VANCOUVER CANUCKS – BOSTON BRUINS 1-0:

Etter å ha fått skikkelig juling i de to foregående kampene i Boston var det tid for å reise seg igjen for Vancouver Canucks på egen is. Vancouver var aldri i nærheten av å vinne noen av de to bortekampene.

Canucks-keeper Roberto Luongo måtte tåle hele tolv baklengsmål på de to oppgjørene i TD Garden, og var en av dem som fikk høre det av kritikerne i etterkant. Men tilbake i Rogers Arena viste målvakten seg igjen fra sin beste side.

Målvaktsduell
Den femte finalekampen ble forbausende lik den første av årets finaler samme sted. Det utviklet seg til å bli en ren keeperkamp mellom Luongo og Boston Bruins' sisteskanse Tim Thomas. Og som i den første kampen ble den første og eneste scoringen avgjørende til Vancouvers fordel. Som da, falt avgjørelsen også i den siste perioden, selv om hjemmelaget ikke ventet like lenge med å score som tilfellet var 1. juni.

Natt til lørdag var det heller ikke Raffi Torres som scoret det eneste målet, men Maxim Lapierre. Sistnevnte satte inn en retur fra vantet etter at Kevin Bieksa hadde skutt utenfor på Thomas' venstre side. Pucken spratt ut på den andre siden av buret, og Bruins-målvakten, som hadde trukket ut av målgården for å dekke mer av målet, fikk svi for nettopp det da veien tilbake til målet plutselig ble kritisk lang.

Lapierre hadde i praksis et åpent mål å sette pucken i. Mens Roberto Luongo avverget alle Bruins 31 avslutninger på mål, måtte Thomas slippe én av 25 inn i nettet.

Dermed trenger Canucks kun én seier til for å hente Stanley Cup-troffet til byen for første gang i historien.

- Ikke vanskelig å redde
Etter oppgjøret viste Luongo ingen sympati med keeperkollegaen da han fikk spørsmål om hvor vanskelig det er for keepere å gardere seg mot skudd som spretter fra vantet og tilbake foran målet.

- Det er ikke vanskelig å redde slike skudd hvis du blir stående i målgården, så det ville vært en enkel redning for meg. Men hvis du vandrer ut som han gjør skjer slikt. Han redder kanskje noen skudd som jeg ikke gjør, men i slike tilfeller må vi sørge for å utnytte at pucken spretter og sette dem, lød det noe overraskende svaret fra Canucks keeper.

Trenden fra de siste sesongenes Stanley Cup-finaler holder. Hjemmelagene vinner ofte på egen is. Så langt i år har det vært vertene som har vunnet på egen is i fem av fem oppgjør. Chicago Blackhawks vant fjorårets finale etter å ha brutt rekken av hjemmeseirer i den sjette kampen mot Philadelphia Flyers. For to år siden avgjorde Pittsburgh Penguins med borteseier i den sjuende og siste etter seks strake seirer til laget som spilte på hjemmebane.