*Nettavisen* Sport.

Sverige møter sensasjonen Sveits i VM-finalen

Foto: Arnd Wiegmann (Reuters)

- I den første kampen straffet de oss ganske hardt.

19.05.13 08:40

Med 3-0 i semifinalen mot Finland er Sverige klare for VM-finale i ishockey. Motstander blir overraskelseslaget Sveits, som slo USA 3-0 i den andre semifinalen.

Tre Kronor er blitt verdensmestere åtte ganger, senest i 2006 da Tsjekkia ble slått 4-0.

Svenskene innledet VM rufsete, men har slått kraftig tilbake. Nå kan de blå og gule bryte den 27 år lange hjemmeisforbannelsen i ishockey-VM. Ikke siden Sovjet vant i Moskva i 1986 har vertsnasjonen tatt VM-gull.

Scoret to
Loui Eriksson var dagens mann med to scoringer. Henrik og Daniel Sedin sto for forspillet ved begge målene. Henrik Sedin satte selv inn 3-0 33 sekunder før slutt. Eriksson inntok assistrollen.

Sveits har overrasket i årets VM. 3-0-seieren mot USA var lagets niende strake. Nå venter finale mot vertsnasjonen.

Nino Niederreiter ga sveitserne ledelsen i midtperioden. USA jaget utligning, men maktet ikke å få pucken forbi den solide Sveits-målvakten Reto Berra. USA scoret hele åtte mål i kvartfinalen mot Russland, men kom til kort mot Sveits. 10.11 minutter inn i 3. periode kom Julian Walker fri. Han dundret inn 2-0. I tomt bur kunne Reto Suri sette inn 3-0 i sluttsekundene.

- Sverige er favoritter i finalen, sier Nashville-backen Roman Josi til TT.

- Det er helt vilt. Dette er en stor hendelse for sveitsisk ishockey og hele Sveits. Vi har spilt bra i denne turneringen. I dag spilte vi nesten den perfekte kampen, sier Josi videre.

Sølvvinner i 1935
Sveits i finale blir omtalt som en av VM-historiens største overraskelser. Laget har aldri vunnet. Det ble sølv i 1935. Forrige sveitsiske VM-medalje kom med bronse for 60 år siden.

I VM-åpningen vant Sveits 3-2 mot nettopp Sverige.

- I den første kampen straffet de oss ganske hardt, samtidig som de spilte veldig bra defensivt. Vi har vokst som lag. Nå er vi et helt annet lag, sier svenskenes Nicklas Danielsson, som spilte i Bern i fjor høst. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.