SPANIA - NORGE 3-0:

Ikke siden 1998 hadde et norsk U21-landslag tatt seg til en semifinale i et EM.

15 år senere var vi der igjen, denne gangen mot storfavoritten Spania. Og de norske unggutta fikk virkelig kjørt seg mot morgendagens verdensstjerner fra den iberiske halvøy.

Etter at en svak første omgang ble avrundet med spansk scoring, kom det norske laget langt bedre med etter pause.

En mesterlig Ørjan Nyland var Norges klart beste spiller, og holdt laget inne i kampen på stillingen 0-1. Få minutter før full tid kunne til og med Stefan Strandberg sikret ekstraomganger.

To sene mål til Spania sørget imidlertid for at det endte med en komfortabel seier til slutt, som forventet. At spenningen var der til bortimot siste minutt, gjør likevel at de norske gutta kan reise hjem med flagget til topps.

Skuffet
Ronny Deila var skuffet over det norske laget etter kampslutt.

- Det er svært skuffende at vi ikke tør å bruke ferdighetene som finnes i dette laget, og det virker som vi hadde altfor mye respekt for dem. Det skal likevel sies at Spania besitter et pasningsspill Norge ikke er i nærheten av, sier Deila i TV 2s studio etter kampen.

Tor-Ole Skullerud var på ingen måte en slagen mann etter kampslutt.

- Veldig tøff første omgang. Totalt sett er vi heldige som holder nullen store deler, og utrolig irriterende å få den i mot like før pause. Etter pause synes jeg vi er klart bedre enn Spania fram til 2-0. Til slutt går vi opp i liminga, men det lever jeg veldig godt med. Vi er stolte av å bli nummer tre, en bronse i EM er svært deilig. Jeg er stolt av det vi har fått til her nede, fortalte Skullerud.

Knallgod Nyland
Spanjolene startet kjøret mot Nyland i det norske målet nærmest umiddelbart fra avspark.

Den første, store sjansen drøyde likevel til det 11. minutt, da Barcelona-spiller Cristian Tello kom alene med Nyland. Norges keeper fikk så vidt en kroppsdel på lobbforsøket, og Norge fikk avverget den første muligheten.

Bare fem minutter senere var det spanjolenes kanskje største stjerne, Isco, som fikk muligheten fra omtrent 13 meter. Igjen vartet imidlertid Nyland opp med en mesterlig redning.

Trykket var derimot langt ifra over.

Midtveis i omgangen holdt spanjolene trykket oppe etter en corner, og fikk avsluttet. Keeper-Nyland fikk en hånd på ballen, akkurat nok til å få slått den i stolpen og ut.

Norge levde særdeles farlig.

Framover hadde Jo Inge Berget, Marcus Henriksen og Joshua King vanskelig for å skape noe, og den spanske trykket fortsatte med uforminsket styrke.

Like før pause kom Tello til en ny avslutning, men Ørjan Nyland befestet sin posisjon som kampens éner med en fantastisk enhåndsredning nede i hjørnet.

- For et keeperspill han viser her. Dette rett og slett mesterlig av Ørjan Nyland, sa en imponert TV2-kommentator Morten Langli.

Nullen sprakk
Da det så ut til å gå mot to smultringer i målprotokollen til pause, og en kjærkommen hvil for det norske laget, fikk Tor-Ole Skulleruds menn en i trynet.

En corner ble slått kort til Martin Montoya, som la inn. Der klarte ikke en ellers god Stefan Strandberg å heade andre steder enn rett i beina til Rodrigo, som fikk en forholdsvis enkel jobb med å styre inn ledermålet forbi en sjanseløs Nyland.

- Der er vi ukonsentrert og klarer ikke å følge med. Veldig, veldig skuffende å slippe inn helt på tampen av omgangen, var Ole Martin Årst sin dom i TV 2s studio.

Bedre Norge etter pause
Ut til andre omgang valgte Skullerud å bytte ut en blek Joshua King med Håvard Nielsen.

Og det tok ikke lang tid før reserven presenterte seg.

Red Bull Salzburg-spilleren var svært frisk og åtte minutter inn i den andre omgangen serverte han Markus Henriksen i perfekt skuddposisjon.

Henriksen valgte imidlertid å bruke ett touch før han sendte av gårde skuddet, og ballen gikk via en spanjol og noen centimetere over tverrliggeren.

En god og sjelden sjanse misbrukt.

Spania på sin side tok det betraktelig roligere etter sidebyttet, tydelig tilfreds med tingenes tilstand.

Den spanske nonchalansen kunne blitt straffet dersom de norske spillerne hadde vært litt mer nøyaktig i sistepasninger og avslutninger, men det var tydelig at et slitent norsk lag ikke hadde all verden å stille opp med.

Millimetere unna utligning
Fem minutter før full tid kom likevel Norge til en gigantisk sjanse. Vegar Eggen Hedenstads innlegg var strøkent, og kaptein Strandberg avsluttet over mål med minst mulig margin.

Missen straffet seg, da Isco like etter sendte favoritten opp i en tomålsledelse etter en herlig prestasjon.

3-0 kom ved Alvaro Morata i kampens siste overtidsminutt.

I en kamp Norge var ventet å få det svært tøft, presterte de norske gutta en svak første omgang, men en påfølgende god andre omgang.

Da 90 pluss tillegg var spilt, måtte de likevel innse at det fortsatt er et stykke opp til verdensstjernene fra Spania.