Gå til sidens hovedinnhold

Svensk sjokkseier over regjerende verdensmester USA

Stina Blackstenius sto for to scoringer da Sverige slo regjerende verdensmester USA 3-0 i åpningen av OL-turneringen i fotball. Lina Hurtig scoret det siste.

Sverige kom til kampen som underdogs mot USA. De amerikanske verdensenerne og regjerende verdensmesterne hadde høye forhåpninger foran åpningskampen i OL.

Det var imidlertid Sverige som kom best ut av åpningen. Stina Blackstenius nikket de blågule i ledelsen etter 25 minutter, før samme spiller satte inn en retur fra kloss hold etter 55 minutter.

Dermed sto det overraskende nok 2-0 til svenskene. Etter 72 minutter fant ballen igjen nettet. Lina Hurtig stanget da inn 3-0.

– Jeg kjenner en stor stolthet over denne prestasjonen, sa tomålsscorer Blackstenius til Sportbladet etter seieren.

– Spillerne er modige. Det finnes et mot i dem som jeg elsker, sa Sveriges landslagssjef Peter Gerhardsson.

Første tap på lenge

USAs måltyv Alex Morgan, som har scoret formidable 110 mål på 180 landskamper, klarte ikke utrette noe og ble byttet ut i pausen.

Amerikanerne hadde ikke tapt på 44 kamper før onsdagens oppgjør, men røk altså på tap mot femterangerte Sverige.

Sverige tok sølv i OL i Rio i 2016 etter å ha slått vertsnasjon Brasil i semifinalen. De tapte finalen mot Tyskland.

Neste kamp skal svenskene spille mot Australia, som slo nabolandet New Zealand onsdag.

Chelsea-spiss matchvinner

Australia stilte som favoritter til oppgjøret, og etter en drøy halvtime hadde laget tatt ledelsen 2-0. Tameka Yallop scoret kampens første mål etter 20 minutter, og et snaut kvarter senere var Chelsea-stjernen Sam Kerr frampå.

En godt slått corner på første stolpe ble møtt av en fremadstormende Kerr, som headet ballen i mål via hansken til keeper, tverrligger og inn.

2-0-ledelsen holdt helt til det 91. minutt, da Gabrielle Rennie stusset inn en redusering for New Zealand. Men med bare to minutter igjen av tillagt tid, var det for sent for å sikre poeng.

(©NTB)