For med Andreas Thorkildsen som et tilsynelatende sikkert kort, Jaysuma Saidy Ndure som outsider på sprintdistansene, samt tre sterke kappgjengere, virker Norge vel så godt forspent som vårt naboland i den forestående OL-friidretten i Beijing.

- Vi kan nok ikke regne med mer enn én medalje i Beijing, fastslår en lettere resignert landslagssjef Thomas Engdahl.

Tre gull i forrige OL
Etter lekene runder han av som sjefen for de gode tider. En gyllen tidsalder med stor internasjonal suksess på bred front og et imponerende antall medaljer i OL, VM og EM.

Det aller største høydepunktet kom under de forrige lekene, i Aten for fire år siden. Da kunne svenskene feire tre gull: Carolina Klüft i sjukamp, Christian Olsson i tresteg og Stefan Holm i høyde.

– Tre gull i ett og samme OL er jo helt unikt. Det er noe man ikke kan forvente gang på gang. Etter seks-sju år i medgang merker vi nå at melkesyren melder seg. Men slik er livet, sier Thomas Engdahls etterfølger, Stefan Olsson, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ikke oppløftende
Mannen som overtar ansvaret etter OL ser ikke bort fra at Norge tar like mange medaljer, om ikke flere, enn Sverige i Beijing.

For statusen for de blå-gule håpene like foran lekene er ikke veldig oppløftende.

Riktignok kan Stefan Holm vise til årsbeste i verden med 2,37. Men tittelforsvareren i høyde har vært ujevn i det siste. Senest mandag fikk han en real nesestyver på sin hjemmebane i Karlstad. I sin siste opptreden der klarte han bare 2,27 og ble slått av russeren Jaroslav Rybakov, som dessuten fratok ham banerekorden da han klarte 2,33.

Samtidig måtte Sveriges andre gullhåp, Susanna Kallur, avbryte ei treningsøkt hjemme i Falun. Den plagsomme skaden i låret vil ikke slippe taket hos hekkesprinteren, som ikke har klart å konkurrere siden Bislett Games tidlig i juni.

Stadige nedturer
Etter seks strake titler i EM, VM og OL, valgte Carolina Klüft å gi seg med sjukamp for å satse på lengde og tresteg – men der er hun et stykke unna toppsjiktet. En av gullkollegene i Aten, Christian Olsson, prøvde seg på et comeback i DN-Galan etter et nytt langt skadeavbrekk, men mislyktes.

Det er med andre ord blandet kost for svenskene i OL-sesongen, som dessuten ble innledet med sjokkmeldingen om at landets mangeårige høydedronning Kajsa Bergqvist la opp.

- Jeg håper både Holm, Kallur og Klüft kan være med og slåss om medalje i Beijing. Og bak disse har vi to-tre outsidere som kan slå til, sier Stefan Olsson.

Men innrømmer at utsagnet er mer uttrykk for et håp enn en kvalifisert spådom. (ANB)