*Nettavisen* Sport.

Svensk ja til proff amatørboksing

Sverige åpner for å tillate profesjonell boksing i modifisert form. Den nye loven trer i kraft 1. januar 2007.

30.11.06 10:22

Vedtaket fattet av Fylkesstyret i Ôrebro i går vil bli husket som en seier innen svensk boksehistorie. Lovendringen reverserer i stor grad den svenske Riksdagens lov om forbud mot profesjonell boksing.

Les også:Hansvoll: - Ikke ekte proffboksing

Profesjonell amatørboksing
Den nye loven åpner kun for en mildere form for proffboksing enn det man har sett tidligere. Regelverket setter en begrensing på inntil tolv minutters effektiv kamptid per utøver, noe som i praksis betyr fire runders kamper for herrer og seks runder for kvinner, alternativt seks runder à to minutter for begge kjønn.

Det stilles også krav til at det benyttes 10 oz hansker i samtlige vektklasser. Dagens standard krever 8 oz hansker fom. vektklassene weltervekt (66,8 kg) og ned. Kampleger vil også gis full myndighet til å stoppe kamper. De nye svenske proffreglene minner dermed mer om slik reglene var for amatørboksing var da Riksdagen vedtok forbudet i 1969. Den største forskjellen er at utøveren nå kan ta seg betalt for sin innsats.

Ekskluderer tittelkamper
Ettersom svenskenes nye kampsportlov er i strid med de internasjonale ABC-regelene (Association of Boxing Commissions) og gjeldene regelverk for de store bokseforbundene, utelukkes det derfor at det vil kunne arrangeres tittelkamper i Sverige.

Den tyske boksepromotoren Wilfried Sauerland fikk nylig avslag sin søknad om å arrangere en tittelkamp i Stockholm for den regjerende WBA-mesteren i tungvekt, Nikolai Valuev.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lovbegrensingene for kampenes lendge sår også tvil om hvor attraktivt det vil være for mer merriterte utøvere gå kamper på svensk jord.

Forrige tittelkamp arrangert i Sverige stod mellom tungvekterne Floyd Patterson og Jimmy Ellis i 1968.

Les flere saker i vårt omfattende boksemagasin.

Lang historie
Boksesporten ble innført i Sverige allerede i 1880. To år senere ble Ôstergôtlenderen Hjalmar Olsson den første svenske proffbokseren da han utvandret til USA og kjempet under navnet Jack Campbell.

Siden har over trehundre svensker livnært seg som profesjonelle boksere.

Den første profesjonelle boksekampen i avholdt på svensk jord fant sted i Malmô i 1883. Innen forbudet mot profesjonell boksing trådte i kraft den 1. januar 1970, hadde en rekke kjente boksere deltatt i svenske proffstevner, deriblant tungvektsmesterne Sonny Liston og Jersey Joe Walcott. Også nordmenn har bokset proffkamper i Sverige.

Sveriges mest kjente proffbokser er Ingemar Johansson som var verdensmester i tungvekt i 1959-60.

Armand Krajnc er den foreløpig siste svensken som holdt en større tittel da han regjerte som WBO-mester mellom 1999-2001.

Norge fremdeles på gjerdet
Til tross for en stolt historie med flere utøvere i verdensklasse vedtok Stortinget å forby profesjonell boksing i Norge i 1981. Norske proffboksere har siden vært tvunget til å utøve sitt yrke i utlandet, men er likevel vært pålagt å betale norsk skatt av sine inntekter. Det gjenstår nå å se om Norge vil følge i svenskenes fotspor og vedta en lignende lov. Forutenom Norge er profesjonell boksing også forbudt i Iran, Nord-Korea, Cuba og Island.

Norge har i dag syv proffboksere med status som aktiv. Den kvinnelige stjerneamatøren Cecilia Brækhus fra Bergen vil innta de profesjonelles rekker i 2007.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.