I den nyutgitte boken «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», ført i pennen av NRK-journalist Ingerid Stenvold, kommer Bjørgen inn på den norsk-svenske duellen på skiarenaen under OL i Pyeongchang i 2018.

Der fyrte nemlig Expressens sportskommentator Tomas Pettersson kraftig opp feiden mellom Norge og Sverige.

Les også: Skiforbundet ba Bjørgen dekke seg til: - Grenset til mobbing

- Tiden til Marit er over

På åpningsdistansen i mesterskapet, 15 kilometer skibytte, hadde Charlotte Kalla vunnet gull på 15 kilometer med skibytte foran nettopp Bjørgen. Da skrev Pettersson:

«Det var vakkert så lenge det varte, Marit Bjørgen. Men nå er tiden din over. Skiverdenen har fått en ny dronning.»

Og da det var duket for stafett slo Petterson til igjen, da han takket den norske landslagstreneren Roar Hjelmeseth for å sette Astrid Uhrenholdt Jacobsen opp mot en Kalla i superform på andreetappen.

«Men én ting vet jeg. Om alt avsluttes med at Stina Nilsson og Marit Bjørgen kommer inn på stadion sammen, så kan vi alle puste lettet ut. Da venter neste gullfest», skrev en selvsikker Petterson.

Les også: Välbe sjokkert over Bjørgens avsløring

I biografien innrømmer Bjørgen at hun lot seg irritere av disse uttalelsene, men at de gjorde henne ekstra tent.

Les også: Bjørgen ble rasende da hun så hva som sto i avisen: - Bare sladder og spekulasjoner

- 37-åring utenom det vanlige

Underveis i stafetten viste det seg at Petterson hadde rett i at Uhrenholdt Jacobsen ville få det tøft på andre etappe. Forspranget på 25 sekunder ned til Sverige etter første etappe vendte til 30 sekunder i favør Sverige da Ragnhild Haga gikk ut på den tredje.

Haga, som nylig hadde vunnet gullet på 10-kilometeren, gikk imidlertid en strålende etappe og hentet inn forspranget før den fjerde og avgjørende etappen.

Der klarte aldri Bjørgen å riste av seg sprintvinneren Nilsson, og dermed fikk Pettersson og svenskene den avslutningen de hadde håpet på.

«Innerst inne hadde selv Marit tenkt at det ikke var særlig gunstig. Men planen hennes hadde fungert», skriver Stenvold.

Bjørgen kjørte nemlig Nilsson såpass hardt på den siste etappen at hun ikke hadde krefter til å spurte ned den norske skidronningen. Dermed kunne Bjørgen gå inn til norsk stafettgull.

«Petterson glemte at Marit Bjørgen var en 37-åring litt utenom det vanlige. Hvordan han kunne glemme det er en annen sak», skriver Stenvold.

Pettersson: - Den dagen glemmer jeg aldri

Når Nettavisen tar kontakt med Pettersson onsdag morgen denne uken har han ikke fått med seg omtalen i boka.

Expressen-kommentatoren husker imidlertid svært godt kritikken han rettet mot Bjørgen i forbindelse med det mesterskapet, og forteller at han fortsatt har et minne på telefonen fra dagen Norge vant stafetten.

- Oi, den dagen glemmer jeg aldri. Jeg tok et skjermbilde som jeg fortsatt har på telefonen min etter målgangen av stafetten. På eksakt fire minutter hadde jeg fått 121 meldinger. Alle fra Norge. Alle med grundige forklaringer om hvilken idiot jeg var. Og de hissige meldingene fortsatte å renne inn under resten av OL, sier Pettersson til Nettavisen.

Les også: Beskyldningene fra Kowalczyk sjokkert Bjørgen: - Det føltes så urettferdig!

Han skjønner imidlertid at han tok kraftig feil og at det bare er å hylle Bjørgens prestasjoner på stafetten - og for det hun leverte ellers i karrieren.

- Men det er jo slik: Hvis du stikker ut haken og tar helt feil, så må du være forberedt på et slag i fjeset. Og etter det var det rett at jeg skulle få det. Men jeg kan også si det slik: Det er aldri gøy å ha feil i sine tips, men å ta feil takket være en nærmest urealistisk imponerende idrettsprestasjon er lettere å leve med, sier Pettersson.

- Og det var akkurat det Marit viste oss den dagen - og på tremila noen dager senere. En helt magisk skiløper. Kanskje til og med den mektigste skiverdenen har sett, sier han.

- Hvordan er det å bli omtalt i en bok av tidenes beste langrennsutøvere?

- Det har jeg ingenting imot. Heller tvert imot. Jeg ser det bare som en ære å få være en liten, liten del i historien om verdens overlegent beste distanseløper, sier Pettersson.