*Nettavisen* Sport.

Svartedal har vært bekymret

Foto: (FOTO: AP/SCANPIX)

Det har ikke gått på skinner så langt i vinter. Nå vet Jens Arne Svartedal i det minste at han er frisk.

22.12.06 08:15

Allerede i sommer snakket han om sammenlagtseier i verdenscupen denne sesongen. Det kan han fortsatt klare. Men fangsten på 144 poeng, hvorav hundre kom gjennom sprintseieren i Kuusamo, er et godt stykke under det man kunne forvente.

- Jeg har manglet litt på form og flyt. Det har ikke gått så bra som jeg hadde håpet, konstaterer Svartedal overfor Nettavisen.

- Uforklarlige episoder
Men selv om enkelte svake renn har skyldtes feil skivalg og taktiske bommerter, har han ikke slått seg til ro med tingenes tilstand.

- Jeg har vært litt bekymret, for det har vært noen litt uforklarlige episoder, innrømmer han.

En av de uforklarlige episodene er kollapsen etter den allerede nevnte sprintseieren i Kuusamo. For dagen etter ble Svartedal bare nummer 19 på favorittdistansen 15 km klassisk.

- Jeg gikk på en skikkelig smell, og det har tatt tid å komme tilbake. Jeg har egentlig ikke gått noen virkelig gode skirenn etterpå, analyserer han.

- Ikke noe galt
Derfor beordret den rutinerte østfoldingen seg selv til medisinske og fysiske tester.

- Jeg har fått sjekket litt av hvert. Og det er i hvert fall ikke noe galt med meg. Jeg er frisk. Og det bør være et godt utgangspunkt for resten av sesongen.

Oppfatningen deles av landslagstrener Morten Aa Djupvik. Han har også vært småbekymret for sin antatt sterkeste elev denne vinteren.

- Det er klart at når en løper som Jens Arne ikke presterer på det nivået vi hadde forventet, må vi stille oss noen spørsmål om hva som er galt, sier Djupvik til Nettavisen.

Prosjekt Tour de Ski
Da alle testresultatene forelå med negative resultater, satte han og Svartedal seg ned og la en detaljert plan.

- Vi konkretiserte en dag-til-dag-plan for hele perioden fram mot Tour de Ski, det vil si til og med 27. desember, da vi opprinnelig skulle reise. Planen består hovedsaklig av mange rolige skiturer, forteller Djupvik.

Og Svartedal merker progresjonen.

- 15. plassen i Cogne var faktisk en liten opptur for meg. For første gang på en god stund følte jeg at kroppen spilte på lag igjen, sier 30-åringen.

Lader opp på Gålå
Denne uka har han og kona vært på Gålå og slukt mil etter mil under perfekte skiforhold. Nå begynner godfølelsen å komme tilbake. Såpass at Svartedal skrur opp forhåpningene til Tour de Ski – der han også lenge har signalisert skumle hensikter i sammendraget.

- Jeg skal gjøre alt jeg kan for å henge med. Tour-en blir det første store målet denne vinteren, medgir Svartedal.

Morten Aa Djupvik tor også Svartedal blir en mann å regne med i Tour-en.

- Blir en farlig mann
- Ut fra det han har prestert i vinter, er han ikke blant de største favorittene. Men samtidig føler vi oss ganske sikre på at Jens Arne har underprestert. Kommer han opp på sitt beste nivå, blir han en farlig mann.

Tour de Ski innledes altså med sprint på Olympiastadion i München etter at de to første etappene i Nove Mesto onsdag ble avlyst.

Les om om Svartedals store Tour-fortrinn her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.