Gå til sidens hovedinnhold

Svendsen slakter VM-løypene

- Det er is og sand. Det er ræva, egentlig.

PYEONGCHANG (Nettavisen): Det kan gå fra ille til verre for Emil Hegle Svendsen og de andre skiskytterne. Fredag er det meldt 14 varmegrader og 30 millimeter nedbør i VM-byen.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin!

Vanligvis byr området på 38,2 centimeter snø i snitt under årets andre måned. De få snøflekkene som finnes i utkanten av løypene, ser nå ut til å fordufte helt.

- En må bare forberede seg på alt her. Det er bare å ta det med smil og ta det som det kommer. Her kan det bli alt mulig, himmel og helvete. Det er litt «jalla» akkurat nå, sier Hegle Svendsen til Nettavisen.

Spår skumle forhold
Onsdag fortalte det norske skiskytterhåpet Nettavisen at han bruker minst mulig energi på spekulasjonene rundt de dopingmistenkte russiske løperne i forkant av mesterskapet.

Kanskje er det like greit. Etter å ha trent noen dager på vintersportsstedet nordøst i Sør-Korea, har 23-åringen fått helt andre ting å bryne tankene på. Konklusjonen er relativt ubarmhjertig: VM-løypene i Pyeongchang holder rett og slett ikke internasjonal standard.

- Hvordan er forholdene i løypa? Jeg har sett mer snø ...

- Det har jeg óg. De er veldig dårlige. Det er is og sand. Det er ræva, egentlig.

- Hvordan er det å rutsje nedover på det?

- Det kan være litt skummelt. Det er flere som har falt og brukket gevær og diverse annet, sier trønderen.

Berger tar ingen sjanser
Under Prøve-VM for et år siden fikk Tora Berger et ublidt møte med den sørkoreanske snøen. På vei nedover en av utforkjøringene, gikk 27-åringen rett «på ratata».

Resultatet ble at også hun ødela geværet sitt.

- Noen problemer i utforkjøringene denne gangen?

- Nei, jeg tok det litt safe i dag. Jeg fant ut at jeg heller får ofre børsa mot slutten av VM, sa hun etter onsdagens treningsøkt.

Emil: - Ikke imponerende
Skiskyting samler masse tilskuere i Europa, men i Asia er interessen foreløpig lunken. Et av grenens fremste trekkplaster er kanskje dramatikken underveis, med pulserende dueller på standplass og elleville kniving om medaljene.

Hegle Svendsen frykter nå at det ikke er utøverne selv som står for underholdningen, men at forholdene kan gjøre flere av øvelsene parodiske.

- Det er absolutt grunn til å frykte det. Vanligvis pleier i hvert fall rammen rundt å være i orden. Vi utøvere kan finne på hva som helst, men da har vi i hvert fall snø rundt oss. Det er ikke akkurat imponerende slik det ser ut her, sukker han.

Stenger deler av løypa
De dårlige forholdene har også vært tema på de daglige lagledermøtene i Pyeongchang. Sterk vind, plussgrader og frost om natten har gjort løypene til en prøvelse for noen og enhver.

Tirsdag kveld gikk flere utøvere ned for telling. Én ødela geværet, flere mistet kontrollen og havnet utenfor traseen. IBU (det internasjonale skiskytterforbundet) valgte derfor å stenge av enkelte deler av løypa.

Alt mens den kunstige snøen er i ferd med å smelte bort. Derfor har det så smått begynt å spøke for de to sprintrennene lørdag, med påfølgende jaktstart dagen etter.

- Jeg håper alle forstår hvor viktige disse øvelsene i helga er. Vi ber derfor om forståelse dersom vi igjen må stenge av deler av løypene. Over helga skal det bli mye kaldere, rundt 10 minusgrader. Da blir det enklere å produsere mer snø også, sier teknisk delegat Norbert Maier i IBU.

Medaljer i siktet
For Hegle Svendsens del er det lite han kan gjøre med isen og sanden. I stedet håper han at værgudene tar på seg vintertøyet i løpet av uka. At løypeprofilen passer gullgrossisten fra fjorårets VM, er det ingen tvil om.

«Super-Svendsen» banket alle under Prøve-VM i 2008. Han stiller til start lørdag med en solid dose selvtillit.

- Selve løypa og løypeprofilen passer meg veldig bra. Det er bratte bakker og generelt en hard løype. Det er til min fordel.

- Det normale er at jeg går gode løp. Det forventer jeg å gjøre et par ganger i løpet av dette mesterskapet også. Jeg har lyst til å komme på pallen. Det er et naturlig mål.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg