BEITOSTØLEN (Nettavisen): Både de svenske og norske skiløperne gikk sine sesongåpninger i henholdsvis Bruksvallarna og på Beitostølen denne helgen. I Sverige ble de lave pengepremiene et omdiskutert tema.

Landslagsløper Moa Ilar tok til Instagram etter at hun fikk 1000 kroner for sin andreplass.

«Dette er feil», skrev hun og delte en lengre video hvor sportssjefen i den svenske klubben Falun-Borlänge snakket om temaet.

– Vi jobber for at alle klubber i Sverige og skiforbundet skal øke prispengene i de største konkurransene, sier Hans Jacobsson i videoen.

– Det er ikke rimelig at vi betaler 1500 kroner til vinneren, fortsetter han.

Svenske Expressen er blant de som har omtalt saken.

– Holder ikke til mat

De lave pengepremiene i nabolandet har ført til at enkelte løpere protesterte under åpningshelgen. Klubben Ilar representerer valgte å henge opp sjekken hun fikk på stadion, og strøk over beløpet. 1000 kroner ble satt strek over og erstattet med 10.000 kroner.

– Utøverne spøker med dette. Det holder jo ikke til mat engang, har Jacobsson uttalt til Viaplay i Sverige.

Temaet har vakt misnøye blant flere utøvere.

Les også: Tallene bekymrer de svenske skistjernene: – Det er trist

Mener norske skiløpere har bedre betingelser

Under sesongåpningen på Beitostølen er det ikke prispenger til vinnerne, men blomstersjekk og premie fra Hadeland Glassverk. Pengepremier har aldri vært et tema i disse rennene.

Rennleder Torbjørn Broks Petteresen har fått med seg diskusjonen i Sverige, men påpeker at forutsetningene er annerledes her til lands. I Norge er det flere muligheter når det kommer til inntekt rundt idretten. Mange har også avtaler som gjør at de får mange av sine utgifter dekket.

– Jeg forstår at alle som presterer vil ha betalt for jobben, men da har man antakelig for dårlige løsninger for å sikre grunnfinansieringen for løperne. Man kan ikke basere livet på pengepremier, da er det to, tre mann i verden som kan leve av det. Grunnfinansieringen må være på plass. Og det føler jeg at vi har fått på plass ved regionlag og privatlag, sier Broks Pettersen til Nettavisen.

Han legger til:

– Norske skiløpere generelt sett har nok bedre betingelser enn de svenske. Det er hvert fall mange flere i Norge som har levelige betingelser.

Til tross for at det ikke er pengepremier under åpningshelgen på Beitostølen, er det pengepremier i samtlige verdenscuprenn utover vinteren.

Les også: Klæbo inn til nok en seier på Beito

Ikke et tema blant de norske

Broks Pettersen forteller at ingen utøvere har påpekt at det ikke kjempes om penger under sesongens første skirenn. Anne Kjersti Kalvå, som gikk inn til seier begge dager, gjør seg ikke noe av at det ikke ligger mer i potten.

– Vi er her for å starte sesongen og få noen gode skiopplevelser, så håper vi at dette er med på rekrutteringen, forteller landslagsløperen, som forteller at temaet ikke er noe hun tenker noe særlig på.

I Norge har mangelen på pengepremier i sesongåpningen altså aldri vært et tema, men i Sverige skaper tematikken heftig debatt. Til SVT har også Eric Rosjö, vinneren av lørdagens distanse i Bruksvallarna, uttrykt sin misnøye.

– Det blir jo litt lattermildt. Summen jeg fikk i dag kommer jeg ikke langt med når jeg skal betale husleien, uttalte han når han ble spurt om temaet.