*Nettavisen* Sport.

Torbjørn Nordvall

Sverige og Stina, se opp for Stenseth!

KOMET: Ane Appelkvist Stenseth viste seg frem på Beitostølen.

KOMET: Ane Appelkvist Stenseth viste seg frem på Beitostølen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Langrennsblogger Torbjørn Nordvall om hvordan Ane Appelkvist Stenseth kan utfordre verdensstjernene på sprinten for damer.

Plutselig dukket det opp en ny fartskomet i Norge som kan utfordre Sverige og Stina Nilsson i damesrpinten. Ane Appelkvist Stenseth (24) tok Beitostølen og konkurrentene med storm.

Vi kan ha sett en ny stjerne bli tent.

Når regjerende verdensmester Maiken Caspersen Falla kom til fort i en sprint i Norge, ja da er det noe helt spesielt som skal til. Som en rolig, trygg og veldig sterk trønder fra Grong.

Det jeg så Ane Appelkvist Stenseth prestere i sesongåpningen var strålende. Det var av høy internasjonal klasse.

Les mer: Skiløping skal ikke være ødeleggende

På første parkett stod landslagstreneren for damer, Ole Morten Iversen, og lo brett. Det er det lett å forstå. Forrige sesong satt Ole Morten og Norge igjen med én sprinter i topp ti i verdenscupen (Falla ble nummer to). Sammenlignet hadde rivalen Sverige 1.-, 3.-, 6.- og 9. plassene.

Ole Morten var ikke kjempeoverrasket over det han hadde sett av sin dyktige Stenseth under sommerens- og høstens treningsleir.

Hun er naturlig sterk, sa Iversen, da jeg spurte om Stenseth tygger piggtråd og løfter vekter som Pippi Langstrømpte for å kunne utfordre svenskene.

Ingen dame staket seg kjappere opp i motbakkene, og ingen fikk med seg større hastighet over toppene. Stenseths renn oste kraft og selvtillit.

Hun vant kvalifiseringen foran Falla, og styrte deretter hvert heat med stor autoritet, taktisk kløkt og blendende klassisk teknikk. Det var en fryd for ski-øyet å se.

Når Stenseth styrte over målstreken på vinterstadion på Beitostølen løftet hun armene mot himmelen etter å ha gjennomført sitt livs renn.

Med god avstand bak henne kom Falla og Sophie Caldwell fra USA på tredjeplass, det betyr nummer to og nummer fire i sist sprintcup. Som svenske kan jeg bare ta av meg hatten og gratulere.

Og bli litt skremt også, faktisk.

LES OGSÅ: Kryptisk Weng har overbevist lagvenninnene

Det vi blå-gule medborgere mer eller mindre har tatt for gitt, å dominere sprintcupen enda et år, virker ikke sikkert i det hele tatt lenger.

Nei, vi skal ikke sette for stor verdi på en fantastisk Stenseth-oppvisning. Men Grong-jentas kurve har stadig pekt oppover de siste årene.

Stenseth gjorde sin verdenscupdebut på Lillehammer i 2017, og endte på 39. plass i kvalifiseringen. I 2018 tok hun sine første poeng i verdenscup ved å bli nummer 17 i tyske Dresden. I 2019 ble hun nummer fire på verdenscupsprinten i Cognes.

Oppover og oppover har det altså gått hva angår plasseringene.

Inn mot verdenscupåpningen i løvens hule i Ruka neste uke så står Stenseth med føttene godt plantet på jorden. Hun utstrålte harmoni i pressesonen, sa at hun var sterkere enn forventet, og at de bratte bakkene - oppover og nedover - passer perfekt i Ruka.

Stina Nilsson, Maja Dahlqvist og Jonna Sundling må titte seg over skulderen. Nå er det ikke bare Falla som utgjør en reell trussel fra landet i vest. Ane Appelkvist Stenseth utgjør det hun også.

Kanskje finner fjorårets gjennombrudd på Beitostølen, Kristin Stavås Skistad formen når hun også får noen renn i kroppen. Denne gangen røk Skistad ut i kvartfinalen. Men vi vet hva hun er i stand til: verdensklasse.

Skjelv av redsel, mitt moderland, Sverige!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag