*Nettavisen* Sport.

Svensk sykkelstjerne kvestet av bil

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Jeg er glad for å være i live, sier Emma Johansson.

15.01.12 20:21

I likhet med mange andre ryttere er Emma Johansson på Gran Canaria for å forberede seg til sesongen.

Men på lørdagens treningstur gikk det galt, veldig galt. Johansson var på vei hjem fra treningsturen på rundt 220 kilometer da uhellet inntraff.

- Vi hadde vel fem til ti kilometer hjem etter turen. 100 meter etter den siste bakken møter vi to eller tre biler. Den siste bilen prøver seg så på en forbikjøring idet vi er på siden av den første bilen, sier Martin Vestby, Emma Johanssons mann og trener, til procycling.no.

- Bilen så oss nok ikke, og kom opp på siden av de andre bilene. Emma syklet først, og det ble litt «skal jeg svinge til høyre eller til venstre?». Bilen fikk svingt litt inn på en liten parkeringsplass, men Emma traff speilet og hele siden av den. Hun hadde flaks at det ikke ble voldsommere.

Kunne dødd
Krasjet endte med to kragebeinsbrudd for en av verdens beste syklister. I tillegg ble det muligens et brukket bein i underarmen. Det kunne imidlertid gått langt verre for svensken.

- Jeg vet ikke hvor ille det kunne gått, det blir å spekulere. Vi hadde nettopp begynt på nedoverbakken, og holdt nok omtrent 40 kilometer i timen. Det var 40-sone der, så bilen kom nok i cirka 60 kilometer i timen mot oss.

Emma Johansson, en av kvinnesyklingens store stjerner, var selv ute med nyheten på Twitter.

- Ble truffet av en bil under gårsdagens trening. Resultatet ble to brukne kragebein. Kunne gått så mye verre. #VoktetAvEnEngel #GladForÅVæreILive.

Overfor SVT utbroderer verdenstoeren fra fjorårets sesong.

- Plutselig kastet en bil seg ut bak en annen i en bakke. Jeg forsøkte å få sykkelen min mellom bilene, og lyktes med å unngå en frontkollisjon som kunne tatt fra meg livet.

Operasjon eller ikke?
Med to brukne kragebein er det liten tvil om at Johansson ikke blir å se på sykkelsetet med det første. Hvor lang tid det tar før hun kan begynne å trene igjen, er ikke Vestby sikker på.

- I Skandinavia operer man sjelden for kragebeinsbrudd, da skal det være veldig ille. I for eksempel Belgia og Nederland er det vanlig å operere. Det blir en vurderingssak om man skal operere eller vente, forteller Vestby og legger til:

- Hvis det ikke blir operasjon, blir det fort én måned stillesittende, før hun kan trene på ergometersykkel eller rulle. Dersom det blir operasjon, kan hun kanskje sykle på rulle etter én uke.

Grunnet skadene må Johansson trolig endre planene og målene for sesongen.

Vårsesongen ryker
- Vårsesongen ryker nok. Hun har lenge hatt lyst til å vinne Flandern, men nå kommer hun nok ikke dit i toppform. Det kan til og med henne at det ryker. Det kommer litt an på hvor lang tid det tar før hun kan trene igjen.

Vanligvis kan man begynne å trene på rulle ganske kort etter et kragebeinsbrudd, da man har én hånd til å støtte seg med. Det er langt verre med to kragebeinsbrudd.

Målene til Johansson denne sesongen, foruten Flandern rundt, er OL og VM.

- OL har vi sett oss ut de siste fire årene. VM passer også bra, så det er nok de største målene.

28-åringen tok OL-sølv i Beijing i 2008, og tok bronsen under VM i Australia to år senere. Johansson sykler for det norske laget Hitec Products.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.