RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk ro i værkaos

Foto: AFP/Scanpix
Vær og vind plager fortsatt VM-byen Åre. Men arrangørene gir forsmådde tilskuere pengene igjen.

ÅRE (Nettavisen): Og nå: Været¿

Dag to av verdensmesterskapet er i gang. Fremdeles uten konkurranser, men med vær i massevis. Alpin-VM har hittil blåst bort, før det i natt ble for bløtt. Men i morgen skal det bli kaldt – tror vi.

- Jeg var oppe klokken to i natt. Da regnet det ”fruktansvärt mycket”! Jeg har aldri sett slikt vær, selv på sommeren, forteller VM-sjef Lasse Lindqvist til Nettavisen og en skokk svenske aviser.

Vi har nettopp bivånet en pressekonferanse bestående av Lindkvist selv, renndirektør Atle Skårdal, representanter fra FIS og meteorolog Pia Hultgren.

- I morgen kommer været inn fra Russland i nordøst. Vinden løyer i ettermiddag, og snøbygene avtar. Mandag kan vi regne med at vinden er nede i 5-9 sekundermeter per sekund, og lufta blir tørrere og kaldere, forteller meteorologen som på kort tid har blitt VM-byens mest ettertraktete kilde.

Taper inntekter
- Vi får ikke mer vær i fra Norge. Noe som er bra, sies det i Sverige. Jeg er ikke enig, fleiper renndirektør Atle Skårdal fra podiet.

Men alt er ikke fleip på det lille tettstedet nær norskegrensa heller. Dårlig vær er dårlig PR, selv med dagens rådende klimaendringer. Paradoksalt nok har hovedproblemet i dag vært for mye snø, ikke for lite.

- Hva taper dere på det her, Lindkvist?

- Vi regner med at omtrent halvparten av de estimerte billettinntektene fra helgen går tapt, svarer VM-sjefen.

De har nemlig bestemt seg for å tilby pengene tilbake for de mellom 7 000 - 10 000 som utløste billetter til de utsatte disiplinene denne helgen. Det kan i så fall bli tall som svir.

- Vi har ikke regnet på det ennå, men det blir et avvik i forhold til budsjettet. Men for oss er det et imagespørsmål. De som er forhindret fra å være her over helgen, skal ikke bli skadelidende.

To på samme dag
Men svenskene klager ikke. Værprognosene er på glid, og snart forventes utøverne å gjøre det samme ned VM-traseen. Den foreløpige tidsplanen viser super-G for herrer mandag, og kvinnene dager etter. Her kan det imidlertid fortsatt bli endringer.

- Jeg tror arrangørene har en god sjanse og håper at de klarer å fikse traseen til i morgen, sier renndirektør Skårdal.

- Hvilke nødløsninger har dere for å gjennomføre rennet?

- Vi forsøker å få til toppstart, så sant det er mulig. Går ikke det, vil vi forsøke en av våre to reservestarter. Den korteste vil gå unna på omtrent ett minutt.

Et annet alternativ vil være å forskyve herrestarten nok en dag, og forsøke å gjøre unna den før kvinnerennet tirsdag formiddag.

- Da vil vi ha mindre sikkerhetsmargin, i forhold til at mindre kan gå feil for at det ikke skal fungere. De er snakk om to store grupper som skal utfor i løpet av kort tid, men får vi ikke arrangert noe i morgen, er dette en mulig løsning, forklarer han.

PS! Lørdag kveld var det totalt solgt 53 000 billetter til mesterskapet. Arrangørene har budsjettert med 65 000.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere