PLANICA (Nettavisen): – Jeg pleier å si til mamma at det er noe feil med meg, sier Poromaa i den svenske Viaplay-dokumentaren «Gulddrömmar».

Det 22 år gamle stjerneskuddet snakker om det han kaller for sine to ulike personligheter. Én i konkurransesammenheng og én utenfor.

Det er nemlig ikke noen tvil om at en litt annen side av Poromaa kommer fram under og rett etter konkurranser. Vanligvis fremstår svensken som en rolig og sindig type, men i konkurransesammenheng kommer temperamentet fram.

– Han har hatt en del episoder, blant annet i Tour de ski for to år siden, hvor han ble veldig sint og slo staven i snøen og var rasende. Og så har det vært noen småepisoder senere også, forteller Sveriges landslagssjef Anders Byström til Nettavisen.

Les også: Ingen har vært i VM-sirkuset lenger enn Ishida. Bildene i Planica skuffer henne

– Halvt bipolar

De to siste sesongene har han blant annet skapt overskrifter etter å gått hardt ut mot en løper fra Andorra i OL, kalt konkurrentene sine for «tullinger» i Tour de ski, slaktet skiene sine på direktesendt TV, og havnet i nytt bråk i Tour de ski, hvor han endte opp med en tidsstraff på tre minutter.

I VM vakte han oppsikt da han viste fingeren til SVT.

– Jeg var vel nesten sånn halvt bipolar, sier Poromaa til Nettavisen.

Selv om det har vært en del episoder de siste årene mener han at disse to ulike personlighetene var mye mer tydelige før enn de er nå.

– Jeg har vel alltid vært sånn som person, at jeg har vært mye opp og ned. Jeg begynte med mental trening ganske tidlig, da jeg var 15, så det er noe jeg har jobbet mye med for å klare å håndtere ting. Innimellom skinner det fortsatt gjennom, men det er noe jeg klarer bedre nå enn på den tiden, forklarer han.

Les også: Den finske langrennsstjernen kastet ut ektemannen: – Veldig vanskelig

– Blir livsfarlig

En som kjenner Poromaa bedre enn de fleste er Frida Karlsson, 22-åringens kjæreste.

Når hun hører hva han har sagt om seg selv i Viaplay-dokumentaren, trekker hun på smilebåndet.

– Jeg tror ikke det er noe feil med han, sier hun til Nettavisen og ler.

Hun er imidlertid klar på at han har et sterkt konkurranseinstinkt.

– Han har en sterk vilje og kan plukke fram det siste når det gjelder. Det er en viktig egenskap å ha, mener hun.

Til tross for noen kontroversielle episoder er ikke landslagssjef Byström urolig over Poromaas temperament.

– Jeg tror han lærer seg hele tiden å kontrollen det der sinnet. Samtidig sitter det mye energi og vilje i ham. Han får kanalisere det til skisporet i stedet, og virkelig utnytte det der. Da tror jeg han blir skikkelig livsfarlig, sier han.

Les også: Norge-profilen ble vraket. Plutselig dukket han opp i VM-løypa

Røthe imponert

En annen som tror Poromaa blir en farlig mann i årene fremover er Sjur Røthe. Han er sikker på at 22-åringen vil prege toppen av resultatlistene de neste årene.

– Sånn som verdenscupen er lagt opp nå så kan han ikke vinne verdenscupen totalt på grunn av sprintene, men individuelle VM-medaljer og gull blir det på ham, sier Røthe til Nettavisen.

For vossingen er Poromaa blitt en liten personlig favoritt.

– Jeg liker ham. Han har bra teknikk og går fint på ski, sier han.

I VM har det så langt blitt to 5.-plasser for Poromaa på de individuelle øvelsene. Begge gangene har han vært beste løper som ikke er norsk. Han blir dermed ansett som en av favorittene til søndagens femmil, som starter klokken 12.00.