RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk invasjon i Tippeligaen

Sist oppdatert:
Söta bror invaderer Tippeligaen. Hele 25 svensker er på plass i de norske klubbene. Men i Allsvenskan er det langt mellom de norske innslagene.

BERGEN/LA MANGA (TV 2 Nettavisen): Mandag satte Stabæks svenske storscorer Daniel Nannskog inn kampens eneste mål da Ham-Kam ble slått 1-0 på La Manga. 31-åringen, som ble toppscorer i 1. divisjon med 27 fulltreffere i opprykkssesongen i fjor, er én av en lang rekke svensker som blir å se i årets utgave av Tippeligaen.

12 nykommere
12 nye svenske fjes blir å se i årets Tippeliga. Stabæk og Sandfjord tar med seg hele sju svensker inn i serien, mens de øvrige lagene til sammen har hentet fem spillere fra broderfolket i øst. Dermed er det hele 25 spillere med svensk pass i den øverste serien i år.

Men om det er mye blå-gult å se i Tippeligaen, er det langt mellom de norske innslagene i svensk toppfotball. Etter at Jon Inge Høiland valgte å forlate Malmö til fordel for Kaiserslautern, er Hammarbys Petter Furuseth Olsen, AIKs Bernt Hulsker og GAIS' Mathias Gravem de eneste nordmennene i Allsvenskan.

Bedre lønn
Han har imidlertid selskap av Arne Erlandsen. IFK Göteborgs norske trener mener de økonomiske betingelsene er årsaken til at så mange svensker havner i norsk fotball, mens eksporten av nordmenn til Allsvenskan nærmest har stoppet opp.

- Det er bedre betalt i Norge. Dessuten koster det mindre å kjøpe spillere fra svenske klubber. Det er sikkert flere forklaringer. Men det er utvilsomt mer penger i Norge, og da reagerer markedet slik, sier Erlandsen til TV 2 Nettavisen.

Den tidligere Lillestrøm-treneren har forsterket IFK-stallen med Moldes Magnus Kihlberg før den svenske seriestarten. Han innrømmer at han kunne tenke seg flere spillere fra gamlelandet også, men mener prisnivået er for høyt.

- Det er mange gode spillere i Norge. Men vi har ikke økonomi til å hente de vi kunne tenke oss, sier han.

Sportslig utvikling
Stabæk er på mange måter «svenskeklubben» fremfor noen i Norge, og har i tillegg til fire spillere også svensk trener. Jan Jönsson mener imidlertid i motsetning til kollega Erlandsen at de sportslige grunnene er mer tungtveiende enn de økonomiske når svenske spiller velger Tippeligaen fremfor Allsvenskan.

- Jeg tror mange svensker velger norsk fotball for å prøve noe nytt og for å utvikle seg. Det er mer fart og trykk i norsk fotball, noe jeg tror spillerne er interessert i. Jeg har ikke inntrykk av at det er høyere lønn som lokker svensker til Tippeligaen, sier Jönsson.

Få landslagsspillere
Eddie Gustafsson (Lyn), Mikael Dorsin (Rosenborg) og Christoffer Andersson (Lillestrøm) var alle med i troppen da Sverige tapte 0-3 for Irland i Dublin sist uke. Ingen av de øvrige 21 Tippeliga-svenskene er per i dag aktuell for den svenske VM-troppen. Men Jönsson mener likevel nivået på de blå-gule importene er bra.

- Det er en fin match mellom pris og kvalitet på de svenske spillerne. Jeg er opptatt av at Stabæk ikke skal være nedlesset av svensker, vi skal ha kvalitet - og ikke hente reserver, undestreker han.

Brann og Vålerenga er for øyeblikket de eneste Tippeliga-klubbene uten svensker i stallen. Lyn har flest med fem, mens Stabæk altså har fire svenske spillere.

Her er listen over alle svenskene i Tippeligaen:
Rami Shaaban, Fredrikstad (ny)
Markus Ringberg, Ham-Kam
Andreas Haddad, Lillestrøm
Christoffer Andersson, Lillestrøm
Eddie Gustavsson, Lyn (ny, tidl. Ham-Kam og Molde)
Johann Dahlin, Lyn
Daniel Theorin, Lyn
Magnus Powell, Lyn (ny, tidl. Lillestrøm)
Henrik Dahl, Lyn
Marcus Andreasson, Molde
Pelle Nilsson, Odd Grenland
Olof Hviden-Watson, Odd Grenland (ny, tidl. Pors og FFK)
Mikael Dorsin, Rosenborg
Mikael Andersson, Sandefjord (ny)
Andreas Tegström, Sandefjord
Gustaf Andersson, Sandefjord (ny)
Markus Karlsson, Stabæk
Jesper Jansson, Stabæk
Daniel Nannskog, Stabæk
Joakim Persson, Stabæk
Stefan Bärlin, Start
Benjamin Kibebe, Tromsø
Arash Talebinejad, Tromsø (ny)
Peter Abelsson, Viking (ny)
Fredric Lundqvist, Viking

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere