Alvar Myhlback er 16-åringen som omtales som verdens største langrennstalent, men som hele Sverige frykter skal bli offer for hardtrening i ung alder.

Supertalentet er allerede en snakkis i det svenske langrennsmiljøet, men til tross for at han har bodd over fire år i Norge er det få som kjenner til han her til lands.

– Alvar vekker store forhåpninger - og sterke følelser, sier Expressens langrennsekspert Tomas Pettersson.

Han forteller at han for en stund siden snakket med Alvars pappa, Petter, som kunne fortelle at:

– Den vanligste kommentaren vi får er «Snart snur det. Snart går det til helvete».

Men det kommer vi tilbake til lenger ned i artikkelen.

Oppveksten

For først skrur vi tiden tilbake. Pappa Petter Myhlback er nemlig ingen hvemsomhelst. I tiden da Alvar kom til verden deltok Petter i verdenscupen i langrenn selv.

Han leverte en niendeplass på sprinten i Drammen i 2005 og oppnådde sitt beste verdenscupresultat to år senere da han ble nummer seks i en sprint i Changchun i Kina — bare slått av fem nordmenn.

Midt mellom disse to bragdene, den 22. mars 2006 kommer Alvar til verden. Han levde sine første leveår i Falun, og det var ikke til å unngå at han begynte å gå på ski.

– Alle rundt meg har gått langrenn. Jeg er vokst opp i langrennsmiljøet og det var helt naturlig, sier 16-åringen i dette lengre intervjuet med Nettavisen om hvordan langrennsinteressen startet.

Flyttet til Norge

Han sier at han i sine første elleve leveår brukte tid på både langrenn og annen trening, men det var først da foreldrene valgte å ta med familien til Norge, og til Trysil at det hele ble mer seriøst.

– Da jeg var tolv år trente jeg ekstremt mye for min alder. I Trysil var det ikke så mye annet å gjøre enn å gå på ski, sier Myhlback.

Familien skulle opprinnelig bare bo i Norge i ett år, men de trivdes så godt at de ble værende helt fram til i fjor. Da hadde de levd i Norge i fire år, og Alvar hadde virkelig begynt å gjøre alvor av skiinteressen.

– Da jeg bodde i Trysil trente jeg med de som gikk på videregående, og etter hvert da jeg ble eldre blei jeg en del av Team Bygdø, som ligger i Oslo, forklarer han.

Trent av Sundby

Alvar har alltid trent med eldre og bedre utøvere. Han mener selv at det har vært en av nøklene til å bli så god som han nå er.

I Team Bygdø ble han trent av Sondre Sundby, lillebroren til Martin Johnsrud Sundby. Han forteller om en fokusert gutt som elsker å gå på ski.

– Det er ingen tvil om at Alvar har et stort potensial. Han har noen noen helt unike egenskaper som skiløper og person. Han har tilegnet seg en kjempegod teknikk, har et godt skiinstinkt, som jeg kaller det - og ikke minst har han et rått hode, sier Sundby til Nettavisen.

Treneren forteller at treningsmengden til skitalentet er høy, men langt fra urovekkende. Han er overbevist om at 16-åringen har et treningsgrunnlag som kan bygges videre på for å ta stadige steg mot toppen av langrennsstjernehimmelen.

– Alvar trener bra, har hodet på riktig plass og har allerede tatt eierskap til egen utvikling. Viktigst av alt så storkoser han seg med det han driver med, samtidig som at han er helt selvdrevet, forteller han.

Knallhard hverdag

Hverdagen til Myhlback skiller seg likevel fra den en vanlig 16-åring har. For dagene går som regel i trening, og ikke så mye annet. Og treningstimene han klokker inn er flere enn det andre talenter rundt han legger ned.

– Jeg trener, spiser, sover og trener igjen før jeg legger meg. Det er stort sett sånn dagene mine ser ut, sier han.

Stortalentet forteller at han trives veldig godt med det livet han selv har, og at han koser seg med treningen. Han er også helt klar på hvorfor han velger å vie så mye tid til langrenn.

– Det har alltid ligget i meg at jeg vil bli best. Ellers er det ingen grunn til å trene så mye som jeg gjør.

«Snart snur det»

I Sverige snakkes det om et generasjonstalent som kan bli en av deres aller største skihelter. Men det er ikke alle som liker det de ser, og flere frykter at karrieren til skitalentet kan være over allerede før han har kommet skikkelig i gang.

Pappa Petters kommentar til Expressen-journalist Pettersson fra øverst i artikkelen forteller det meste om hvilke holdninger de til stadighet møter på:

– Den vanligste kommentaren vi får er «Snart snur det. Snart går det til helvete».

Pettersson forklarer at det er treningen til 16-åringen mange stusser ved.

– Selvfølgelig er det bare trist. Men måten Alvar trener på i så ung alder gjør at han skiller seg ut, og det er tydeligvis ikke alle som liker det, forteller han.

Tidligere VM- og OL-vinner Thomas Wassberg er en av de som ikke er overbevist om at Myhlback har særlig mer å komme med i tiden som kommer.

– Erfaringsmessig, om vi tenker positivt, kan ting skje fram til han fyller 19 år. Men hvis du tenker negativt på det, kan han ha nådd sitt maksimum og har dermed ikke noe mer å gi, er Wassbergs spådom til Expressen om Myhlbacks framtid.

Har kontroll

16-åringen selv mener han har kontroll på treningen, og at han bare gjør det som kreves for å bli best.

– Det er klart det er vanskelig å vite hvor grensa går. Fra at man trener mye til at det «skiter seg». Men det har jeg under kontroll, sier han.

Han får støtte av sin tidligere trener, som mener det viktigste for Alvar blir å bare fokusere på å bli bedre for hver dag.

– Det snakkes mye om framtiden og at han skal være den neste store for Sverige. Det fokuset syntes jeg blir feil for en 16-åring. Det viktigste er at gutten har det bra med det han gjør og at han fortsetter å utvikle seg. Jeg har ståltroa på Alvar som skiløper, men ønsker å fokusere på hvordan han kan bli bedre og ikke hvor god han kan bli. Det vil bare tiden vise, forteller Sundby.

Drømmer om gull

Før den kommende sesongen har Alvar skrevet under med langløpslaget Lager 157 Ski Team. Han forteller at han vil trene mye med laget i sommer og høst, og vil ha særlig fokus på staking.

Men selv om han signerer med et langløpslag er det tradisjonell langrenn som er hovedprioriteten for unggutten. Og det er innenfor langrenn han har satt seg store mål og drømmer om suksess.

– Jeg har satt meg mål for hvordan de neste 2-3 årene skal gå. Nå merker jeg at det begynner virkelig å skje ting. Jeg er ikke så veldig langt unna der jeg ønsker å være.

– Drømmen er å være best, eller blant de beste. Å kunne kjempe om medaljene og gullet i de store mesterskapene, forteller han.

Se video: Midt under intervjuet skjer dette:

Ypper mot de beste

Og allerede nå kan vi se konturene av det som en gang kan bli. For 16-åringen begynner å yppe seg med de aller beste. Forrige sommer slo han Calle Halfvarsson i en løpskonkurranse og i vinter vant han langløpet Craft Ski Marathon, men ble diskvalifisert fordi han som 15-åring ikke hadde lov å delta.

I april tok han sølv i lagsprint sammen med Teodor Peterson i det svenske mesterskapet og nylig gikk han inn til en imponerende fjerdeplass i et rulleskirenn i Falun, bare 38 sekunder bak seirende William Poromaa, Sveriges beste langrennsløper på herresiden.

Han innrømmer at det er stas å prestere godt, og oppmerksomheten fra de andre toppløperne har kommet sigende på.

– Jeg har pratet litt med dem etter konkurranser. Også bor jeg i samme by som Calle, så vi trener litt sammen. De er imponert, sier de i alle fall. Det er kult!

Ny Klæbo?

I den norske langrennsleiren er de ikke oppdatert på Myhlbacks talent, men når de får ramset opp det siste års resultater er det flere som sperrer opp øynene.

– Oi! Når han er så ung, og med de resultatene kan han jo bli en ny Klæbo!? Spennende, sier Emil Iversen til Nettavisen.

Hverken han eller Johannes Høsflot Klæbo lar seg skremme av at det kommer en ny, svensk stjerneløper. Tvert imot. De ønsker konkurransen hjertelig velkommen.

– Jeg er ikke redd. Da må jeg heller applaudere. Det hadde vært artig om han hadde kommet og yppet seg. Det er ikke noe negativt i at Sverige får opp noen toppløpere. Det er bare positivt, forteller Klæbo.

– Vi vil ha svensker i toppen. Gjerne litt bak oss, men helt oppi der. Jeg har troa på at svenskene kommer, forklarer Iversen, som ikke ønsker å komme med noen råd til Myhlback.

– Jeg kan ikke komme med noen råd til svenskene, avslutter Iversen og ler.

Myhlback sier at det er kult å høre at de norske stjernene er imponerte.

– Det gir ekstra motivasjon, sier han.

Må ha tålmodighet

De gode resultatene til tross. Expressen-journalist Pettersson tror ikke vi får se Myhlback i verdenscupen helt enda.

– Jeg har veldig vanskelig for å tro at det finnes en bedre 16-åring i verden akkurat nå. Men vi må vente noen år. Det svenske landslaget har i flere år hatt en klar plan for de store talentene som dukker opp: Så lenge de er juniorer skal de ikke matches i verdenscupen – i hvert fall ikke før de har gjennomført sitt siste junior-VM, forklarer han.

Myhlback er stort sett enig med journalisten, men ser ikke bort fra at det kan dukke opp noen muligheter allerede i vinter.

– Jeg mener det ikke er umulig at jeg får sjansen til å gå verdenscup allerede i vinter. Men det er ikke noe mål jeg har. Det blir mer som en bonus om det skulle gå. Hovedmålet i vinter er junior-VM i Canada i januar.

Og målet i junior-VM er det ingen tvil om.

– Man vil vel vinne, vil man ikke det?, ler han.

Og akkurat den holdningen er noe Myhlback har planer om å ta med seg i flere år. For selv om han ikke røper alle planer for framtiden, er han helt klar på når han skal hamle opp med selveste Klæbo.

– Når jeg går VM i Trondheim i 2025, der han ønsker å vinne alt. Det må bli da! Det blir optimalt for meg, avslutter det svenske stjerneskuddet.