Torbjørn Nordvall

Svenskenes statsminister må se opp for «PR-Erna»

I SITT ESS: Statsminister Erna Solberg var kjapt ute med å gratulere Therese Johaug (til høyre) og Ingvild Flugstad Østberg med henholdsvis gull og sølv på VM-tremila i Seefeld.

I SITT ESS: Statsminister Erna Solberg var kjapt ute med å gratulere Therese Johaug (til høyre) og Ingvild Flugstad Østberg med henholdsvis gull og sølv på VM-tremila i Seefeld. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Et av Sveriges sterkeste varemerker kan bli enda mer norsk om svenskene ikke lærer.

Dette er et meningsinnlegg fra Torbjörn Nordvall.

VM i Seefeld er over. Norge vant nesten alt. Statsminister Erna Solberg gratulerte alt og alle og framhevet idretten som ytterst viktig i den norske nasjonsbyggingen.

Hennes svenske statsministerkollega, Stefan Löfven, må se opp. Snart kommer PR-Erna og forsterker det norske preget på Vasaloppet også.

Skirenn handler ikke bare om å vinne gull, sølv eller bronse i et VM eller OL. Det handler også om nasjonsbygging.

Og selv i den «grenen» er Norge verdensmestre. Man feirer det som feires kan.

Norge tapeteserte hele Seefeld i rødt, hvitt og blått. Kong Harald og Dronning Sonja heiet selvsagt på løperne sine fra første rad, og statsminister Erna Solberg satt i NRKs VM-studio og priset skiheltenes bidrag til nasjonsbyggingen, samholdet og nasjonens stolthet.

Det er bare å løfte på topplua og gratulere.

Norge sto hundre prosent samlet, føltes det som. La gå at Norge er en yngre nasjon enn Sverige og har opplevd nazistenes okkupasjon, men Norge har alltid brukt idretten til å bygge nasjonen opp.

Der har Sverige en del å lære, synes jeg.

Statsminister Solberg sier til og med til NRKs VM-studio at det ikke er så farlig om arbeidsplassene hjemme stopper opp litt midt under avslutningene på VM-øvelsene i Østerrike.

«Norsk framgang gjør at folket føler stolthet for nasjonen sin, gode idrettsprestasjoner inspirerer og gir ekstra arbeidsglede».

Det er vakkert å se og høre Erna Solbergs hjertelige entusiasme når hun hyller sine norske skiambassadører. Statsministerens nærhet til idretten blir høyst påtagelig når hun blir personlig med Sjur Røthe og løfter fram Voss flere ganger i en av TV sendingene.

Jeg tenker tilbake på tiden da Sverige stod stille, da Ingemar Stenmark konkurrerte i slalåm på 1970- og 80-tallet, og alle holdt pusten noen minutter foran fjernsynsapparatene.
Stenmark og Tärnaby ble Sverige!

Sant nok er Löfven idrettsinteressert og riktignok bidra han med nærværet sitt iblant på store konkurranser. Men overhodet ikke med samme glød, tilgjengelighet og innstilling som Erna.

Jeg kan for eksempel ikke tenke meg at Stefan Löfven kunne medvirke i NRKs underholdnings- og satireprogram «Helt Ramm», og spille inn sketsjer som går ut på at langrenn er livsviktig. Å spøke om at den som ikke følger med på ski-VM får sparken fra arbeidsplassen eller kunne bli utsatt for kollektiv mobbing ...

De sketsjene gjorde Erna Solberg med et bredt smil og glimt i øyet.

Stefan Löfven mangler et PR-sans for idretten, og seg selv, som Erna Solberg viser fram med riktig kleskode: Norges VM-trøye!

Jeg føler at idretten betyr enda mer for Erna som leder i Norge enn hva den gjør for Stefan Löfven i Sverige, som når sant skal sies besøkte alpin-VM i Åre og ga noen korte intervjuer.

Norge totaldominerte ikke bare VM. I Vasaloppet ble den enda en norsk seier da Tore Bjørseth Berdal vant den svenske nimilsklassikeren foran seks norske landsmenn. Ja, det var 13 nordmenn på topp 15!

Det snart 100 år gamle Vasaloppet har sine aner fra 1520-tallet og kongen Gustav Eriksson Vasas eventyr i Dalarna. Vasaloppet er et av Sveriges sterkeste varemerker.

Nå har Norge vunnet rennet sju ganger på rappen. Akkurat som i VM og OL har Vasaloppet med årene blitt mer eller mindre ett norsk mesterskap i herreklassen.

Neste år er det mesterskapsfritt år. Jeg ser for meg at Erna Solberg gjerne vil besøke Dalarna for å prøvesmake blåbærsuppe og heie på sine landsmenn ved starten i Sälen og målpasseringen i Mora.

Det er opplagt at det blir nye norske topplasseringer.

Og PR-Erna vet hva positiv oppmerksomhet betyr for folket.

/Torbjörn Nordvall

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.