*Nettavisen* Sport.

Svenske stjerner frykter Norge

Foto: Anders Wiklund/SCANPIX

Svenskene hånet Norge på idrettsgallaen, men innerst inne tror broderfolkets stjerner Norge blir sterkest i Vancouver-OL.

19.01.10 09:41

Artisten Magnus Ugglas spesialkomponerte Norge-harselas fikk mye oppmerksomhet på svenskenes idrettsgalla mandag kveld. «Et råttent land» og «ser du en råtten sjel, som kubber ned en sel, er han uten tvil norsk», het det blant annet i sangen.

Les også: Nå skal de håne Norge

Svenskene har med andre ord innledet den psykiske krigføringen foran vinterlekene i Canada om en snau måned. Men når alt kommer til alt, er ikke broderfolket i øst helt overbeviste om at Sverige også denne gangen vinner nabokrigen mot Norge.

- Nei, det blir vanskelig. Spesielt Petter Northug, han blir livsfarlig, sier den tidligere skistjernen Per Elofsson til Expressen.

- Blir vanskelig
I Torino for fire år siden tok svenskene totalt 14 medaljer – av dem sju gull. Den norske fasiten ble til slutt 19 medaljer, men bare to gull.

Med andre ord var det morsomt å være svensk i Italia. Og det kan det bli denne gangen også. Svenske utøvere har den siste tiden dominert både i kvinnelig skiskyting og langrennssprint. Og også i alpint er broderfolket på fremmarsj.

Sett med norske øyne har det sett tynnere ut.

Kanskje er det et blikk tilbake på historien som gjør at friidrettsstjernen Caroline Klüft likevel er defensiv med tanke på å skulle slå Norge i Vancouver.

- Det blir vanskelig å slå Norge, tror jeg. Men selvfølgelig skal vi ha den ambisjonen, sier hun.

- Kan gi dem kamp
Per Elofsson mener norske utøvere har vist en kvalitet som blir viktig enda en gang.

- Norge er så sterke når det gjelder, derfor blir det fryktelig vanskelig. Spesielt en sånn kar som Petter Northug. Han spurter som få, sier Elofsson – som åpenbart har merket seg at det er mange fellesstarter i OL.

En annen tidligere skikjempe, Torgny Mogren, er mer optimistisk. Han tror svenskene nå har en gyllen mulighet til å klå naboen i øst.

- Norge er en utrolig sterk nasjon, og de har alltid vært tøffe. Men vi ledet kappløpet til 1991. Siden har de dominert. Nå kan vi gi dem kamp igjen, sier han.

(ANB)

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.