*Nettavisen* Sport.

Suverene Sagan spurtslo Boasson Hagen

Foto: JACKY NAEGELEN (Scanpix/Reuters)

Nordmannen glad han ikke smalt i bakken.

05.07.13 19:04

ALBI/OSLO (procycling.no): Peter Sagan vant den sjuende etappen av Tour de France fredag.

Cannondale-laget hans kjørte hardt i bakkene forut og uten Mark Cavendish og André Greipel på oppløpet fikk Sagen det enkelt med å ta sin første etappeseier i 2013.

Alexander Kristoff var også i gruppen av spurtere som ble kjørt av omtrent 100 kilometer før mål.

Sagan fikk et imponerende opptrekk og hadde få problemer med å slå John Degenkolb (Argos-Shimano) og Daniele Bennati (RadioShack) som ble henholdsvis nummer to og tre. Den 23 år gamle slovaken veltet på åpningsetappen til Bastia og har sett noe hemmet ut i spurtene - men det var før fredagens etappen til Albi.

- Jeg er veldig glad. Jeg vil takke laget mitt, for uten dem hadde jeg ikke klart dette. Dette er en lagseier. Jeg er veldig, veldig glad, for jeg har ikke følt meg veldig bra. Jeg stoler på meg selv, og dag for dag har jeg følt meg bedre. Jeg er veldig glad, sier Sagan som vant hele tre etapper i sin Tour de France-debut i 2012.

Nå leder Sagen med 93 poeng på Greipel i kampen om grønn trøye. Cavendish er 105 poeng bak slovaken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: NICOLAS BOUVY (Epa)

Edvald Boasson Hagen ble stengt på slutten og kunne ikke kjempe om seieren. Nordmanenn ble til slutt nummer fem.

- Det var ingen optimal spurt. Det var noen som hektet hjulet mitt igjen og er glad jeg ikke gikk i bakken.

- Jeg skulle likt å plassere meg bedre, men det var vanskelig å komme seg fram. Cannondale kjørte i front hele dagen. De hadde ikke rare toget igjen på slutten, men klarte likevel å vinne, sier Boasson Hagen etter sin femteplass.

Ikke trøyebytte
Mannen i gul trøye, Daryl Impey, satt også med inn i frontgruppen og forsvarte sin ledelse i rittet. Dermed ble det ingen gul trøye for Boasson Hagen som fortsatt ligger på andreplass sammenlagt.

- Jeg hadde ikke regnet med at han (Impey) skulle falle av. Jeg hadde ikke supre bein i dag og hadde ikke regnet med å ta gul trøye i dag uansett, sier Boasson Hagen til TV2.

Siste spurtersjanse
Etter to flater dager langs den franske rivieraen rettet rytterne nesen innover i mer kupert landskap fredag.

Etappe sju til Albi var på papiret en krevende 205 kilometer reise, dekorert med fire kategoriserte stigninger, men likevel sett på som spurternes siste sjanse før de ruvende Pyreneene.

Kjørte av Kristoff og Cavendish
Jens Voigt (RadioShack) og lokalmann Blel Kadri (AG2R) fikk et lite opphold i brudd og hadde på det mest et forsprang på over seks minutter. Kadri benyttet anledningen til å overta klatretrøyen fra Pierre Rolland. Voigt kjører sin 16. tour, men selv ikke den rutinerte tyskeren visste hvordan man skulle holde unna for feltet i dag.

For på stigning til Col de la Croix de Mounis (kat-2 ved 94.5km) satte Peter Sagans Cannondale-lag opp farten. Dermed ble både Kadri og Voigt hentet inn, mens André Greipel (Lotto), Mark Cavendish (OPQ), Marcel Kittel (Argos-Shimano) og Alexander Kristoff (Katjusja) ble hektet av.

Gruppen med spurterne tapte fort flere minutter til teten. I jakten på frontgruppen måtte Lotto-Belisol, Argos-Shimano og Omega Pharma – Quick Step inngå en allianse i håp om å komme opp til gruppen med Sagan – hvor også Edvald Boasson Hagen (Sky) og Lars Petter Nordhaug (Belkin) satt godt plassert.

Cannondale dominerte
Men alliansen bar ingen frukter. Cannondale-gruppen holdt unna og Sagan kunne innkassere 20 poeng på grønn trøye ved den innlagte spurten før avgjørelsen falt på oppløpet i Albi.

Men før den tid dannet det seg et nytt brudd med Cyril Gautier (Europcar), Juan José Oroz (Euskaltel-Euskadi) og Jan Bakelants (RadioShack). Trioen gikk over dagens siste klatring – 2.6 kilometer lange Côte de Teillet – med en ledelse på 50 sekunder da 35 kilometer gjensto.

Med 3 kilometer igjen ble bruddet spist opp av Cannodale som førte Sagan i posisjon før spurten. Der var slovaken overlegen.

Resultater:

HTML EMBED

LIVE

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.