RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk comeback i boks

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Et nytt kapittel innen svensk boksehistorie ble påbegynt lørdag da landet avholdt sitt første proffstevne på 37 år.

Knapt fire uker etter at svenske myndigheter åpnet for å tillate profesjonelle boksere å utøve deres yrke i sitt hjemland har de allerede fått tildelt sin første lønnslipp. Ettersom den nye svenske proffloven setter såpass mange begrensninger for måten proffkamper skal gjennomføres på, er stevnet kun en mindre begivenhet i internasjonal proffsammenheng. Men for svensker er det likevel et viktig steg i retning av å innføre ordinær proffboksing.

Show uten stjerner
Sverige har tidligere hatt flere proffboksere som har utmerket seg blant verdenseliten. Allerede på 1880-tallet gjorde landets første proffbokser, eller rettere sagt nevekjemper, Hjalmar Olsson seg kjent under navnet Jack Campbell i USA. Datidens kamper foregikk uten hansker og etter helt andre regler enn i dag. Senere menget navn som Harry Persson, Olle Tandberg, Ingemar Johansson, George Scott og Armand Kranjc seg med verdens beste i sine respektive vektklasser.

Det var ingen stjerner av slikt kaliber å finne i ringen i Gøteborg lørdag kveld.

Hjemmeseier hele veien
Med unntak av kveldens hovedkamp, som var en jevn affære mellom tungvekterne Aldo Colliander og tidligere WBA-mester i cruiservekt, Robert Daniels fra USA, gikk alle kamper i henhold til forventningene. I noen tilfeller var svenskenes motstandere overmatchet – tungvekteren Michael Lindblad overkjørte amerikanske Matt Anderson i løpet av bare nittiseks sekunder.

Kampen som vagte mest oppsikt stod mellom Åsa Sandell og Tiffany Carter. Sandell nyter en viss status i Sverige etter hennes heroiske innsats i VM-kampen mot Laila Ali i 2005. Denne gangen var motstanderen på et betydelig lavere nivå, 40 år gamle Tiffany Carter kunne ikke vise til noen meritter som skulle tilsi at hun kunne gi svensken en god kamp – hun hadde ikke engang vært i ringen siden 2001. Som ventet var amerikaneren aldri i nærheten av å presse Sandell, som nå ønsker seg et returoppgjør mot Ali.

Godt oppmøte
Til tross for at arrangørene opplevde å få mange kjepper stukket i hjulene under forberedelsene til stevnet - et lovverk som begrenser lengden av kampene til kun fire runder, boksere som meldte frafall på kort varsel og ingen store navn eller kamper som antydet potensiale – var det likevel godt over firetusen tilskuere som møtte opp i Scandinavium Arena i den svenske hovedstaden.

Den svenske bokseeksperten og TV-kommentatoren Olof Johansson deltok i forberedelsene og virket fornøyd med kveldens hendelser:

- Slik er det i boksesporten. Kamper avlyses og flyttes, boksere trekker seg i siste sekund og hele programmet endres. Men de rundt fire tusen tilskuerne tilstede synes dette var gøy, forklarer han til avisen Gøteborgs-Posten.

Det snakkes nå om å arrangere et nytt stevne i april.

I mellomtiden sitter Norge på gjerdet sammen med Iran, Nord-Korea, Cuba og Island som de eneste nasjonene i verden som fremdeles har lovforbud mot profesjonell boksing.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere