Gå til sidens hovedinnhold

Svensker skal gjøre nordmenn bedre

Rytter, trener og eier forventer framgang.

Team People4you-Unaas Cycling er et svensk kontinentallag med norsk lageier og sponsor.

- Vi ønsker å gi Joker Merida og Øster Hus-Ridley en skikkelig fight, sier manager Espen Unaas til procycling.no.

Derfor har laget økt budsjettet, og nå mener manageren at de er på nivå med Joker Merida.

- Støtteapparatet har blitt mye bedre sammenlignet med i fjor. Nå er rytterne på flere treningssamlinger, og forholdene for å bli best er kjempegode, forteller lageieren.

Ønsker flere nordmenn
Laget består av fire nordmenn og åtte svensker. Manageren har et klart mål om å få flere nordmenn på laget.

- Vi jobber med å få like mange nordmenn som svensker på laget. Men interessen blant norske syklister for å bli med på laget vårt var laber i høst, derfor har vi bare fire norske ryttere, forklarer Unaas.

Les også: Drømmer om svensk-norsk profflag

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lageieren forteller at de vil være på utkikk etter norske ryttere i vårsesongen, for å se om det vil være mulig å signere dem til høstsesongen.

- Men kampen om talentene er tøff. Det tror jeg alle norske lag merker. Vi kan ikke hente hvem som helst, men forhåpentligvis vil noen talenter signere for oss, sier Unaas.

Tre nordmenn med videre
Selv med bare fire nordmenn på laget, har manageren forventninger til at Jo Kogstad Ringheim, Jonas Orset, Magnus Nordahl og Sebastian Ferner Johansen skal prestere på et høyt nivå.

- Jeg forventer at de sykler mye bedre enn i fjor. Da slet vi med sykdom og skader, og rytterne ble ofte syke på feil tidspunkt. Vi var uheldige, sier lageieren.

Tre av dem syklet for Unaas i fjor, da het laget Argon 18-Unaas Cycling. De fusjonerte med svenske Team CykelCity foran årets sesong. Orset er ny i laget, han kom fra Frøy-Trek.

Les også: - Nordmenn med unik proffmulighet

- Ringheim blir bra
Nordmannen Unaas har størst tro på i år er Ringheim.

- Han blir god. I fjor slet han med sykdom, i år kommer han til å kjøre mye bedre, og han har trent bra, forteller manageren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En annen som har tro på syklisten fra Bærum er den svenske hovedtreneren i Team People4you–Unaas Cycling, Mattias Reck.

- Han imponerte på treningssamlingen vår på Gran Canaria i januar. Han var utrolig sterk, og virker veldig motivert for sesongen, sier Reck til procycling.no.

Hovedtreneren forteller at nordmennene på laget er veldig seriøse og trener tøft.

- Da vi møttes på Kanariøyene var det tydelig at nordmennene så seg selv et hakk under svenskene. Men etter hvert som dagene gikk forsto de at nivåforskjellen ikke var stor, og selvtilliten deres økte. De jobber knallhardt, og er skikkelig giret på sesongstart, forteller svensken.

Vil ta nivået
Jo Kogstad Ringheim har også tro på at årets sesong i det svenske laget blir en bra sesong.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hva er målsettingen din for årets sesong?

- Det er å tilpasse meg det nye nivået vi skal sykle på. Vi skal kjøre mange UCI-ritt i Belgia og Nederland, og jeg håper å gjøre en bra jobb for laget i de største rittene, forteller 21-åringen på telefon fra Benicassim i Spania, hvor laget er på treningssamling.

Svenske kapteiner
Treningssamlingen i Benicassim er en samling hvor laget har mange rittrelaterte hardøkter. Det er for at rytterne skal være i bra form i sesongens første ritt. Ringheim sier at det motiverer å trene med de svenske kapteinene.

- Det er skikkelig motiverende å trene med ryttere som Bertilsson, Lindau og Olsson. De er kapteinene på laget, og har levert mange gode internasjonale resultater. Det gir trygghet å trene med dem og se hvor lista ligger, og det er kult å se at det ikke er langt opp til nivået deres, sier han til procycling.no.

Trapper ned på studiene
Ringheim studerer industriell økonomi ved NTNU. Tidligere har han han studert fulltid, men nå har han trappet ned til 50 prosent.

- Jeg har bestemt meg for å gi sykkelsatsingen en skikkelig sjanse, derfor trapper jeg ned på studiene. I fjor ble totalbelastningen for stor, og jeg håper på bedre resultater nå som jeg satser for fullt på syklingen, forklarer 21-åringen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den svenske hovedtreneren beskriver Ringheim som en gjennomtrent utøver, som er «hur stark som helst». Selv tror nordmannen han har løftet seg foran årets sesong.

- Jeg har tatt et stort steg i vinter. Om jeg holder meg unna skader og sykdom håper jeg å få vist det i konkurranser i år, sier han.

Profesjonelt til fingerspissene
Team People4you–Unaas Cyclings første UCI-ritt i år er tredagersrittet i Vest Flandern, som starter 1. mars. Helga før sykler laget kermissritt i Nederland.

I mars vil de ha base i Benelux, for å stille optimalt forberedt til UCI-rittene de skal delta i. Ringheim og Espen Unaas er enige om at apparatet rundt rytterne er profesjonelt, og basen i Benelux er bare en del av pakken.

- Det er skikkelig proft. Samtidig er de beste rytterne på laget erfarne, og jeg lærer masse av dem. På Gran Canaria bodde jeg på rom med Michael Olsson i to uker, og han delte sin kunnskap om ernæring, uttøyning og alt mulig annet, forteller NTNU-studenten.

Det er ikke tvil om at de norske rytterne på Team People4you-Unaas Cycling har fått bedre forutsetninger for å utvikle seg som ryttere enn de hadde i fjor.

Hvor mye bedre de har blitt i det nye laget blir opp til Ringheim og de andre nordmennene å vise når de starter sykkelsesongen.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar