Gå til sidens hovedinnhold

Svenske til topps i Larvik

Jesper Dahlström tok ledertrøya under Tour of Norway-åpningen.

LARVIK/OSLO (procycling.no): Glava Tour of Norway har fått sin første etappevinner. Og det skjedde på spektakulært vis. Etter starten i Tønsberg og snaue 172 kilometers sykling til bøkeskogen i Larvik, ble hovedfeltet fullstendig pulverisert oppover den siste bakken før mål.

En trio bestående av Vegard Robinson Bugge (Joker Merida), Daniel Holm Foder (Glud&Marstrand) og Jesper Dahlström (fra det svenske landslaget) klarte å slite seg løs fra konkurrentene.

LIVE: Du finner LIVE-referatet fra etappen her!

I bikkjeslagsmålet på vei mot streken viste Dahlström seg å være den sterkeste av de tre. Se videointervju med vinneren lengre ned i denne saken.

- En perfekt spurt
Dermed er det 21-årigen som bærer ledertrøyen etter første dag av Glava Tour of Norway.

- Det var en perfekt spurt for meg, fortalte Dahlström til procycling.no.

- Jeg er ingen skikkelig spurter på flatene, men dette passet meg perfekt, gjentok han.

På plassene bak ham fulgte Holm Foder og Robinson Bugge.

Video: Se intervjuer av stjernene før etappestart!

Det svenske landslaget åpnet fjorårets Ringerike Grand Prix på samme måte. Da var det Alexander Wetterhall (nå Endura Racing) som angrep på Kikut, og som tok på seg ledertrøyen etter rittets første dag. Wetterhall mistet trøyen til Christer Rake (Joker Merida) på den 4. etappen.

Dahlström forteller at svenskene skal gjøre sitt ytterste for å forsvare trøyen hele veien inn til Lillestrøm søndag.

- Vi skal forsøke å forsvare denne trøyen hele veien. Jeg håper laget mitt er sterkt nok, varsler han.

Nesten igjen for Robinson Bugge
Robinson Bugge har tidligere levert gode prestasjoner under U23-VM i Australia og i Flandern rundt for samme aldersgruppe. Det har vært mye nære på, og det var det også denne gangen for Joker Merida-rytteren.

- Jeg åpnet nok spurten litt tidlig. Jeg startet for fult når det var 150 meter igjen og ble ganske stiv rett før mål, da ble det tredjeplass. Men det er en fin posisjon med tanke på sammendraget, slo vestfoldingen fast overfor procycling.no.

- Dette minner jo om fjoråret da svenskene også hadde trøya tidlig, og da gikk det jo bra for dere..

- Det gjorde det, vi får satse på at det går samme veien i år. Det er en fordel å slippe å ha ledertrøya så tidlig. De som har den trøya har stort ansvar og må jobbe hele veien, da kan vi heller være i angrepsposisjon.

Torsdagens etappe går fra Skien til Drammen.

Trøyefordeling og resultater fra første etappe av Glava Tour of Norway
Sammenlagtleder: Jesper Dahlström (Sverige)
Poengkonkurranse: Lars Andersson (Sverige)
Klatrekonkurranse: Stian Remme (Joker Merida)
Ungdomskonkurranse: Jesper Dahlström (Sverige)

Resultater, 1. etappe
1. Jesper Dahlström (Sverige) 4.16,16
2. Daniel Holm Foder (Glud & Marstrand) st.
3. Vegard Robinson Bugge (Joker Merida) st.
4. Andreas Frisch (Team Concordia Forsikring) +5
5. Wilco Kelderman (Rabobank) st.
6. Michael Stevensson (Sparebanken Vest-Ridley) +8
7. Nick Van Der Lijke (Rabobank) st.
8. Johan Lindgren (CykelCity) st.
9. Christer Rake (Joker Merida) st.
10. Bjørn Tore Hoem (Plussbank Cervélo) +11

Se videointervju med Jesper Dahlström HER

HTML EMBED

Referat fra etappen:
Sol og knallblå himmel ventet på de 156 rytterne som la ut på den 1. etappen av årets Glava Tour of Norway med start i Tønsberg ved 12:30-tiden, onsdag.

Tidlig på etappen kom et brudd på 11 mann seg fri fra hovedfeltet. En rekke sterke ryttere befant seg i denne gruppen:

Christofer Stevenson (Team Sparebanken Vest-Ridley), Stian Remme (Joker Merida), Lars Andersson, Johan Svensson (begge Sverige), Christian Ranneries (Team Concordia), Gytan Lilholt (Christina Watches-Onfone), Danny Vrolijk (Restore-EBH Elshof), Alexander Serov (Russland), Johan Landstrøm (Team Cykelcity) og Jasper Bovenhuis (Rabobank Continental).

Det betydde samtidig at sterke lag som Endura Racing, Plussbank Cervélo og Cyclingteam De Rijke ikke hadde fått med noen i bruddet.

Endura tok ansvar
I all hovedsak var det Endura Racing som tok ansvar i hovedfeltet. Britene har blant annet med seg svenske Alexander Wetterhall, samt de sterke spanjolene Iker Camano og Rene Mandri, til det norske etapperittet.

Det er ingen tvil om at sportsdirektør Alexandre Sans Vega har tatt ut laget med ambisjoner om å prestere i sammendraget.

På det meste hadde utbryterne i underkant av fire minutters forsprang til feltet. Da de nærmet seg bakkespurten oppover Hanekleiva, hadde britene klart å hente inn nesten hele forspranget.

Oppover bakken falt Johan Landstrøm (Team Cykelcity), Gytan Lilholt (Christina Watches), Christian Ranneries (Team Concordia) og Johan Svensson (Sverige) av, mens blant annet Michael Rasmussen forsøkte å støte som opp til ledergruppen.

- Kokte bort i kyllingsuppa
Det forsøket lyktes ikke for den danske lagkapteinen. Eller som Petter Tenstad, vår LIVE-referent under etappen, formulerte det så fint:

- Angrepet kokte bort i kyllingsuppa.

Foran de siste 90 kilometerne, lyktes det igjen for de 7 gjenværende i bruddet å øke avstanden til hovedfeltet. Den lå mer eller mindre stabilt over to minutter.

Det var med andre ord litt stille før stormen, mens rytterne blant annet passerte Hvittingfoss, Svarstad og Kvelde på veien mot Larvik.

Etappens avslutning var blitt lagt til bøkeskogen i Larvik, der også NM ble avsluttet i 2005. Det var beskrevet som både hard og teknisk av rytterne i forkant av etappen.

Hovedfeltet nærmet seg
Med i underkant av fem mil igjen til målstreken, var avstanden nede i snaue minuttet. Om det ikke gikk mot en samlet massespurt, var det i hvert fall åpning for at de sterkeste rytterne ville samles i en slags favorittgruppen mot slutten av etappen.

Underveis foregikk det også en intern kamp mellom Christofer Stevenson (Team Sparebanken Vest-Ridley) og Stian Remme (Joker Merida). Ettersom begge sto med fire poeng etter dagens bakkespurter, ville rytteren som plasserte seg best av de to i mål, sikre seg klatretrøyen foran torsdagens etappe (det fikk til slutt Remme karret til seg, vår anm.).

Med to mil igjen ble utbrytergruppen kjørt inn.

Da forsøkte i stedet temposterke Serov seg på egenhånd. Banesyklisten kjempet tappert, men også han måtte gi opp da rytterne nærmet seg Larvik sentrum.

Feltet kom inn til den siste bakken i et voldsomt tempo. Etter en 90 graders sving, ventet bakken med én kilometer igjen til mål. Her ble feltet pulverisert, og en gruppe bestående av Jesper Dahlstrøm (Sverige), Vegard Robinson Bugge (Joker Merida) og Daniel Holm Foder (Glud&Marstrand) kom først inn på oppløpet.

Og her viste altså Dahlström seg å være den sterkeste av de tre. 21-åringen bærer dermed den gule ledertrøyen etter rittets første dag.

Reklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen

Kommentarer til denne saken