 176 kilometer. Siste tidsdifferanse var 3.30.

13.21: Siden det ikke er noen trusler foran der for Europcar må nok HTC belage seg på en ny hard dag. De som i går tauet Cavendish til mål rett innenfor tidlimiten må kjøre inn bruddet i dag.

13.17: Med 180 kilometer igjen til mål har forspranget de fem har skaffet seg skutt opp i 3.30.

13.14: For skams skyd kan vi jo nevne at Delage er bestemann i sammendraget av de i bruddet. Han er nummer 120, bare 1.48.54 (altså nesten to timer) bak Voeckler. Det er ikke akkurat nærme nok til å få Europcar til å skjelve i sykkelbuksene.

13.11: Det ser ut som at det blir en fin dag for Europcar. Ingen av disse fem er farlige i sammendraget.

13.08: De fem rytterne har allerede fått 1.05 på feltet. Dette blir nok dagens brudd. Vi ønsker dem hell og lykke på ferden.

13.06: De fem er nå navngitt og vi finner noen gjengangere der. Mickael Delage (FDJ) var i brudd i går og omtrent alle andre dager som ikke lagkamerat Jeremy Roy har vært av gårde. Han er sammen med Anthony Delaplace (Sour-Sojasun), Mikhael Ignatiev (Katjusja), Niki Terpstra (Quick Step) og Samuel Dumoulin (Cofidis).

13.04: Etter to kilometer har fem ryttere fått en luke. Vi venter i spenning på navnene deres.

13.04: FDJ mistet sin spurter, William Bonnet, i går. Han klarte ikke tidslimiten etter å ha slitt med et skadet kne i noen dager. Men hvem trenger en spurter når du har åtte andre superoffensive ryttere?

13.02: Mine damer og herrer, første angrep har kommet. Tro det eller ei, det var en FDJ-rytter som stakk først.

13.01: VELT! Allerede i den nøytrale sonen har ryttere krasjet. Mer vet vi foreløpig ikke, men vi kommer tilbake med navn på de uheldige så raskt det dukker opp mer informasjon.

13.00: Ritter er i gang. Da er det bare å se hvilke ryttere som kommer av gårde i et utbrudd. Noen som tør å sette en krone på at FDJ ikke har med noen i bruddet?

12.58: Etter noen solfylte dager i Pyreneene har gråværet igjen inntatt rittet. God norsk sommer med andre ord.

12.56: Det er ikke mer enn 15 grader ved start, og det blåser godt. Blir spennende å se om noen tør å kjøre hardt i sidevinden i dag. Da kan alt skje.

12.51: Da har rytterne rullet ut i nøytral sone. Om ikke lenge er vi i gang for alvor. Det meldes om mye sidevind, så her kan mye skje allerede fra start.

Etter tre harde etapper i Pyreneene får syklistene en litt roligere dag på de 192,5 kilometer lange etappen mellom Limoux og Montpellier.

Den flate etappen er i utgangspunktet ideell for spurterne, men det rapporteres om kraftig vind. Dermed kan det tenkes at noen lag ønsker å sette fart, for å splitte feltet i sidevinden.

Etappen inneholder en bakkespurt, som kommer etter 82 kilometer og en innlagt spurt, som kommer etter 146,5 kilometer.

Det er langt fra første gang at Montpellier er målby i Tour de France. Spurtere som Robbie McEwen og Robert Junter har tidligere vunnet etapper som har endt i denne franske byen.

HTC vil garantert ønske å samle feltet til en massespurt, slik at Mark Cavendish kan kjempe om sin fjerde etappeseier. Der vil han eventuelt får tøff motstand av Andre Greipel, Jose Joaquin Rojas og Tyler Farrar.

Det gjenstår å se om de norske rytterne får kjøre for seg selv, eller om de må kjøre opptrekk for henholdsvis Tyler Farrar og Ben Swift.

Thomas Voeckler har fortsatt den gule ledertrøyen. Mark Cavendish kjører i den grønne trøyen, Rigoberto Ura i den hvite og Jelle Vanendert i klatretrøyen.

Sammenlagt før etappen:
1. Thomas Voeckler (Europcar)
2. Fränk Schleck (Leopard-Trek) +1.49
3. Cadel Evans (BMC) +2.06
4. Andy Schleck (Leopard-Trek) +2.15
5. Ivan Basso (Liquigas) +3.16
6. Samuel Sanchez (Euskaltel-Euskadi) +3.44
7. Alberto Contador (Saxo Bank) +4.00
8. Damiano Cunego (Lampre) +4.01
9. Tom Danielson (Garmin-Cervélo) 5.46
10. Kevin de Weert (Quick Step) +6.18
(..)
60. Thor Hushovd (Garmin-Cervélo) +55.48
66. Edvald Boasson Hagen (Team Sky) +1.03.23

---- Tour de France-quiz ----

Dagens spørsmål (17. juli) :

Hvilken nordmann har den beste sammenlagtplasseringen i Tour de France?

1) Jostein Wilmann 2) Atle Kvålsvoll 3) Dag Otto Lauritzen

Svar: Kodeord «tdf» etterfulgt av «ditt svaralternativ» til 1904. Det koster tre kroner.

Dagspremie: procycling.no sykkelbukse, inkl. ben.

PS: Alle som deltar er med i trekningen om en tur til sykkel-VM i Danmark. Konkurransen er et samarbeid mellom procycling.no og P4.

Annonsebilag